Віталій Портников презентував «Евору» у Чернівцях (оновлено о 19.30)

Віталій Портников презентував «Евору» у Чернівцях (оновлено о 19.30)

20.09.2017, 14:27

Розмовляли не лише про книгу, а й про політичну ситуацію в Україні 

Головний герой роману «Евора» – львів’янин, доля якого тісно переплітається з долями єврейської дівчини та португальського хлопця в середньовічній та сучасній Португалії.

ВІТАЛІЙ ПОРТНІКОВ, АВТОР РОМАНУ: «Я думав про українську аудиторію, і думав про аудиторію європейську. Я хотів, щоб цей роман був таким, який б показував, що можна українськими очима дивитись на світ. Я завжди вважав, що українська література може бути частиною європейського літературного процесу».

Події роману відбуваються у Португалії у двох часових просторах.  Головний герой журналіст зі Львова закохується у єврейську дівчину. На питання чи зміг би чернівчанин стати персонажем його книги, автор відповідає.

ВІТАЛІЙ ПОРТНІКОВ, АВТОР РОМАНУ: «Я шукав якійсь аналог цього смутку в Україні і Львів з його дощами, зі стінами його міста, яке можна так сфотографувати, що може здатись, що ти знаходишся в осінній Португалії. А Чернівці більш веселе місто. Я подумав, якщо головний герой буде з Чернівців, він не буде мати такої вдачі».

На зустрічі із чернівчанами Віталій Портников розмовляв не лише про свою книгу, а й про поточну політичну ситуацію в Україні, а також про її майбутнє.

– За 10 років величезна кількість українців перейде на робочі місця, які будуть звільнені в центральній Європі – поляками, румунами, болгарами, які будуть переміщатися на захід. І у нас ці робочі місця будуть заміщуватися росіянами. А може навіть мешканцями кавказьких і поволжських республік Росії. Тому нам за десять років важливо створити сильний цивілізаційний каркас України. Щоб ми цих людей змогли інтегрувати, в тому числі і мовно. Тому що ми тут знову отримаємо Брянську область.

Журналіст і публіцист Віталій Портников презентував у Чернівцях свою першу художню книгу “Евора”, - розповіла  журналістка Наталя Фещук. - Йому задавали дуже багато питань зовсім не про книжку, що, очевидно, говорить про те, що для українців він все-таки залишається журналістом-аналітиком. Літературний критик Олександр Бойченко теж ось отримав книгу з автографом, і, можливо, напише свій відгук. А поки що кілька мудрих цитат Віталія Портникова, озвучені у Чернівцях:

- Публіцистика і журналістика – це обов’язок, а література – це свобода. 

- Моральний авторитет для мене Любомир Гузар, це була людина честі і совісті. А якщо говорити про моральний авторитет усього 20 століття, то це митрополит Андрей Шептицький. Якось я про це сказав у Львові. А то якраз був день, коли вшановували Степана Бандеру. І мені кажуть: “Як? А чому ви не сказали, що моральний авторитет Степан Бандера?”. Тому що у 20 ст. було багато визвольних рухів, і кожна країна назве свого героя. Але жоден із церковників у 20ст. не написав послання, яке написав Шептицький - “Не убий”. 

- Націю єднають спільні цінності. Рідна мова – це також цінність. Я не змушую російськомовних українців розмовляти українською, лише розуміти, що на цій території розмовляють українською мовою, а присутність російської мови – це наслідок імперської системи. І розуміти, що українська мова – це цінність. Але наша держава має зробити все, аби діти і внуки російськомовних розмовляли українською. 

- У моєму близькому оточенні ніколи не було політиків. Людське спілкування – це розвиток. А як можна розвиватися, спілкуючись з політиками?

Джерело: http://promin.cv.ua/ та https://bukovyna.tv/

Відео - Вадим Міський, фото - Ігор Константинюк. 

Віталій Портников презентував у Чернівцях свій перший прозовий роман «Евора»

1