Володимир Жаровський: «Буковина, яка межує з ЄС, має стати успішним прикладом динамічного розвитку для всієї України»

Володимир Жаровський: «Буковина, яка межує з ЄС, має стати успішним прикладом динамічного розвитку для всієї України»

15.10.2020, 13:55

Володимир Жаровський – відомий буковинський підприємець, меценат та доброчинець, який постійно допомагає тим, хто цього найперше потребує. А це – літні люди, діти-інваліди, інші вразливі категорії громадян. Він небайдужа і конкретна людина, яка вміє тримати слово. Послідовний та ефективний.

Головний санітарний лікар області Наталія Гопко зазначає, що вклад родини Жаровських у подолання коронавірусу, допомога медзакладам були неоціненними, особливо у перші місяці епідемії. І що головне, Володимир і Галина допомогли найнеобхіднішим, закупивши тести та обладнання для їх проведення. Успішно розвиває Володимир Жаровський і свій бізнес, створюючи престижні робочі місця для буковинців, наповнюючи бюджети усіх рівнів. Не так давно у Чернівцях запрацювала його нова кондитерська фабрика, яка стає потужним підприємством краю. А сам Володимир Жаровський, який вже був дієвим та соціально спрямованим депутатом Чернівецької міськради, сьогодні балотується в обласну раду. Про це з ним і розмовляємо.

– Пане Володимире, чому ви балотуєтеся саме в обласну раду?

– Вважаю, що там зможу бути більш ефективним і корисним. Назрів час комплексно взятися за вирішення задавненої проблематики області, яка вимагає присутності у сесійній залі виробничників, кризових менеджерів, людей з підприємницьким досвідом. Мова йде не про косметичний ремонт Буковини, а про кардинальні стратегічні зміни. Ми маємо швидко збудувати цілу мережу нових доріг. По-перше, це створить логістичну привабливість для інвестора, дозволить повноформатно розвивати переробні галузі. По-друге, перетворить Чернівці та Буковину на успішний туристичний хаб. А це означає – нові робочі місця, відчутне наповнення місцевих бюджетів, розвиток наших ОТГ, створення нової, сучасної європейської інфраструктури.

Потрібно негайно виводити Чернівецьку область з розряду депресивних у статус транзитної, динамічної, успішної території. Тому ініціатива, розвиток бізнесу, далекоглядні проєкти, залучення до співпраці міжнародних фінансових організацій, успішна грантова політика є порядком денним для наступної обласної ради.

Україна завершує децентралізацію та адмінреформу, але тепер ці ключові поняття устрою життя наших людей потрібно наповнити реальним змістом. Новостворені ОТГ потребують нашої підтримки і сприяння. Обласні депутати мають стати опорою їх стратегії розвитку, сильним союзником у справі розбудови нової, сучасної інфраструктури населених пунктів, а це – дороги, тротуари, вуличне освітлення, водогони, нові школи та дитсадки, нові амбулаторії та ФАПи. Це захист довкілля, утилізація та переробка сміття. Потрібно вже братися за будівництво сміттєпереробного заводу з переробки відходів на енергію.

І що найважливіше, це створення нової якості життя людей у своїх громадах, підтримка ініціативних та небайдужих. Потребує прискорення і розбудова спортивної інфраструктури, яка забере дітей з вулиці, а молодь мотивуватиме жити, працювати і створювати сім’ї тут.

– Тобто, ви знаєте, що потрібно робити, справа лише за командою однодумців у новій обласній раді.

– Як людина з бізнесу, я маю напрацьовану модель розвитку, адже структура успішного підприємства легко лягає на матрицю розвитку більш широких напрямів. Найперше у всьому повинні бути високі стандарти, і не треба боятися піднімати планку, у тому числі і для себе. Наприклад, на моєму підприємстві працюють високопрофесійні кадри, креативні, проривні люди. Від інженерів-технологів – до звичайних працівників. Нами створено належні соціальні умови для них. Ми вдало вийшли на ринок, і зараз нас постійно запрошують на різноманітні форуми та виставки, де наше підприємство «Saadet-Ukraine» може широко представити якісну продукцію, обсяги якої зростають.

Я впевнений, щоб людина була ефективною і повністю солідарною зі стратегією керівництва, для неї мають бути створені винятково сприятливі умови. Те ж саме – з ОТГ. Тому головним завданням обласних депутатів буде повноформатна підтримка ОТГ. Від швидкого проходження якісних проєктів з розвитку – до виходу на прямий діалог з урядом, Верховною Радою, президентом щодо фінансової підтримки об’єднаних громад. Буковина – прикордонна з ЄС область, і вона має бути прикладом для всієї України. Має стати локомотивом реформ.

– Але ви балотуєтеся від міста Чернівці, а тому ваших виборців цікавить також і ваша стратегія розвитку обласного центру.

– Чернівці потребують тектонічних змін, далі так управляти містом не можна. Необхідно розробити комплексний план розвитку і втілювати його швидко і покроково. Це має бути нова масштабна стратегія розвитку сучасного мегаполісу. Але потрібно синхронно братися і за невідкладне. Від ремонту доріг, площ, фасадів будинків, дахів, комунальних мереж, впровадження енергоефективності та тепломодернізації будинків – до забезпечення високих соціальних стандартів для людей. Особливо старших. А це – ефективна та відчутна пільгова політика від низької вартості проїзду у громадському транспорті до матеріальної підтримки у вигляді місцевих доплат до пенсій, що вже апробовано у деяких містах.

Ковід виразно проявив стан закладів нашої медицини. А тому одним із завдань влади є: по-перше, ремонт приміщень, по-друге, сучасне медичне обладнання, по-третє і найголовніше – додаткова мотивація медичного персоналу. І дорослі, і діти мають мати доступ до сучасних, світлих, теплих, обладнаних новітнім інструментарієм лікарень. А це теж упирається у розвиток підприємництва, у створення належних умов для бізнесу, суттєве збільшення податкової бази. Рівень комфорту життя забезпечує лише успішна економіка. У це поняття також входить екологія: чиста питна вода, чисте повітря, зелені зони відпочинку, спортивні та дитячі майданчики, велодоріжки.

Ще одним проблемним напрямом є освіта. Школи та дитячі садки мають бути не лише комфортними – важливим є наповнення їх сучасною комп’ютерною технікою та швидкісним інтернетом у місті й особливо у селі.

– Якою б ви хотіли бачити наступну обласну раду?

– Найперше функціональною. З хорошим підбором високопрофесійних людей, які відбулися у своїх галузях. Котрі мають досвід і власне бачення шляхів виходу з кризи для нашої Буковини. Крім розбудови доріг та переробної галузі, нам ще потрібно дуже швидко розробити систему заходів, спрямовану на захист лісового фонду, на заміну вивезення лісукругляку ефективною поглибленою його переробкою з виходом на додану вартість. Зайнятися масштабними берегоукріплюючими роботами, захистом дамб та мостів, будівництвом нових.

Крім того, необхідно провести аудит всієї наявної комунальної власності. Зараз у результаті адмінреформи вивільняється ціла низка приміщень, які перебували у власності колишніх районних рад. Не дати їх розбазарити, зробити усе, щоби вони служили об’єднаним громадам і людям – також головне завдання нової облради.

– Ви балотуєтеся від президентської партії «Слуга народу», до чого це зобов’язує?

– Це зобов’язує бути ефективним. Вважаю, що нинішні місцеві вибори є хорошим шансом закріпити президентську вертикаль, заземлити її на місцевому рівні. Лише тоді вона буде дієвою, підніме рівень відповідальності центральної влади за стан реформ в Україні. Досі президент Володимир Зеленський повноформатною владою не володів, не маючи на місцях однодумців та якісних управлінців, пов’язаних спільною ідеєю «Великого будівництва». У це поняття я вкладаю розбудову усіх галузей нашої економіки та життя. Тепер є шанс це зробити.

– Як ставиться ваша сім’я до того, що ви, успішний підприємець, збираєтеся йти у політику?

– Моя дружина Галина є юристом, доктором юридичних наук, завідувачкою кафедри кримінального права ЧНУ. Вона постійно у громадському житті, учасниця усіх харківських юридичних форумів, які є відкритою міжнародною платформою для обговорення проблем світової юридичної спільноти. Постійна учасниця міжнародних та всеукраїнських конференцій, круглих столів за сприяння ОБСЄ. Тому політика – це наше домашнє. До речі, моя донька Діана теж вчиться на політолога. Отже, розуміння є.

Тим більше, що нашу родину об’єднують такі стрижневі речі, як віра та намагання бути корисним і потрібним, а також високий ценз справедливості у ставленні до людей, дух взаємопідтримки.

Ми, як і ви, хочемо жити у кращому, успішнішому, безпечнішому світі, і наша карпатська Буковина має бути прекрасною його частиною.

Перше, що я скажу своїм колегам у новій обласній раді у разі, якщо чернівчани довірять мені представляти там їхні інтереси: досить потакати партіям та політикам, котрі захищають виключно свої забаганки, вибудовують власні кар’єри. Настав час самим, разом з об’єднаними громадами, зайнятися спільним нашим домом – Буковиною. Нам це під силу, ми маємо з чим прийти до людей.

Андрій ПИСАРЕНКО

Джерело: газета "ЧЕРНІВЦІ"

1