Віктор Гищук у проекті «(не) Відомі активи Чернівців»

Віктор Гищук у проекті «(не) Відомі активи Чернівців»

11.07.2016, 20:50

Діяльність: колишній інженер-конструктор, філософ-романтик (як кажуть друзі), поширює і розвиває альтернативні джерела енергії як напрям. Основний проект: Громадська організація “Альтернатива-Є”.

[Діяльність команди Віктора починалась із просвіти у технічних галузях, щоб згодом перерости у роботу на покращення суспільства. Назва організації характеризує її загальну ідею і водночас є універсальною, бо усьому є альтернатива. Замість шукати мінуси чи винних у нашій дійсності, Віктор Гищук разом із однодумцями каже, що Альтернатива — Є]

Що про вашу організацію потрібно знати першочергово?

«Альтернатива – є», — це основна ідея.

Громадська організація  працює у чотирьох напрямах:

– здоров’я;

– екологія;

– освіта;

– творчість.

[До слова, результатами діяльності цієї громадської організації зуміє скористатись кожен громадянин міста, адже вони орієнтовані на загальний вжиток і формування нового ставлення до меценатської та громадської діяльності]

Чи є така послідовність проявом пріоритетів організації?

Про пріоритети можна і слушно говорити у відразу кількох аспектах. Кожен із них – то і є ті напрями, у яких рухається наша організація.

Здоров’я. Коли у людини немає проблем зі здоров’ям, вона є ефективною, працездатною і якщо даєш важливе завдання, то не почуєш відмовок. Людина в такому стані  може виконувати навіть кращі із ролей, які ти їй пропонуєш.

Екологія. Кожен п’ятий житель Шанхаю помирає від раку легень. Щодня.

Людина залишається здоровою тільки тоді, коли перебуває в доречних екологічних умовах.

Проблеми екології — це не лише заводи, а і недопалки, кришечки, серветки, відходи від святкувань у Жовтневому парку.

Освіта. Розсудливою людиною важко маніпулювати, обманювати, вона може відстояти свої інтереси. У цьому я і бачу прогрес суспільства: щоб люди не лінувались дізнаватися щось нове, навіть якщо воно видається банальним. Тоді кожен розумітиме як і чому все працює… Є податки і люди галасують, що вони високі, але ніхто не намагається зрозуміти, чому вони високі.

Творчість. Ми хочемо показати, що замість того, щоб малювати по стінах під’їздів, людина може бути творцем.Якщо людина освічена, здорова і у хорошому середовищі, то у неї є час і сили для власних захоплень. На це і спрямований елемент творчості, при чому це може бути музика, велосипед, різноманітні види конструктивного дозвілля. Якщо ми хочемо щоб на стінах не писали різноманітні дурниці, то ми кажемо, що можна розмалювати тролейбус. Результат люди могли бачити на цьогорічному дні вуличної музики.

Чому назва «Альтернатива» трансформувалась в «Альтернатива-Є»?

Почали ми із занять з сонячними батареями, альтернативними джерелами енергії. У роботі ми зіштовхнулись із великою кількістю упереджень — сонячні батареї виділяють радіацію, не працюють взимку, ніколи не окупляться тощо. Під впливом таких реалій нашого життя ініціатива трансформувалось у цей проект.

Ми нікуди не поспішаємо, бо чітко бачимо ціль. Наш статус і рахунок прозорий та публічний. Діяльність в радіусі цілого міста неможлива без взаємодії із владою. Саме тому, незважаючи на аполітичність організації,  ми хотіли отримати юридичну силу, але готові нею поділитись із кожним, хто матиме ідею і потребуватиме допомоги в її організації.

Тобто вашу організацію можна сприймати, як платформу для проектів ініціативних людей?

Так, це велика частина нашого призначення. Власний приклад — це перша форма дії. Коли кажу що я розвиваю спорт, то я їжджу на велосипеді. Як тільки мова доходить до просвітництва, то є ряд хакатонів, які ми організували, а також TEDx. Крім того, у нас є плани на удосконалення вже існуючих ресурсів міста, а із того, що вже є зараз — це електрозарядна станція. Нам вдалось її розмістити біля приміщення Чернівецької мерії. Наша мотивація — це стимулювання переходу жителів міста на екологічно чисті альтернативні автомобілі.

TEDx. Організувати було нелегко, але врешті ми знайшли найбільше приміщення у Чернівцях і воно було заповнене вщент, а це більше півтисячі людей.

[У чому його користь для всіх жителів міста? Ця подія стала свідченням того, що наука може бути цікавою і корисною навіть пересічному жителю міста. Натомість для науковців, це був доказ того, що поступово прірва між ними та іншими людьми, поступово зменшується, і це не може не призвести до швидшого руху вперед]

Хакатон. Чому я люблю хакатон? Він завжди закінчується практично корисною складовою, яка є вінцем дводенного брейн-шторму. Це не лише спеціалісти, а і початківці, які мають ідею та бажання її здійснити.

Жовтневий парк і хакатон. Виграла чернівецька команда «Зв’язок». Вони запропонували канатну дорогу й інші цікаві та продумані види відпочинку і дозвілля. Це має перерости у глобальну перебудову. Молодь, яка користується своїм молодим(!) мозком починає думати над тим, щоб змінити назву і ставлення до Жовтневого парку на ту, яка стосувалась би майбутнього. Моєю мотивацією покращення парку було те, що я живу поруч і на власні очі бачу його проблеми, приміром те, що боязно ходити по ньому вночі.

[Хакатон — це той вид діяльності, який розрахований не на миттєві успіхи, а на тривалий рух до цілі. Активісти не вимагають за це від жителів нічого, крім кредиту довіри]

Що заважає розвивати площу Філармонії із її лавочками, які несумісні із довгим і безболісним сидінням? А як щодо Центральної площі? Там у спеку можна знести яйце.

Спочатку треба розвинути ті місця і простори, які вже є. Також, зараз працюємо над сонячним деревом та меблями, які містили б інтегровані USB-кабелі. Це проекти спрямовані на формування нового бачення міста як туристами, так і місцевими жителями.

Молодь. Під час мандрівок у Амстердам, Барселону я бачив, як комунальні проекти доручають молоді. Місто не наймає інженерну компанію, а дає конкурс на пошук кращого рішення проблеми. Студент, що виграв, отримує кошти (в рази менші ніж інженера компанія), які для нього є величезною сумою, крім того, цей успіх входить до портфоліо його ефективності.

 Барселона, до речі, наразі єдине місто в світі, де розвивається сучасна модернова архітектура, і це не випадково. Студенти-архітектори знають, що будь-які їх проекти у випадку перемоги будуть реалізовані, навіть найбільш неймовірні.

и можлива така Альтернатива для України? Сумнівно, адже навіть якщо не враховувати корупцію, яка у нас супроводжує подібні заходи, варто зауважити упередженість адміністрації стосовно студентів і студентів щодо адміністрації. Це економна і прогресивна стратегія, яка взаємовигідна всім учасникам, але для української реальності, яка змушує студента скептично ставитись до свого професійного минулого, цей план видається утопічним]

Чи могли б ви виділити 5 рис-характеристик молоді у своєму розумінні?

1) Самореалізація. Молодь хоче реалізації себе, довести свою перспективність.

2) Важливість. Молодь хоче відчувати важливість своєї діяльності.

3) Самовизначеність. Це коли людина каже: ось це я(!). Найкраща інвестиція — це подорож, і є міста, у які можна потрапити і за 500 гривень.

4) Відповідальність. Зараз дуже мала частина молоді розуміє, що вчитись — це круто.

Коли дитина приходить до школи і їй із квадратної голови роблять круглу — це зло.

У Європі відбувається дуже просто. Ти обираєш напрям освіти і отримуєш кредит довіри. Наші діти хочуть, щоб їм вірили і на них покладались. Разом із необхідними галузями є зайві, які, на думку студента, йому не знадобляться і часто він правий.

5) Амбітність. Коли починаєш думати про це, то розумієш, що багато перспектив відкидається нами, бо немає бачення реалізації.

Активи міста — це не лише люди, які створюють, а і люди, які руйнують. Я особисто знаю велику кількість людей, із якими вночі бояться зустрітись у Жовтневому парку чи на Гравітоні. Чи потрібно враховувати їх інтереси і намагатись долучити до праці? Безсумнівно, адже врешті-решт, саме їм вирішувати — зберігати чи знищувати.

У сучасності кожна діяльність має причину, і якщо вона прогресивна, то ми її підтримаємо.

[Варто віддати належне Віктору Гищуку і організації “Альтернатива-Є” загалом, адже натомість перетворенню на діячів задля інших діячів, вони працюють саме із громадським “ґрунтом”, щоб надалі на ньому було легше вирощувати ініціативних людей та новаторські проекти. Обіцянки стосовно швидких результатів є сумною частиною української дійсності, тож можливо саме повільний і розсудливий рух до цілі (який демонструють діячі цієї ГО), є тією альтернативою, якої вже давно потребує наше суспільство.

Джерело: http://chv.tv/

1


КОМЕНТАРІ (1)

продався народному фронту!!! ганьба тобі Вікторе. молодь вірила в тебе а ти.....покидьок такий як і всі

avatar

студент

11 липня 2016 19:51