Водії четвертого та шостого маршрутів ігнорують домовленість з мерією про перевезення громадян пільгових категорій

Водії четвертого та шостого маршрутів ігнорують домовленість з мерією про перевезення громадян пільгових категорій

09.02.2016, 20:35

Оголошення про те, що усім без винятку категоріям чернівчан незабаром доведеться платити повну вартість за проїзд у маршрутках, які курсують по четвертому та шостому - так званих дачних маршрутах - з'явилися ще в період новорічно-різдвяних свят. Анонімне оголошення, яке з'явилося у салонах і на зупинках, сповіщало, що пільгового проїзду більше не буде. 

Проте після роз'яснення, яке надійшло з мерії, що перевізники зобов'язані возити пенсіонерів, як і раніше, оголошення зникли.

Проте ненадовго.

Вже незабаром з'явилися нові. Про те,  що пенсіонери будуть платити за проїзд з 8 лютого 2016 року. 

У понеділок, 8 лютого, водії вказаних маршртуів справді почали правити з пенсіонерів гроші за проїзд. Хтось платив, хтось сперечався, посилаючись на позицію міської ради, і їхав як і раніше. 

Проте вже у вівторок, 9 лютого, водії просто не пускали до салону людей, які не хотіли сплачувати за проїзд. 

- Забудьте про пільги, - таким було пояснення, яке лунало з їхніх вуст.

Довідково: 

Водночас, як вкотре заявив мер міста Олексій Каспрук на брифінгу 08.02 у маршрутках, які здійснюють перевезення у Чернівцях, мають діяти пільги, які діяли до 1 січня 2016 року. Про це є домовленість із перевізниками. 

"Подано відповідний законопроект. Асоціація міст ініціювала, щоби субвенція перевізникам була повернута. Поки механізм компенсації не має остаточного вирішення. Ми зарезервували кошти – близько 20 мільйонів гривень на компенсацію пільгових перевезень. Чекаємо рішень центральних органів влади про механізм компенсації", - заявив мер. 

- З перевізниками домовлено, що всі ті пільги, які діяли до першого січня, продовжують діяти. Якщо по якихось маршрутах були скарги, ми їх будемо розглядати і вести індивідуальну роботу з кожним перевізником. Тролейбуси перевозять пасажирів пільговиків безкоштовно. Збережено пільгові маршрути, які у нас були. Також у кожній маршрутці має бути два місця для пільговиків", - зазначив міський голова. 

"Хоча перевізники – це не однорідна маса, там є декілька десятків підприємців. Тому, якщо є скарги – звертайтеся, будемо вести індивідуальну роботу. Ми готові фінансувати пільгові перевезення. Нам потрібен тільки механізм", - повідомив мер.

Депутати пропонують забезпечити місцеві громади коштами в розмірі 1,9 млрд. грн. на пільговий проїзд окремих категорій громадян

Проект Закону №4024 зареєстровано після звернення Асоціації міст України, а також цілої низки місцевих рад до парламенту, Президента та Уряду України.

Після прийняття державного бюджету на 2016 рік, місцеві громади залишилися без коштів на компенсацію пільгового проїзду пенсіонерам, людям з обмеженими можливостями, ветеранам війни, чорнобильцям та іншим категоріям громадян. Попри те, що право на пільговий проїзд закріплене в законодавстві, люди фактично не можуть ним скористатися. Це може викликати численні акції протесту, особливо на фоні падіння економіки та зниження реальних доходів населення.

«Ми пропонуємо забезпечити право на пільговий проїзд реальними коштами. Субвенція з державного бюджету в розмірі 1,91 млрд. грн. дасть можливість місцевим громадам акумулювати фінансовий ресурс, направляти його розвитку своїх регіонів, а не витрачати останнє на те, що повинен забезпечити український Уряд», – пояснила ініціатор та один із співавторів законопроекту №4024, народний депутат Оксана Продан.

Що важливо, мова не йде про збільшення видатків державного бюджету. Пропонується лише перерозподілити кошти між існуючими бюджетними програмами.

За словами Оксани Продан, прийняття цього закону є одним з найбільш актуальних питань для місцевого самоврядування.

«Мери більше, ніж 200 українських міст звернулися до вищих органів влади з проханням виділити кошти на компенсацію пільгового проїзду. Співавторами законопроекту стали представники шести депутатських фракцій, тому, сподіваюся, законопроект найближчим часом буде винесено на розгляд і підтримано парламентом», – зазначила народний депутат. 

1