Внаслідок безгосподарної 'діяльності' князьків роси та води все місто може стати Ріо-Гранде-де-Чернівці, а вся унікальна архітектурна спадщина піде під воду, - думка

Внаслідок безгосподарної "діяльності" князьків роси та води все місто може стати Ріо-Гранде-де-Чернівці, а вся унікальна архітектурна спадщина піде під воду, - думка

11.08.2018, 08:50

Останні 20 років займаюся проблемами водопідготовки, поліпшення якості води та водовідведення. Коли з цих позицій поглянула на місто, здригнулася. Місто заводнене водоканальською водою. У самому місті щодня втрачається 70% води, що подається водопровідною мережею. Ця вода доволі небезпечна для пагорбів, на яких стоїть наше місто.

Одним з перших на це звернув увагу славетний Йосип Главка. Закладаючи фундамент резиденції, він побачив, що той тріскається ще до зведення самої будівлі. Викликані з Відня геологи показали особливості грунтів нашого міста. Відтак на пагорбі Габсургів було облаштовано 4(!) дренажних гілки, одну з яких немилосердно нині нищать, тупцюючи містяни та гості.

Інша проблема - вражаючий своює красою район Клокучки. Там на вулиці Попова знаходяться резервуари чистої води (РЧВ) нашого водоканалу, і кількома вулицями (Калуською, Паризької комуни, Снятинською, Заболотівською, Маковея) тече Ріо-Гранде-де-Клокічка, яка час-від-часу перетворюється на наш Ніагарський водоспад з хлорованою водою. І це той район, де свого часу перший ректор нашого університету Костянтин Томащук зробив унікальні археологічні відкриття! Нині цей район знаходиться у зоні небезпеки зсуву.

Але водоканал відхрещується від цієї проблеми, киваючи на власників ставу, який виник у там не без їх "турботливої господарності" (див карти ХІХ ст.). Між іншим за власниками цього ставу, який вже став бізнес-об*єктом, стоять наші депутати.

Не забуваймо й про район станції водопідготовки "Вікно", де щодня для міста готується дністровська вода. Він перетворився на болото. І це також через водоканал. Це ще один рукотворний водний об*єкт нашого району.

Чого ми чекаємо? Коли внаслідок безгосподарної "діяльності" князьків роси та води, які сплять і марять лише про крісло начальника водоканалу, все місто стане Ріо-Гранде-де-Чернівці, а вся унікальна архітектурна спадщина піде під воду?

Алла Чобан

1