Фірташ заявив, що підтримував Кличка, за це його переслідують США

Фірташ заявив, що підтримував Кличка, за це його переслідують США

30.04.2015, 20:23

Мера Києва Віталія Кличка допитають у справі олігарха Дмитра Фірташа, якого судять у четвер у Відні, у закритому режимі.

Про це заявили адвокати Фірташа, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За їхніми словами, про закритий режим допиту попросив сам мер.

Адвокати також вважають, що США, які вимагають екстрадиції Фірташа через звинувачення у корупції, невдоволені підтримкою олігархом кандидатури Кличка на пост президента України у лютому минулого року.

У свою чергу сам Фірташу у суді заявив, що вважав Кличка альтернативою Януковичу на президентських виборах-2015 і підтримував його ще з 2012 року.

Також адвокати наполягають, що США невдоволені Фірташем через його посередництво у газових стосунках між Україною і Росією, а також через інтереси у титановому бізнесі.

У свою чергу США звинувачують Фірташа у підкупі індійських чиновників з метою отримання дозволу на видобуток титану у цій країні.

Як відомо, у лютому минулого року Кличко і Порошенко зустрілися з Фірташем у Відні. Після цього Кличко зняв свою кандидатуру на користь нинішнього глави держави.

Сам Фірташ вважає, що США домагаються його екстрадиції з політичних мотивів. На суді його захищають два десятки адвокатів, серед них - екс-міністр юстиції Австрії.

Адвокати Дмитра Фірташа стверджують, що запит США на екстрадицію їх підзахисного нібито пов'язаний з його значною роллю на ринку газу, титану і зміною напряму руху України на зовнішньополітичній арені. 

Виступаючи на суді у Відні в четвер вони заявили, що після втечі Віктора Януковича в лютому 2014 року Фірташ підтримував Віталія Кличка як кандидата в президенти, а от у Вашингтоні підтримували Арсенія Яценюка і Юлію Тимошенко. 

Саме тому запит на екстрадицію був поданий 26 лютого, коли Україна остаточно визначалася з вектором свого розвитку, стверджують вони. 

Нагадаємо, Дмитро Фірташ був затриманий в одному з центральних районів Відня Маргаретен в березні минулого року за запитом ФБР. 

Запит на затримання пов'язаний з звинуваченнями у хабарництві та організації злочинного співтовариства. 

21 березня Земельний суд Відня звільнив українського олігарха Дмитра Фірташа під заставу в 125 мільйонів євро. 

Фірташу було заборонено залишати Австрію до закінчення слухань про екстрадицію в США. 

В Україні Фірташ також став фігурантом низки справ, зокрема він звинувачується в розкраданні державних коштів. 

Печерський районний суд Києва в середу ухвалив задовольнити клопотання головного слідчого управління МВС про накладення арешту на майже 500 млн кубометрів природного газу, який зберігається у спеціальних сховищах ПАТ "Укртрансгаз" і належить підприємствам групи компаній Ostchem, що належить Фірташу. 

29 квітня прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що МВС порушило справу проти працівників "Нафтогазу" і Ostchem.

1