«Перевір сатурацію» заради майбутнього: медики безкоштовно вимірюватимуть буковинцям рівень насиченості крові киснем, щоб захистити від ускладнень коронавірусу

«Перевір сатурацію» заради майбутнього: медики безкоштовно вимірюватимуть буковинцям рівень насиченості крові киснем, щоб захистити від ускладнень коронавірусу

14.09.2020, 09:42

Віталій Ткачук: Разом із медиками не словом, а ділом подбаємо про стратегічну галузь – медицину і її працівників, а фактично наше з вами життя і мабутнє 

Пишаюся, що до нашої команди «За майбутнє» вже долучилося багато медиків різного рангу. Це – кращі професіонали своєї справи від докторів наук і головних лікарів до медичних сестер, - каже Віталій ТКАЧУК, голова Чернівецької обласної організації партії «За майбутнє».

Медичні працівники сьогодні є, без перебільшення, справжніми героями, воїнами у білих халатах. Ризикуючи собою, вони рятують інших від невідомої досі людству хвороби, незважаючи на свої мізерні зарплати, невідому подальшу долю лікарень у зв’язку із медичною реформою та невідповідну оцінку їхньої праці суспільством.

Від імені буковинської громади висловлюю кожному медичному працівникові Чернівецької області – лікарям, медичним сестрам, фельдшерам, молодшому медичному персоналу, всім, хто працює у надскладних умовах боротьби з пандемією COVID-19 щиру подяку за їхню сумлінну працю та вірність професійному обов’язку. Вдячний їм і за їхню соціальну активність, небайдужість, за бажання змінити на краще стан справ в Україні, області, місті та районі.

Коронавірус мимоволі став тим ліхтарем, який висвітив для всіх проблеми нашої медицини: її недофінансованість, погану забезпеченість, жалюгідний стан частини приміщень і соціальну незахищеність тих, хто з дня у день рятує людям найцінніше – здоров’я та життя.

То давайте разом не на словах, як це робили досі інші, а ділом подбаємо про стратегічну галузь кожної держави – про нашу медицину і її працівників. За Вашої підтримки команді «За майбутнє» це до снаги, адже маємо у своїх лавах досвідчених, мудрих та енергійних представників найшляхетнішої у світі професії, з деякими із яких пропоную познайомитися ближче.

«Перевір сатурацію» заради майбутнього: медики безкоштовно вимірюватимуть буковинцям рівень насиченості крові киснем, щоб захистити від ускладнень коронавірусу

 12 вересня о 10:00 біля офісу Чернівецького обласного осередку політичної партії «За майбутнє», що розташований на вулиці Степана Бандери, 9, лікарі, які ввійшли в команду об’єднання, оголосили старт акції «Перевір сатурацію».

Мешканцям області пропонують безкоштовно пройтивимірювання рівня насиченості крові киснем, адже його зниження є одним із основних показників ускладнень від Covid-19.

Буковина – перший регіон, який зіштовхнувся з цим новим вірусним захворюванням. Довелося мобілізувати сили лікарів, приймати на лікування пацієнтів та швидко шукати можливості забезпечувати медичний персонал необхідними засобами захисту. Згодом досвід місцевих медиків почали переймати лікарі з інших областей.

Світлина від BukNews.

 – Коронавірус мимоволі став тим ліхтарем, який висвітив для всіх проблеми нашої медицини: її недофінансованість, погану забезпеченість, жалюгідний стан частини приміщень і соціальну незахищеність тих, хто з дня у день рятує людям найцінніше – здоров’я та життя. Медичні працівники сьогодні, без перебільшення, є справжніми героями, воїнами в білих халатах. Пишаюся, що до нашої команди «За майбутнє» вже долучилося багато медиків різного рангу. Це кращі професіонали своєї справи від докторів наук і головних лікарів до медичних сестер, – каже голова Чернівецької обласної організації партії «За майбутнє» Віталій Васильович Ткачук.

Буковинські лікарі активно доєдналися до акції, яку започаткував їхній колега – керівник Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Володимирович Єленєв.

За його словами, він та його колеги хочуть наблизити медичну допомогу до мешканців області, особливо тих, що живуть у віддалених районах. Дуже багато людей перехворіли на Covid-19 безсимптомно. Проте захворювання, особливо якщо воно вірусне, усе одно залишає свій слід в організмі. Якщо в людини був коронавірус, то в неї рівень насиченості крові киснем знижений, є ризик захворіти на пневмонію. У такому разі потрібно пройти обстеження у свого сімейного лікаря. Люди не мають можливості масово проходити такий скринінг. Чернівецькі медики хочуть забезпечити його краянам.

Володимир Володимирович Єленєв  розповів про деталі ініціативи:

– Буде два автобуси, які приїжджатимуть у людні місця. Охочі пройти обстеження будуть підходити, перевіряти сатурацію та отримувати поради лікарів. У понеділок плануємо мати графік поїздок. Через розміщення в газетах, у соціальних мережах, в інших засобах масової інформації за тиждень інформуватимемо людей про місце, дату та час приїзду, щоб вони могли знайти автобуси із нашим логотипами та пройти сатурацію. Акція триватиме не менше двох місяців.

Про важливість заходу розповіла й головна лікарка Чернівецької обласної психіатричної лікарні Анжела Петрівна Левицька:

– Про коронавірус зараз є стільки інформації в соціальних мережах, на телебаченні. Люди намагаються інтерпретувати її по-своєму. Вони користуються різноманітними джерелами, часто неавторитетними. Треба розуміти, що хвороба небезпечна, але є засоби її профілактики. Лікарі, що їздитимуть в населені пункти області в межах акції «Перевір сатурацію», вкотре нагадуватимуть усім, що загроза існує, що треба підтримувати власне здоров’я та діяти на випередження хвороби.

Світлина від Буковина ЗА Майбутнє.

Підтримує колегу й ділиться власними думками про сьогоднішню подію виконувач обов’язки генерального директора КНП «Чернівецький обласний онкологічний клінічний центр», кандидат медичних наук Ігор Олександрович Малишеський, зазначаючи, що лікарі-фельдшери, що приїжджатимуть у різні куточки області, не лише розповідатимуть про коронавірус, про захисні міри, а й говоритимуть про те, як виходити психологічно з цієї ситуації.

– Covid-19 – це не тільки враження легень. Більше ніж пів року ця пандемія в нашій області. Вона виснажує й психологічно, – зазначає Ігор Олександрович.

Варто зауважити, що захід відвідала керівниця Жіночого руху партії «За майбутнє» Ірина Миколаївна Суслова. Вона наголосила на важливості ініціативи буковинських медиків, зауваживши, що спільно, координуючи зусилля, об’єднуючи фахівців, які прагнуть змін, можна досягати чималих результатів.

Лікарі, які презентували акцію «Перевір сатурацію», зазначили, що це невеликий, але важливий крок на шляху до більших змін у галузі охорони здоров’я. Попереду – багато роботи, аби зробити медицину в краї професійною, якісною і доступною для мешканців області.

Світлина від Буковина ЗА Майбутнє.

Світлина від BukNews.

1