Віце-прем’єр-міністр  України розповів про домашнє завдання для Фищука, Мунтяна й Каспрука

Віце-прем’єр-міністр України розповів про домашнє завдання для Фищука, Мунтяна й Каспрука

01.05.2017, 21:45

Геннадій Зубко: активна участь регіонів у енергоефективних програмах — домашнє завдання для місцевої влади

 Сьогодні держава надає фінансову підтримку домогосподарствам на здешевлення енергоефективних заходів – це програма «теплих кредитів». Є також 216 муніципальних програм, з яких, на жаль, профінансовано лише 116. Тому максимальна участь місцевих бюджетів, у тому числі за рахунок бюджетної децентралізації, у програмах з впровадження енергоефективних заходів – домашнє завдання номер один для місцевої влади. Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на відкритті Третього Форуму енергоефективного партнерства у Києві.

 Віце-прем’єр-міністр наголосив, що із запуском Фонду енергоефективності, у всіх обласних центрах будуть відкриті офіси, які безкоштовно надаватимуть консультації з технічних рішень щодо впровадження енергоефективних заходів. «Про це є домовленість з нашими європейськими партнерами та Урядом Німеччини. Будуть залучені незалежні енергоаудитори. Люди мають чітко розуміти, як ефективно використати власні і державні кошти. Крім того, є домовленість з європейськими партнерами про 100 млн євро фінансової допомоги на впровадження таких заходів в рамках Фонду енергоефективності. Також Уряд Німеччини підтвердив готовність продовжити навчання з енергоменеджменту для муніципальної влади», — наголосив Геннадій Зубко.

Монетизація субсидій має стати реінвестицією в енергоефективність, - Зубко

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко на відкритті Третього Форуму енергоефективного партнерства у Києві.

«Ми повинні дати можливість інвестувати в енергоефективні заходи не лише тим, хто має відповідний дохід, а й тим, хто не має можливості сплачувати за комунальні послуги - субсидіантам.  Тому концепція монетизації субсидій, яку ми напрацьовали спільно з Світовим банком, нашими європейськими передбачає два кроки. Перший, на рівні підприємств теплоенергетики, щоб позбутись клірингових розрахунків, а також прибрати монопольне становище НАК «Нафтогаз». По-друге, монетизація субсидій для споживачів, яка означає, що зекономлену частину коштів субсидії, споживач зможе спрямувати на енергоефективні заходи. Тут маємо потенціал у 52 млрд грн, які держава витрачає на субсидії. Існуюча система субсидій не тільки не сприяє впровадженню заходів енергоефективності, але й навпаки заважає і демотивує людей», - наголосив Геннадій Зубко.

Він зазначив, що ключове задання реформи енергоефективності - зменшення навантаження енерговитрат та комунальних послуг на сімейний бюджет, державний та місцеві бюджети. «Вперше у фокусі реформи поставлено саме споживача. Всі ключові напрями реформи – системи теплопостачання,житлового сектору, системи житлових субсидій – спрямовані на те, щоб дати споживачеві якісну послугу за доступну ціну. Дати інструменти для управління будинком та механізми фінансування термомодернізації, а також фінансову мотивацію до заощадження  енергоресурсів. Україна має потенціал скорочення газу - 11,4  млрд м3», - зазначив Геннадій Зубко.

  Він нагадав, що пакет законопроектів з енергоефективності відпрацьований з Євросоюзом, який, у свою чергу, залучається до фінансування й підтримки Фонду енергоефективності, знаходиться у парламенті. «Україна має швидше рухатись у реформі енергоефективності. Сподіваюсь, що на найближчому пленарному тижні закони будуть проголосовані», - підкреслив Геннадій Зубко.

Енергонезалежність – спільна справа держави, бізнесу і громадян, - Зубко

Енергонезалежність – спільна справа держави, бізнесу і громадян. Відповідальний бізнес, впроваджуючи енергозберігаючі технології, інвестує не лише у власне виробництво, а у енергоефективність всієї держави. Це і є якісна соціальна відповідальність.

Про це заявив Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, під час відвідання  квадрогенераційного заводу системи Компаній Кока-Кола, що виробляє електроенергію, енергію тепла, енергію холоду та вуглекислий газ. Це один з успішних прикладів енергоефективності та енергетичної незалежності, реалізованим великим підприємством.

 «Для нас важливо, щоб бізнес був ефективним, скорочував свої видатки й спрямовував заощаджені кошти на соціальні програми. Завдання держави – створити умови для розвитку бізнесу, інвестиційний клімат, захистити. Немає окремо справи держави, окремо – справи бізнесу, окремо інтересів людей. Залучення інвестицій в Україну – це наша спільна мета», - додав Віце-прем’єр-міністр.

 Він навів приклад, компанії Кока-Кола, кожна гривня доданої вартості, згенерована Компанією, запустила мультиплікативний ефект, який спричинив додатково 12 гривень доданої вартості в економіці, а кожне створене робоче місце уможливило створення ще 17 робочих місць.

«Тож маємо чітко усвідомлювати, що кожна гривня, кожний долар, залучений в Україну – це інвестиція у розвиток і добробут українських родин», - зазначив Геннадій Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

1