Волонтери-медики з Буковини переймали досвід польських колег

Волонтери-медики з Буковини переймали досвід польських колег

27.01.2016, 01:33

         Представники ВДНЗ України „БДМУ” стали волонтерами Польської благодійної фундації та перейняли досвід для Чернівців.

         У період 9-15 січня 2016 року волонтери з усієї України перебували в Республіці Польща з метою обміну досвідом. Обмін відбувався між волонтерами Всеукраїнського благодійного фонду „Серце до Серця” та „Wielkiej Orkiestry ?wi?tecznej Pomocy”. Можна сказати що це дві за ідеологією однакові організації, однак  досвід у польських колег значно більший. Наприклад, у Польщі фонд працює 23 роки, а в Україні лише 10. Якщо в Україні, наприклад, за минулий рік зібрали 2,2 млн. грн. то в сусідів збирають щороку близько 44 млн. злотих, що еквівалентно майже 10 млн. євро.

         Нинішнього року Чернівецьку область представляли завідувач кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб ВДНЗ України „БДМУ”, професор Оксана Хухліна та асистент цієї ж кафедри, регіональний координатор минулих 5 акцій в Чернівецькій області Віталій Смандич.      

Програма для делегатів із України була надзвичайно насиченою, кожного дня виїзд в інше місто, щоб ознайомитись із роботою благодійних штабів, а 10 січня відвідали фінальний день акції в м.Краків.

Щоденно голова правління фонду Богдан Іщук проводив зустрічі волонтерів та регіональних координаторів щодо закупівлі та передачі сучасного медичного обладнання в кожен обласний центр за результатами акції 2015 року (допомога реанімаційним відділенням дитячих лікарень). Також регіональні координатори будували плани на акцію 2016 року та узгоджували план загальноукраїнських заходів в межах акції, медичну тематику акції, сприяння у проведенні в майбутньому спільних заходів польських волонтерів та представників-волонтерів ВБФ „Серце до Серця” на території України.

         Окрім плідної роботи всі учасники активно відпочивали в маленькому гірськолижному містечку Krynica-Zdrój, де катались на лижах та ознайомились із визначними місцями курортного міста.

Отож, акція 2016 року відбуватиметься в період 4-24 квітня, а напередодні відбудеться прес-конференція на котрій передадуть закуплене медичне обладнання для Чернівецької обласної дитячої лікарні та буде оголошено старт акції 2016.

На кінець хотілось би подякувати всім волонтерам та благодійникам за плідну роботу в 10-й благодійній акції «Серце до Серця» на території Чернівецької області та закликати всіх небайдужих у цей непростий час долучитися, почути і розуміти один одного. Разом ми зможемо допомогти маленьким буковинцям.

Метеріал підготував Віталій Смандич асистент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб ВДНЗ України «БДМУ», регіональний координатор 2010-2015 рр.

1