Росія скоїла збройну агресію в Азовському морі: 6 українських військовослужбовців зазнали поранення

Росія скоїла збройну агресію в Азовському морі: 6 українських військовослужбовців зазнали поранення

25.11.2018, 22:54

Через надзвичайні події на Азові Президент скликав військовий кабінет. Заседание Совета нацбезопасности состоится в полночь. Совет национальной безопасности и обороны рассмотрит вопрос о введении военного положения в Украине из-за ситуации в Азовском море. Об этом во время брифинга сообщил секретарь СНБО Александр Турчинов. Військова прокуратура Південного регіону та частина прокуратури зони ООС підняті по тривозі. Спільно з СБУ здійснено реєстрацію та проводяться невідкладні слідчі дії щодо акту ведення агресивної війни Російською Федерацією (ст 437 ККУ)

Про це повідомив Генеральний прокурор України Юрій Луценко. 

ОНОВЛЕНО станом на 22.20. За оперативною інформацією малі броньовані артилерійські катери «Бердянськ» та «Нікополь» вражені вогнем противника та втратили хід.  За оперативною інформацією захоплено мбак Бердянсь і рбк Яни Капу, які буксируються.  Мбак Нікополь, заблокований та слідує у супроводі окупантів, катер не ушкоджено. Кораблі захоплені спецназом РФ. 6 українських військовослужбовців зазнали поранення, - повідомляє Прес-центр Командування ВМС ЗС України.

Нагадаємо, о 03.58 25.11.2018 малий броньований артилерійський катер Військово-Морських Сил ЗС України “Бердянськ” з метою дотримання міжнародних норм безпеки судноплавства зв’язався з береговим постом ПС ФСБ РФ, морськими портами Керч та Кавказ та повідомив про намір проходу Керченською протокою. Інформація була отримана, але відповідь не надано. Проте о 04.07 25.11.2018 зафіксовано переговори диспетчеру порту Керч “БЕРЕГ-23” з мпк ЧФ РФ “Суздалець” щодо виявлення кораблів Військово-Морських Сил ЗС України. У той же час, на виклики кораблів українських ВМС диспетчери портів Керч та Кавказ не відповідали. 

О 13.42 за інформацією Керчтрафікконтролю на проході мосту було перекрито рух протокою в обидві сторони в зв’язку з посадкою на мілину танкера перед мостом зі сторони Азовського моря. Варто зазначити, що дана інформація поки що не підтверджується міжнародною системою контролю судноплавства. 25.11.2018 о 13.50 за київським часом Керченською протокою вільно пройшли морський тральщик ЧФ РФ “Адмірал Захарін” та 2 катера типу «Раптор» ПС ФСБ РФ. Цьому проходу не заважав танкер з виключеною AIC, яким Росія блокує Керченську протоку. Це є черговим свідченням лицемірної та брехливої політики Росії, адже мирний прохід для корабельної групи ВМС ЗС України блокується будь-якою ціною. 

Після початку руху на вихід корабельної групи ВМС ЗС України з Керченської протоки російські кораблі та катери розпочали переслідування та в ультимативній формі вимагали зупинитися під загрозою застосування зброї. Також з’явилася інформація про перекидання російського спецназу на прикордонний корабель ПС ФСБ РФ “Дон” з метою спроби абордажу. Не зважаючи на погрози й провокації, катери українських ВМС продовжили виконання поставленого завдання. Після виходу з 12-мильної зони катери ПС ФСБ РФ відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил ЗС України.  Зброю було застосовано на ураження. 

Сьогоднішні події вкотре продемонстрували агресивність Російської Федерації та нехтування нею нормами міжнародного морського права, Договору між Україною та Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки та усталених правил морської поведінки. Особливо протягом останніх двох тижнів офіційні представники країни-агресора намагалися впевнити в надмірності уваги міжнародної спільноти до Азовського регіону, запевняли про вільне і безпечне судноплавство у зазначеному регіоні.

Проте, реалії показують, що з 2014 року нічого не змінилося. Брехливими й провокативними діями Росія сьогодні заблокувала прохід корабельної групи ВМС ЗС України через Керченську протоку. На підтвердження цього, російськими кораблями було здійснено таран українського військового буксиру, внаслідок чого виникла небезпека мореплавства для українських військових моряків. Крім того, РФ здійснила провокативні дії військової авіації з відкритою демонстрацією ударної ракетної зброї проти катерів ВМС ЗС України та навмисне використання цивільного судна для штучного перекриття руху в каналі, повністю заблокувавши рух у Керченській протоці.

- Ми не хочемо продовження ескалації та його переростання у збройний конфлікт. Також прохід каналом очікують близько 150 цивільних суден, затримання яких призведе до економічних втрат, - зазначив командувач ВМС ЗС України адмірал Ігор Воронченко. – Ми готові до всіх варіантів дій, але нашим пріоритетом залишається дотримання норм міжнародного морського права. Сьогоднішні провокації РФ у Керченській протоці не вплинуть на реалізацію планів ВМС ЗС України щодо захисту національних інтересів України в Азовському морі, - додав керівник виду ЗС України.

Здійснений прикордонним кораблем РФ таран рейдового буксиру “Яни Капу” та захоплення катерів ВМС України підпадає під ознаки акту агресії відповідно до визначення наведеного в пункті d) статті 3 Резолюції № 3314 (ХХIХ) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року, а саме: акт агресії – це, зокрема, напад збройними силами держави на сухопутні, морські або повітряні сили, або морські та повітряні флоти іншої держави.

Відповідно до статей 17, 38 Конвенції ООН з морського права (далі – Конвенція ООН) та статті 2 Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки (далі – Договір), військові кораблі України користуються свободою судноплавства у Керченській протоці та Азовському морі, отже можуть здійснювати прохід через Керченську протоку у будь який час за умови дотримання безпеки судноплавства.

Довідково. Стаття 17 Конвенції ООН встановлює, що за умови дотримання Конвенції, судна усіх держав, як прибережних так і тих, що не мають виходу до моря, користуються правом мирного проходу через територіальне море.

Частиною 1 статті 36 Конвенції ООН визначено, що в проливах, вказаних у статті 37 Конвенції ООН, всі судна та літальні апарати користуються правом транзитного проходу, якому не повинно чинитися перешкод.

Частина 1 статті 2 Договору передбачає, що торговельні судна та військові кораблі, а також інші державні судна під прапором України або Російської Федерації, що експлуатуються в некомерційних цілях, користуються в Азовському морі та Керченській протоці свободою судноплавства.

1