Водопостачання  чернівчан відновили, бо Папієв нагримав на Михайлішина й Продана?

Водопостачання чернівчан відновили, бо Папієв нагримав на Михайлішина й Продана?

13.02.2014, 14:23

У зв’язку з численними зверненнями чернівчан до голови обласної державної адміністрації Михайла Папієва, а також у відповідь на лист на його ім’я від КП «Чернівціводоканал» щодо необхідності термінового втручання у ситуацію з відключенням комунального підприємства від електропостачання, керівник виконавчої влади краю звернувся до виконкому Чернівецької міської ради з вимогою оперативно вжити необхідні заходи для термінового поновлення водопостачання та забезпечення необхідного тиску води на верхніх поверхах багатоквартирних будинків обласного центру.

Як результат, між водоканалом і енергопостачальною компанією було досягнуто домовленостей щодо реструктуризації боргу і відновлення водозабезпечення жителів Чернівців. Сьогодні, 13 лютого, комунальне підприємство «Чернівціводоканал» виконало перше фінансове зобов’язання, електропостачання підкачуючих насосних станцій водоканалу стабілізовано і протягом кількох годин відповідний тиск та якісне водопостачання помешкань чернівчан буде відновлено.

Департамент інфраструктури, містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства облдержадміністрації здійснює моніторинг виконання зобов’язань КП «Чернівціводоканал» перед ПАТ «Чернівціобленерго» щодо реструктуризації фінансових зобов’язань.

Прес-служба Чернівецької ОДА поширила повідомлення під назвою "Завдяки втручанню Михайла Папієва відновлено водопостачання помешкань чернівчан у багатоквартирних будинках".

Тим часом з 1 березня подожчає водопостачання та водовідведення дл бюджетних установ та інших споживачів, крім населення. Про це molbuk.ua повідомили у комунальному підприємстві “Чернівціводоканал”.

З 1 березня встановлюються тарифи для бюджетних організацій — 8,83 за куб води (5,43 гривні за водопостачання та 3,39 гривні за водовідведення). Досі ця сума становила 7,53 гривні.

Для інших споживачів, крім населення, з 1 березня встановлюються тарифи — 10,04 гривні за куб води (6,64 гривні за водопостачання та 3,39 гривні за водовідведення). До подорожчання ця сума становила — 9,57 гривні за куб води.

Як розповіли у водоканалі, у Київ подавали також документи для підвищення тарифів на воду для населення, але їх не затвердили. “Населення сказали не чіпати”, - зазначили у водоканалі.

Коментар

Востаннє, нагадаємо, від чернівецької води, окрім хлорки, особливо сильно смерділо політикою восени 2010 року. Якраз перед виборами нинішнього складу міської ради і міського голови. Тоді, незадового до виборів, обленерго заходилося вибивати з комунального підприємства борги за спожиту електроенергію. Звісно, захопивши в заручники все місто. Інакше, який резон взагалі щось затівати. Тривала відсутність води у кранах чернівчан, вочевидь, мала наштовхнути їх на сумні роздуми, кому віддати свій голос.

А щоб не було жодних сумнівів, акції з економічного упокорення комунального підприємства, а через нього і всіх мешканців міста, передувала потужна словесна артпідготовка. Проблемами водопостачання Чернівців раптом перейнявся сам губернатор. Щоправда до відпрацьованої на останніх парламентських виборах формули: хочете води (газу, світла, добре, що ще не повітря) - голосуйте за іншого мера - справа тоді не дійшла. Проте Михайло Папієв не тільки означив основний шлях вирішення проблеми, але й сам визначив строк її можливого розв'язання: "Наступного року, – наголосив керівник крайової виконавчої влади, – є всі можливості збудувати Прутський водозабір за рахунок коштів з Державного бюджету України". Наступним, тобто тим, після якого вода в Чернівцях мала якщо не подешевшати, то бодай назавжди перестати дорожчати, мав би стати 2011-й рік. Адже свою обіцянку губернатор давав у жовтні 2010-го. Який нині рік на дворі?

Чернівчани натяку не зрозуміли, й обрали собі за мера того, кого вважали за потрібне.

Відтак зачищати місто від "шкідників" заходилися депутати Чернівецької міської ради. Напевно вже мало хто пам'ятає, що достроковому усуненню з посади обраного громадою міського голови передувало створення спеціальних депутатських комісій, які мали розібратися з ситуацією на деяких комунальних підприємствах. Були серед них також комісії, які вивчали роботу аеропорту, водоканалу... Ну, літаки з Чернівців як не літали, так і не літають. Дивно лише, чого про це ані пари з вуст депутат Василь Дутчак. Пригадується, колись він виявляв неабияку зацікавленість з цього питання. У 2011 році саме він й обіцяв раз і назажди розібратися з станом справ в аеропорті. Та грець з тими літаками: все одно рівень зарплат на Буковині не дозволяє її мешканцям користуватися його послугами. Інша річ вода: хоч і дорога, але куди ж без неї...

Тим часом про губернаторську обіцянку збудувати за кошти державного бюджету Прутський водозабір, який мав би здешевити "золоту" чернівецьку воду, так само, чомусь, давно забули. Нічого не чути й про інший прожект, який плекали в надрах чернівецької ОДА: залучити до вирішення цієї проблеми Дмитра Фірташа. Була у нинішньої влади така думка, що олігарх і тут допоможе. Але видно не склалося.

Ось так і виходить, що й Федорук скоро три роки як не мер, а чернівчанам знову загрожує відключення води через неефективну роботу тепер вже нового керівництва міста і підприємства.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Справа політиків - обіцяти, замоложувати, вішати локшину і сподіватися, що й так минеться. Скільки обіцянок не виконав Микола Федорук, але все одно його обирали міським головою. До цього історичного екскурсу треба лише додати, що Федорук влітку 2010 р. уклав таємну від чернівчан угоду з партією регіонів про спільне захоплення й управління Чернівцями. Проте, після виборів вирішив надурити й спровокувавши політичну кризу, ховаючись по Америках й Швейцаріях врешті вирішив піти. Не потрібно недооцінювати Федорука, це його гра, його розрахунок, його запланований come back, а любов сліпа!

avatar

Василь

13 лютого 2014 15:33