Вітчизняні журналістські організації вважають виправданою заборону на в’їзд в Україну голові Спілки журналістів Росії і просять міжнародних партнерів не уподібнюватися Трампу

Вітчизняні журналістські організації вважають виправданою заборону на в’їзд в Україну голові Спілки журналістів Росії і просять міжнародних партнерів не уподібнюватися Трампу

21.07.2018, 11:03
Заява голови Комітету Незалежної медіа-профспілки України щодо реакції міжнародних партнерів на заборону в’їзду в Україну очільнику СЖР
 
Інформація про те,  що Службою Безпеки України  « в інтересах забезпечення національної безпеки України, 22 лютого 2018 року громадянину Російської Федерації Соловйову Володимиру Геннадійовичу (голова Союзу журналістів Росії – НМПУ) винесено постанову про заборону в’їзду в Україну терміном на три роки», оприлюднена 18 липня цього року на сайті Незалежної медіа-профспілки України, викликала неабиякий резонанс як в самій Росії, так і серед наших колег на Заході.
 
І якщо риторика СЖР, озвучена на їх офіційній сторінці в Інтернеті «вустами» російського МЗС: «тотальна зачистка інформаційного простору», «відверте нехтування демократичними принципами забезпечення свободи висловлення думки на (!) Україні», «закликаємо західних кураторів київського режиму вжити дієвих заходів по припиненню подібних дій своїх підопічних» жодного подиву не викликає, то спільна заява Міжнародної та Європейської федерацій журналістів (IFJ/EFJ) з цього приводу викликає «глибоке занепокоєння».
 
Наші колеги, посилаючись у своїй заяві на НМПУ як джерело інформації, тим не менш, навіть не уточнюючи, негайно оголосили свій вердикт, назвавши рішення СБУ «загрозою для права на свободу висловлення» та «грубим порушенням права на свободу слова і свободу журналістики, що замаскована ніби-то (!) захистом національної безпеки».
 
Між тим, і в Національній спілці журналістів України (яка, як і НМПУ, є повноправним членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів) назвали виправданою заборону на в’їзд в Україну голові Спілки журналістів Росії Володимиру Соловйову: «Ми вважаємо, що потрібно дотримуватися законів України, в тому числі щодо перетину адмінкордону з Кримом. У цьому випадку заборона має цілком законні підстави», – повідомила перший секретар НСЖУ Ліна Кущ.
 
Хочу нагадати шановним колегам з IFJ/EFJ, що крім порушення Закону України та незаконного в’їзду на територію Криму, пан Соловйов, зокрема, зустрічався з так званим «головою республіки» Сергієм Аксьоновим, включеним  до санкційних списків Євросоюзу та США як особа, що загрожує миру, безпеці, стабільності, суверінитету та територіальній цілісності України  і проти якого правоохоронними органами України порушено кримінальне провадження за насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу в Україні.
 
Крім того, на моє глибоке переконання, очільник Союзу російських журналістів у своїй діяльності порушує не тільки Закони України, а й фактично всі 10 Міжнародних принципів журналістської етики, в тому числі і Принцип IX « Попередження війни та інших негативних подій, що перешкоджають розвитку людства» який  «вимагає від журналіста утримуватися будь-яких форм виправдання агресії, насилля, ненависті й дискримінації»!
 
Натомість, як добре відомо, під час незаконного «кримського вояжу» пан Соловйов, між іншим, нагороджував «кримських активістів інформаційної сфери відзнаками СЖР «За заслуги». Боюсь, ці «заслуги» також є достатньо сумнівними як з огляду на загальнолюдські цінності, так і Міжнародні принципи журналістської етики.
 
Хочеться вірити, що поспішна спільна заява Міжнародної та Європейської федерацій журналістів, синхронізована в часі з заявою російського МЗС, не є фактором політичного тиску і шантажу, а лише прикрим збігом обставин.
 
 
 
Ігор Чайка,
 
Голова Комітету
 
Незалежної медіа-профспілки України
 
Джерело: http://nmpu.org.ua/2018/07/zayava-holovy-komitetu-nezalezhnoji-media-profspilky-ukrajiny-schodo-reaktsiji-mizhnarodnyh-partneriv-na-zaboronu-vjizdu-v-ukrajinu-ochilnyku-szhr/
 
ДОВІДКОВО:
 
Незалежна медіа-профспілка України отримала відповідь Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України на свій інформаційний запит.

27 лютого цього року наші колеги з Конфедерації журналістських організацій України (КЖОУ) оприлюднили «Заяву щодо протизаконної діяльності в Україні голови СЖР В. Соловйова».

В своїй Заяві КЖОУ звернуло увагу «на антиукраїнську діяльність на території анексованого Росією Криму громадянина РФ, очільника Союзу журналістів Росії Володимира Соловйова». В Заяві також йшлося про те, що під час перебування на Кримському півострові в лютому 2018 року голова СЖР зустрічався зі ставлеником Кремля «головою республіки» Сергієм Аксьоновим та іншими особами «представниками кримської «влади» та проросійських організацій». Під час цих зустрічей «В. Соловйов обговорив питання взаємодії та напрями подальшої співпраці, плани спільних інформаційних заходів, а також нагородив кримських активістів інформаційної сфери відзнаками СЖ Росії «за заслуги».

«КЖОУ вважає дії В. Соловйова неприпустимими, такими, що суперечать українським національним інтересам, загрожують інформаційній та державній безпеці України», – йдеться далі у Заяві, та наголошується на необхідності «внесення В. Г. Соловйова до списку осіб, що загрожують національній безпеці України».

Соловйов_Заява

Незалежна медіа-профспілка України звернулась з відповідними запитами до Служби безпеки України та Державної прикордонної служби України.

В отриманому листі-відповіді Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України зазначено, що « в інтересах забезпечення національної безпеки України, 22 лютого 2018 року громадянину Російської Федерації Соловйову Володимиру Геннадійовичу винесено постанову про заборону в’їзду в Україну терміном на три роки».

СБУ_відповідь

Натомість, у відповіді Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України з посиланням на статтю 11 Закону України «Про інформацію» та частковим цитуванням пункту 2 цієї статті: «Не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини», Незалежну медіа-профспілку України було повідомлено «про неможливість надання запитуваної інформації».

На превеликий жаль, спеціалісти Головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України не звернули уваги на другу частину пункту 2 статті 11 Закону України «Про інформацію», де йдеться про те, що: «До конфіденційної інформації про фізичну особу належать, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адреса, дата і місце народження».

Держкордон_відповідь

Хоча, в інформаційному запиті медіа-профспілки йшлося лише про наступне: «ВПС НМПУ звертається до Вас з проханням надати інформацію про наявність чи відсутність обмежень на в’їзд на територію України громадянину РФ Володимиру Соловйову», – а отже, про будь-яку конфідеційну інформацію взагалі не йшлося, а лише про інтереси національної безпеки!

Запит_Прикордонна Служба

1


КОМЕНТАРІ (1)

Пішли всі порадники з псевдоаналітиками на хєр!

avatar

Антон

21 липня 2018 16:35