Віталій Ткачук: Рішення громад в процесі децентралізації мають бути враховані

Віталій Ткачук: Рішення громад в процесі децентралізації мають бути враховані

21.06.2017, 19:29

Член Комісії  з проблем децентралізації облради обіцяє відстоювати інтереси громад Вижниччини

Представники Kомісії Чернівецької обласної ради з проблем децентралізації, яку  очолює депутат Михайло Гайничеру, зустрілися з мешканцями Вижниччини. В першу чергу мова про поселення Лукавці, Мигове.  Підставою для проведення виїзного засідання комісії стало небажання мешканців кількох сіл приєднуватися у майбутньому Берегометської ОТГ. Створення цієї об’єднаної територіальної громади передбачає проект перспективного плану, запропонований Чернівецькою ОДА. Однак люди категорично заперечують проти волюнтаристського рішення чиновників.   

На сходках громад  п’яти сіл, які зараз адміністративно належать до Лукавецької сільської ради,  сходці мешканців Мигове ухвалено рішення відмовитися від майбутнього об’єднання з Берегометом. Аналогічне рішення ухвалили також депутати Лукавецької  сільської ради. Представники сіл висловили бажання поки не брати участі у об’єднавчих процесах. Тому просять взагалі не включати їхні поселення до обласного перспективного плану, оскільки це прямо суперечить їхній волі. Чинний закон передбачає таку можливість. Зокрема, громади, які не беруть участі в об’єднанні,  можуть мати  статус своєрідної «білої плями».

Якщо у майбутньому закон передбачатиме обов’язковість процесу об’єднання, тоді громади повернуться до розгляду цього питання. У такому разі  Лукавці та Мигове розглянуть питання про об’єднання. Вони також можуть залучити до цього процесу подібне до себе поселення Стара Жадова Сторожинецького районі. У будь-якому разі, це буде не Берегомет.

-          Ми обов’язково доведемо цю позицію людей до відома усіх депутатів Чернівецької обласної ради, - розповів учасник зустрічі, член Kомісії Чернівецької обласної ради з проблем децентралізації, депутат облради Віталій Ткачук. – Не можна ігнорувати думку громад, які фактично проти їхньої волі хочуть об’єднати в нові громади. Будь-яке волюнтаристське рішення центру обов’язково спричинить напругу у новостворених територіальних громадах. Процес утворення об’єднаних територіальних громад має обов’язково враховувати думку їхніх мешканців і тільки після цього вноситися до перспективного плану, подаватися на затвердження депутатам. Саме добровільність є основоположним принципом утворення ОТГ. Звісно, якщо посадові особи зацікавлені у позитивному результаті, а не просто імітують процес децентралізації. Врешті, добровільність об’єднання передбачає чинне законодавство, тому нам потрібно тільки слідувати букві закону.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Коли вже ці недо... на чолі з колишнім регіоналом перестануть їздити по області і ворохобити людей... 

avatar

Петро

21 червня 2017 23:31

Якщо вже подавати інформацію читачу то правдиву, а не брехню.  Таке  обєднання  це бачення Ткачуків, які вже щось замислили .... Те що Лукавці не хочуть обєднуватися це так, але і Мигове не хоче  обєднуватися з Лукавцями, а скоріше з Берегометом, або теж бути поки що білою плямою, а Ткачуки навязують людям " свою  програму " обєднання. Не вийде.  Думаємо що якщо обєднуватися то так як передбачено пкерспективним планом.

avatar

Це брехня

22 червня 2017 14:17