Влада Буковини не компетентна у важливому питанні малого прикордонного руху, що закладає основу практичної євроінтеграції?

Влада Буковини не компетентна у важливому питанні малого прикордонного руху, що закладає основу практичної євроінтеграції?

09.10.2014, 23:13

2-го жовтня прем’єр-міністри України і Румунії підписали угоду про малий прикордонний рух між країнами.

Це означає, що жителі Чернівецької області, які протягом останніх трьох років мали прописку в населених пунктах у зоні 30 кілометрів від кордону, зможуть відвідувати сусідню Румунію без оформлення віз у закордонних паспортах. Після підписання угода має бути ратифікована двома сторонами, і тільки тоді вона набере реальної дії. Утім, головне зроблено, а ратифікація не більше як формальність. Коли, з якого дня, розпочне діяти малий прикордонний рух не повідомляється.

Генеральний консул Румунії у Чернівцях Елеонора Молдован повідомила кореспонденту CHV.TV, що бажаючим відвідати Румунію будуть видаватися спеціальні картки за умови пред’явлення закордонного паспорта.

Консул додала, що місто Чернівці потрапляє у зону малого прикордонного руху. Околиця району Гравітон якраз перебуває у зоні 30-ти кілометрів. А за умовами угоди, якщо частина адміністративної території є у зоні, то автоматично усе місто або село користується правом безвізового перетину кордону з Румунією.

Дивно, але вчора, 8-го жовтня, на сайті Чернівецької ОДА була поширена інформація, що обласний центр не потрапляє у зону малого прикордонного руху. Дивно, чому влада виявилася не компетентною у таких важливих питаннях, які лягають в основу практичної євроінтеграції.

Водночас Угоду про малий прикордонний рух між Україною та Румунією, швидше за все, ратифікує вже нове, восьме скликання Верховної Ради. Про це у коментарі журналісту molbuk.ua повідомив народний депутат Микола ФЕДОРУК.

Зокрема він сказав, що на ратифікацію Угоди про місцевий прикордонний рух слід очікувати вже від нового парламенту.

Разом з тим, Федорук позитивно оцінив підписання цієї Угоди між урядами України та Румунії.

Нагадаємо, угода про малий прикордонний рух між Україною та Румунією передбачає можливість безвізового перетину кордону жителями 30-кілометрової прикордонної зони з обох боків кордону.

Місто Чернівці також входить у цю зону.

2 жовтня уряди України та Румунії підписали угоду про малий прикордонний рух. Для початку дії угоди парламенти двох країн повинні провести ратифікацію цієї угоди.

Джерело: chv.tv та molbuk.ua

1


КОМЕНТАРІ (1)

Чому жодний населений пункт Вижницького р-н Чернівецької обл. не ввійшов в 30 км. зону.Вижницький р-н. має 18 км. державного району з Румунією. Ганьба.

avatar

Віктор

10 листопада 2015 11:56