«Вода та зміни клімату — прискорення дій»: щорічно 22 березня відзначається Всесвітній день води

«Вода та зміни клімату — прискорення дій»: щорічно 22 березня відзначається Всесвітній день води

22.03.2020, 17:15

Щорічно 22 березня відзначається Всесвітній день води. У 2020 році він буде проходити під гаслом «Вода та зміни клімату — прискорення дій». 

Зміна клімату ставить під загрозу життя, здоров’я і джерела існування сотень мільйонів людей, які не мають фінансових, технічних та організаційних ресурсів для адаптації. Адаптація до водних наслідків зміни клімату захистить здоров’я і врятує життя. Протягом усієї історії люди боролися з водою і за воду. Чиста вода – глобальна проблема людства. «Світ походить від води» — говорив Фалес Мілетськийю. А й справді, історія Землі — це перш за все історія води. У воді виникло життя. Різноманітна і щедра, беззахисна і сильна, вода безперервно змінювала і змінює обличчя нашої планети. 

День водних ресурсів бере свій початок з Конференції з навколишнього середовища і розвитку (ЮНСЕД), яка відбулася в 1992 році в Ріо-де-Жанейро. Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією від 22 грудня 1992 року № 47/193 ухвалила офіційне рішення про щорічне відзначення 22 березня як Всесвітнього дня водних ресурсів, щоб нагадати усім жителям планети про значення і важливість води для існування життя на Землі.

Важливе значення мають прісні води — найбільш цінний для людини природний ресурс. Усього на планеті 36,7 млн км³ прісних вод (3,7% від загального об'єму). Загальна площа водних об'єктів суші (льодовиків, озер, водосховищ, річок) становить 15% суші. Але якщо не враховувати льодовики, то на інші водні об'єкти суші залишається лише 4%. Загальний об'єм води у водних об'єктах Землі становить близько 1390 млн км³, причому частка Світового океану — 96,4%. Вода необхідна як для організму людини, так і для виробничих потреб - найбільше у промисловості та сільському господарстві.

 Основні цілі проведення Всесвітнього дня водних ресурсів:

- сприяти прийняттю відповідних заходів для рішення проблеми забезпечення населення питною водою;

- інформувати суспільство про важливість охорони і збереження ресурсів прісної води і водних ресурсів в цілому;

- залучити до святкування Всесвітнього дня водних ресурсів уряди, міжнародні агентства, неурядові організації і приватний сектор.

 Важливо  знати, чи безпечна вода та який її хімічний склад, як впливає на здоров’я людини, на ефективність її діяльності. Проведення вимірювань гідрохімічних показників дає змогу кожній людині  переконатися, що вона використовує безпечну якісну воду, яка має нешкідливий хімічний склад. Аналіз якісної води потрібно здійснювати регулярно. Склад води може змінюватися як під впливом природних причин (паводок, посуха), так із вини людини. Токсичні речовини можуть потрапляти у воду з вигрібних каналів, сміттєзвалищ, сховищ міндобрив, внаслідок обробки отрутохімікатами полів та садів. Своєчасне дослідження якості води допоможе виявити наявність шкідливих для здоров’я речовин та дозволить уникнути отруєнь і важких захворювань.

В Басейновому управлінні водних ресурсів річок Прут та Сірет є сучасна лабораторія, яка виконує дослідження якості води та ґрунтів.

(м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 194-А, тел.(0372) 57-68-35, dpbuvr.gov.ua).

І пам’ятайте, що якісна вода – це основа вашого здоров’я!  

Кожен з нас може робити прості кроки для бережливого ставлення до води та тим самим зберегти наші водні ресурси.

1