Віталій Шпак: «Буковинські фіскали не зосереджуються на минулорічних успіхах та досягненнях, а працюють задля забезпечення виконання планових показників»

Віталій Шпак: «Буковинські фіскали не зосереджуються на минулорічних успіхах та досягненнях, а працюють задля забезпечення виконання планових показників»

05.01.2018, 13:49

Про це наголошував в.о. начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Віталій Шпак під час інтерв’ю:

– Віталію Петровичу! Як фіскальне відомство краю завершило рік – які здобутки? Будь ласка декілька слів про виконання планових завдань 2017 року.

Ми досягли стабільності щомісячних бюджетних надходжень – і це дуже важливий чинник, що дає фінансову можливість утримувати соціальну сферу та армію.

Того року платники краю до бюджетів усіх рівнів сплатили понад 3640,7 мільйонів гривень, що на 806,2 мільйона гривень більше, ніж у 2016 році. 28,4 відсотки приросту – це показник, який вселяє оптимізм на майбутнє, бо позитивна динаміка збору платежів спостерігається як до Державного, так і до місцевих бюджетів.

При цьому, до Державного бюджету у 2017 році надійшло майже 1427,0 млн. грн., що на 339,1 млн. грн. більше ніж у 2016 році. За даними аналізу, основними джерелами поповнення державної казни торік були: податок на додану вартість, якого сплачено575,1 млн.грн., податок на доходи фізичних осіб – 477,9 млн.грн., податок на прибуток – 134,8 млн. грн.  та військовий збір – майже 148,6 млн. грн.

Дохідну частину місцевих бюджетів того року поповнено на 2213,8 млн. грн. Приріст надходжень до 2016 року  склав 126,7 відсотків, що в сумарному вигляді перевищує 467,1 млн. грн..

Найбільша питома вага надходжень місцевого бюджету припадає на податок на доходи фізичних осіб, якого сплачено 1364,5 млн. – (+448,3 млн. грн.).  млн.грн.

У порівнянні з минулорічним періодом ця сума зросла на 136,1 млн. грн.

Динаміка надходжень позитивна і щодо інших податків до місцевих бюджетів. Надходження плати за землю – 288,4 млн. грн., (+33,6 млн. грн.). Єдиного податку - майже 327,5 млн. грн., (+110,2 млн. грн.). Акцизний податок з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів приніс місцевим бюджетам майже 131,4 млн. грн.

- За таких обставин на яких напрямках сконцентрується робота фіскальної служби у 2018 році?

З огляду на ті глобальні завдання що стоять перед Головним управлінням ДФС у Чернівецькій області у період впровадження комплексної реформи – то кожна хвилина робочого часу має використовуватися ефективніше для держави та зручнішим для платників - як сучасний сервісний орган адміністрування податків. Автоматизувати процеси та перейти до моделі роботи, коли більшість послуг платники податків можуть отримати в он-лайн режимі.

Одним з найважливіших завдань є безперечно виконання помісячних індикативних показників, однак таке виконання повинно відбуватися не шляхом посилення фіскального тиску на бізнес, а за рахунок ефективної боротьби відомства з тіньовим бізнесом.

Ми напрацювали цілу низку заходів, які дають позитивний результат і будемо їх використовувати та вдосконалювати.

Але хочу наголосити фіскальне управління Буковини ніколи не було і не має права перетворитися на те, чим лякають сумлінних платників. Навпаки. Ті позитивні тенденції, що посилюються в сфері партнерських стосунків треба лише нарощувати. Саме тому особливо наголошую: маємо працювати не як караючий меч, а як щит, котрий надійно захищає як інтереси держави, так і юридичних та фізичних осіб, які наповнюють бюджети різних рівнів

- Ні для кого не секрет, що не вдалося повністю легалізувати доходи та «побороти» проблему з виплатою заробітної плати в конвертах. І цей рік у цьому сенсі має стати показовим, чи не так?

Питання детінізації та легалізації заробітної плати, на жаль, не втрачає своєї актуальності. Фіскали документують порушення, проводять роз’яснювальну роботу, але на мою думку без принципової позиції самих найманих працівників цей процес буде не ефективний. Зрештою кожен працівник має визначатися – він найманий чи наймит, оскільки заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» - це лише тимчасове благо. Згода отримувати зарплату «у конвертах» позбавляє  працівника соціального захисту (відпустка, лікарняні)та права на гідну пенсію.

- Щиро дякую Вам за розмову. І наостанок - чи будуть перевіряти бізнес цього року. Кому очікувати перевірки?

Одним із нововведень Податкового кодексу України в системі планування податкових перевірок є  оприлюднення плану-графіка документальних планових перевірок на поточний рік на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, до 25 грудня року, що передує року, в якому будуть проводитися такі документальні планові перевірки.

До цього плану-графіку відбираються платники податків, які мають ризик щодо несплати податків.

На офіційному веб-порталі ДФС план-графік документальних планових перевірок на 2018 рік  оприлюднено до 22 грудня 2017 року.

План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік можна переглянути за посиланням:http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/320874.html

Щодо проведення позапланових та фактичних перевірок то підстави для їх проведення визначено відповідно статтями 78 та 80  ПКУ і ми неухильно дотримуємося цих вимог.

Дякую за відвертість, успіхів!

1


КОМЕНТАРІ (2)

сука вінницька грошей в карман хоче аж трудиться. Задовбав уже весь бізнес області. Нічого не довго цим баоигам лишилось

avatar

Платник

05 січня 2018 18:59

Це те шпаченя, що посідає пост незаконно звільненого з посади нашого сонечка Михайла Сеничака? Геть його! Сеничака -- на посаду! Є рішення багатьох судів!

avatar

Антон

05 січня 2018 21:14