Військком Віталій Чурай  про мобілізацію, патріотичний дух наших хлопців та інформаційну пропаганду.

Військком Віталій Чурай про мобілізацію, патріотичний дух наших хлопців та інформаційну пропаганду.

31.01.2015, 16:07

СУТЬ РЕЧЕЙ про мобілізацію, патріотичний дух наших хлопців та інформаційну пропаганду.

 Друкопис програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ від 29 січня.

Запрошений гість: обласний військовий комісар Віталій Чурай.

Ведуча: Оксана Денисюк.

 ВЕДУЧА: нагадаю, що 20 січня в Україні, згідно з указом президента, стартувала четверта хвиля мобілізації. Пане Віталіє, які перші результати?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: я хочу ще раз нагадати про особливості цієї мобілізації. Незважаючи на те, що я кожного тижня буваю по кілька разів на телебаченні та на радіо, все одно задають багато одних і тих самих запитань. Відмінність цієї мобілізації у тому, що ми видаємо повістки, і в першу чергу викликаємо у військовий комісаріат, і не одразу мобілізуємо, призиваємо і відправляємо в ті чи інші військові частини. А, по-перше, при прибутті військовозобов’язаних з’ясовуємо їх сімейні обставини, перевіряємо законність надання відстрочок за сімейними обставинами, нагадуємо які є види відстрочок, інформуємо. І у разі відсутності сімейних обставин, які дозволяють бути звільненими, ми направляємо на медичну комісію. Після заключення військової лікарської комісії про стан придатності до військової служби ми спілкуємось, надаємо свої пропозиції, рекомендації, слухаємо варіанти військовозобов’язаних про ту чи іншу військову частину, але це не остаточно, що ми відправляємо у військову частину, адже всіх військовозобов’язаних – солдатів і офіцерів – ми направляємо у навчальні центри, навчальні військові частини з тим, щоб вони пройшли одиночну підготовку протягом 24-26 діб кожен по своєму напрямку. Після цього їх переводять у визначені військові частини, створюють підрозділи і вже потім у складі підрозділів ще протягом 2-3 тижнів буде проводитись бойове злагодження. Тобто у першу чергу ми викликаємо для з’ясування і сімейних обставин, і стану здоров’я. Ми станом на сьогодні виписали вже майже 30 тисяч повісток з метою з’ясування всіх цих обставин, можливості бути призваним зараз, або при наступних хвилях мобілізації. Також завершуємо формування і покращуємо якість формування тих підрозділів, про які ми говорили раніше і які, у разі необхідності, будуть формуватись при відкритій агресії проти нашої держави.

 ВЕДУЧА: яких спеціалістів зараз найбільше потребує українська армія?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: потрібні всі спеціальності, але найбільше потрібні десантники, спеціалісти артилерії, танкісти, спеціалісти протиповітряної оборони, радіотелеграфісти, радіотелефоністи. Це те, що стосується солдатських посад, і відповідно такі самі посади офіцерські. І ще військові лікарі.

 ВЕДУЧА: відтак, можна сказати, що однією з особливостей цієї хвилі мобілізації є створення повноцінного якісного реєстру тих, хто може бути призваний, адже у попередні хвилі такого не було, так?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: у нас були поверхневі дані, у нас не було глибокого аналізу військового обліку, відповідно, крім цього, у чинному законодавстві в минулому році були внесені зміни щодо надання відстрочок або можливості отримання відстрочок – це троє дітей, дружина-інвалід, дитина-інвалід та інші пункти, які були прийняті у минулому році.

 СЛУХАЧ: меня зовут Ион. Обеспечиваются ли призывники противогазами, спецкостюмами, химзащитой, если они направляются в зону АТО? И второй вопрос: если человек через свои религиозные убеждения проходил альтернативную военную подготовку и это подтверждает специальный документ. Можно ли рассчитывать, что он не будет брать оружие в руки, поскольку это может быть нехорошо оценено религиозным обществом?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: чомусь на останніх ефірах дуже багато задають питань щодо протигазів та інших засобів індивідуального захисту проти засобів масового ураження. Хто служив в армії, той має знати, що цих засобів і раніше було більше, аніж достатньо і зараз вони є. У нас під час першої, другої хвилі і на початку бойових дій серйозна проблема була з бронежилетами і касками, але не з засобами індивідуального захисту, про які говорив наш слухач. Щодо другого питання – у нас визначена Конституцією свобода віросповідання, але держава поки що визначила тільки механізм проходження альтернативної служби для строкової служби, при призові під час мобілізації альтернативи ніякої немає. Тому тих, хто входить до конфесій і по їх канонам не дозволяється брати зброю в руки – ми не призиваємо, але мають бути необхідні документи. Перше: про те, що ця конфесія має бути зареєстрована на території України і що дійсно по канонам цієї конфесії вони не можуть брати зброю до рук. І друге: документ, який підтверджує приналежність до цієї конфесії, не сьогодні, не вчора, а раніше, бо якщо вчора чи сьогодні вступив у цю конфесію, то одразу зрозуміло через що.

 ВЕДУЧА: скільки часу перебувають наші військові на Донбасі, які потрапили туди під час попередніх хвиль мобілізації?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: наш відомий підрозділ, який знаходиться на території нашої області – батальйонно-тактична група, яка відноситься до високомобільних десантних військ, ми її відмобілізовували в першу чергу, вона 8-10 квітня була призвана за мобілізацією і почала приймати участь в АТО на початку травня, спочатку вони були у Харківській області, а потім в Луганській. Всі вони перебували у відпустках, і за сімейними обставинами, потім після внесення змін до законодавства – у чергову відпустку, виходили у складі підрозділу для відновлення бойової здатності, тобто періодично з того часу вони знаходяться в зоні АТО по сьогоднішній день. Указ президента передбачає звільнення військовослужбовців, призваних по першій черзі, зараз, під час цієї хвилі мобілізації. Тобто демобілізація першої хвилі також передбачається.

 ВЕДУЧА: мобілізація розпочалась 20 січня, сьогодні 29. Скількох буковинців вже відправили на навчання і скількох ще маємо відправити?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: ми почали відправку з позавчорашнього дня, до цього ми проводили ті заходи, про які я вже казав. Сьогодні був третій день відправки, у перший день було біля 60 чоловік, у другий – 80 і сьогодні розраховуємо 60 чоловік відправити, тобто на сьогоднішній день 200 чоловік призвано і відправлено до навчальних військових частин з території Чернівецької області.

 ВЕДУЧА: а скільки ще планується?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: завдання першої хвилі 2015 року – 1,5 тисячі людей планується відправити. Перший етап ми повинні закрити до 12 лютого і там трошки менше 900 чоловік і на другий етап нам залишиться відправити десь 500 чоловік.

 ВЕДУЧА: враховуючи, що це вже четверта хвиля мобілізації, зменшилась чи збільшилась кількість добровольців?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: звісно, що зменшилась, адже добровольці, які бажали проходити службу і захищати батьківщину – вони вже призвані. Але зараз, коли прийшло оповіщення, то є добровольці, яких підштовхнула ця хвиля. У нас сьогодні більше добровольців представників поважного віку, є у нас добровольці і зі складу лікарів, і з керівного складу міської ради і завтра будемо відправляти офіцерів-добровольців, які зараз проходять медичний огляд і не висловлюють жодних побажань, наприклад, додатково обстежитись.

 ВЕДУЧА: чи є серед добровольців внутрішньо переміщені особи?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: ми під час минулої хвилі призвали 13 чоловік, які були переселені з Донецької та Луганської областей. Там були і добровольці, і жінки. Є у нас, на жаль, з того числа зниклий безвісті, є інформація, що він загинув, але офіційно поки що не прийшло його опізнання, тому він вважається зниклим безвісті.

 ВЕДУЧА: які матеріальні гарантії та заохочення зі сторони держави тим солдатам, які вже зараз воюють в АТО і які будуть призвані?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: ті, хто призвані за мобілізацією, ми тут ще не кажемо за зону АТО, за ними протягом року зберігається місце працевлаштування, зберігається середньомісячна заробітна платня. Ті, які займались бізнесом – його не потрібно закривати, за пенсіонерами зберігається виплата пенсії. Ті, хто мав кредити у банках чи кредитних спілках – звільнені від оплати відсотків і не матимуть штрафних санкцій. Окрім цього, грошове забезпечення на рівні військовослужбовців за контрактом, а це щонайменше 2,5 тисяч гривень, а до цього додається нарахування за вислугу років, за спеціальність тощо. Ті, хто бере участь в АТО отримує у два рази більше грошове забезпечення і ця сума повинна бути не менше 3 тисяч гривень. Вчора за ініціативи президента міністерство оборони розробило ще ряд грошових виплат за участь в АТО, в тому числі і за знищення ворожої техніки: тисяча гривень щоденна надбавка у разі безпосередньої участі в бойових діях і за техніку: починаючи від знищення ворожого автомобіля – 12 тисяч гривень, танку – 48 тисяч, бойового літака – 120 тисяч. Я розумію, що в якійсь мірі кощунство говорити про матеріальну складову тих, хто бере участь в АТО і в яких є загроза життю, але такі надбавки тим не менш існують.

 ВЕДУЧА: матеріальна складова все одно у цьому питанні важлива, адже ті військові, які приїздили додому у відпустки розповідали, що не всі обіцяні кошти вони все ж таки отримували від держави. Чи відомі вам такі випадки і правда це чи ні?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: на скільки я знаю, всім, хто бере участь в АТО – там всім виплачується. Були проблеми у випадках, коли з зони АТО потрапили у госпіталі, але по нашій військовій частині це питання довирішується і родинам тих, хто зник безвісті також повинні виплачуватись грошові забезпечення у повному обсязі з урахуванням двократної надбавки. Якщо хтось зі слухачів знає про випадки, коли не виплачують кошти, то звертайтесь або до командира військової частини, а якщо не допоможе – звертайтесь до обласного військового комісаріату, щоб ці питання вирішити, розібратись і щоб не було ніяких незрозумілостей.  

 ВЕДУЧА: як з патріотичним духом наших хлопців?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: патріотичний дух є. На жаль, у деяких ЗМІ була розповсюджена інформація про те, що нібито масово уникають призову за мобілізацією. Я не скажу, що це масово. Так, були у нас виїзди за кордон з сільської місцевості, але я хочу сказати, що у нас позитивна динаміка проведення мобілізації. Так, нам би хотілось, щоб вона була кращою, але загалом все нормально з її проведенням і прибуттям людей до військкомату.

 ВЕДУЧА: яке покарання за ухилення від мобілізації?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: це адміністративне покарання і воно на сьогоднішній день підвищене. Перший штраф за невиконання заходів мобілізації – до 510 гривень, другий – 1700 гривень, а щодо керівників підприємств, установ та організацій, які не здійснюють заходів щодо мобілізації, перший штраф 1700 гривень, другий до 5100 гривень. Відповідно існує і карна відповідальність за ухилення від призову і санкція по цій статті від 3 до 5 років. І є ще одна стаття щодо невиконання заходів по мобілізації, перешкоджання військовим частинам і комісаріатам і там також передбачається від 3 до 5 років.

 СЛУХАЧ: мене звати В’ячеслав. На підприємствах є ряд осіб, яких важко замінити. Скажіть, будь ласка, чи можна якось цих людей зарезервувати, щоб зараз їх не забирали, бо саме через цих людей півдесятка чи навіть півсотні людей може залишитись без роботи?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: існує, але, напевно, через те, що ніхто не готувався до війни і тому не звертав на це увагу. Існує таке бронювання за установами та підприємствами і зараз ми стикаємось з таким. Дійсно, на підприємстві є такі посади, від яких залежить робота всього підприємства. А за законом, виявляється, сьогодні заброньованими такими посадами є такі, від яких доля підприємства аж не так сильно залежить. Окрім такого законного бронювання, до нас звертається багато керівників установ, організацій, підприємств зі списками таких посад, які їм потрібні, щоб підприємство дійсно не стало. Ми з розумінням до цього відносимось і розуміємо, що економічна складова нашої держави може бути ще більш важлива, аніж військова, тому йдемо на зустріч керівникам підприємств. Але я вже неодноразово казав керівникам, що чим менший список, тим більші шанси того, що люди не будуть призвані. Більшість керівників дійсно з розумінням до цього відносяться і приносять список до 5 чоловік, але знову ж таки, щоб там не було ніякої корупційної складової, родичів, друзів і т.д. І бажано такі списки подавати через голів РДА і щоб разом дивились ті посади і вживали заходи та приймали рішення.

 ВЕДУЧА: чи правда, що чоловікам зараз не можна виїздити за кордон? Ходять такі чутки.

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: чутки ходять. Міністерство оборони розробляє механізм для того, щоб не було неконтрольованої міграції як всередині держави, так і за її межами, особливо під час проведення мобілізації. Крім того, розробляється механізм відповідальності військовозобов’язаних громадян, які виїхали до оголошення мобілізації. А то виходить так, що всі знали, весь світ знав, що у нас оголошується мобілізація, а хтось конкретно – ні. Тому механізми відпрацьовуються, можливо, спочатку це буде адміністративна кара, але все одно потрібно, щоб відповідальність була однакова у всіх – у тих, хто знаходиться в Україні, і в тих, хто знаходиться за її межами.

 ВЕДУЧА: за годину до нашого ефіру на сайті радіо «Свобода» зявилось повідомлення про те, що Головна військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом спроб зриву військової мобілізації. Прокуратура під час моніторингу мережі Інтернет виявила факти поширення активістами так званого руху «Антивійна» зразків заяв до військових комісаріатів щодо нібито законності відмови громадян від мобілізації, а також розповсюджено відеозвернення із закликами звертатись до військових комісаріатів з вказаною заявою. Чи були подібні випадки у нашій області?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: з подібними заявами до нас не звертались, але підходили деякі громадяни з тими заявами, роздрукованими з Інтернету і ми їм показували, що вони неграмотно складені – спочатку йдуть витяги з законодавства, а потім внизу суперечності тому, що написано вище. Це може бути через незнання, або через те, що ці заяви готувались за межами нашої держави, де законодавство інше і змінюється лише назва держави.

 ВЕДУЧА: ви говорите про іншу країну, маючи на увазі…

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: не таємниця, що це все сплановано і підготовлено відповідними розвідними службами Російської Федерації.

 ВЕДУЧА: маємо кілька запитань з мережі Facebook. Чи є інформація про те, коли буде здійснюватись демобілізація строковиків, які в даний час проходять службу. Хлопця було мобілізовано на строкову службу восени 2013 року. Чи є якісь орієнтири, коли буде демобілізація призовників даного призову?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: так, готується указ президента щодо чергового призову на строкову військову службу у квітні-травні цього року і ним передбачається призов відповідної категорії населення та звільнення тих, хто був раніше призваний. Є конкретне доручення президента міністру оборони, голові Національної гвардії та Державної служби про заборону прийняття участі військовослужбовців строкової служби в зоні АТО, тобто вони будуть знаходитись у базових військових частинах, у пунктах постійної дислокації.

 ВЕДУЧА: ціла низка запитань ще є. Якщо людина комісована по статті і пише у військовому квитку, що вона не придатна в мирний час і обмежено в військовий, і в паспорті стоїть відмітка, що військово незобов’язаний  і є членом протестантської конфесії, то чи підлягає такий чоловік мобілізації, чи викликатимуть його до військкомату?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: повний набір – і комісований, і конфесія…щодо конфесії я вже сказав. Що стосується тих, хто був визнаний не придатним для проходження строкової військової служби, прийнято рішення, що ми будемо проводити повторний медичний огляд і з’ясовувати стан здоров’я. І виходячи із заключення військової лікарської комісії про стан здоров’я, вони будуть або призиватись або будуть залишатись у запасі. 

 ВЕДУЧА: і продовження цього ж запитання: у військовому квитку стоїть відмітка, що музикант, але по факту не служив і пацифіст, чи має він право не йти і які його дії, коли викличуть? І якщо буде введений військовий стан і людина за переконаннями пацифіст і не буде брати до рук зброю, що передбачено з такими робити?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: пацифіст – це не приналежність до релігійної конфесії, це особисте уподобання чи бажання. Я вже казав, що ухилення від військової служби карається кримінально від 3 до 5 років. Що робити? Приходити у військовий комісаріат. З тих, що прибули у військовий комісаріат, тільки 15-20% підлягає призову на військову службу за мобілізацією – є сімейний стан, є стан здоров’я і дуже багато у нас відсіюється по цим питанням і напрямкам. І не потрібно вже зараз саджати себе в тюрму, спочатку потрібно пройти це все, а потім вже з’ясовувати чи дійсно ти на стільки пацифіст. Під час проходження комісії, коли спілкуєшся з іншими громадянами, з іншими військовозобов’язаними, дуже багато у нас прикладів, що думка міняється. Є у селах такі випадки: приходить оповіщення, хлопці ховаються, а потім вони самі приходять, коли його друзі були призвані. І ті, хто з такими пацифістськими настроями приходять до нас, проходять комісію, спілкуються з хлопцями, які пройшли АТО і міняють думку.

 ВЕДУЧА: мені здається, що ця хвиля мобілізації відбувається і проходить інакше не тільки якісно, але і настрій вже інший.

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: за тиждень-два до мобілізації 2015 року почались більш активні дії з боку сепаратистів за підтримки російських військ. І спершу це принесло свої наслідки – у населення з’явились гнітючі настрої. Але потім, коли були розстріли мирних громадян, ми зрозуміли, що вони не зупиняться і народ зрозумів, що треба закривати цей нарив, де він є, щоб він не пошився далі. Всі їх розмови про перемир’я та мирне врегулювання показали, що вони не збираються цього робити. Відповідно, щоб усе там припинити треба навести лад і треба задушити ту гнилу нечисть.

 ВЕДУЧА: пані Марія говорить: вважаю, що в такий час на посади військових комісарів мають бути призначені жінки, а військові виконувати присягу.

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: якщо жінки бажають – милості просимо, ми готові їх призвати і на відповідні посади призначити. Згоден, що на деяких посадах вони принесуть більше користі, наприклад, під час розмов з тими ж військовозобов’язаними пацифістських настроїв і може переконають їх думки у протилежний бік.

 ВЕДУЧА: враховуючи, що ця хвиля мобілізації проходить у складних умовах – бої на Донбасі не припиняються вже який день поспіль та потужна інформаційна війна з боку Росії – як ми повинні триматись купки і як ми повинні здолати ворога у всіх цих складних обставинах? Якими будуть ваші думки не лише як військового комісара, але й як громадянами України та патріота нашої держави?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: ми маємо дійсно триматись купки, виконувати завдання і думати про те, як захистити державу. На жаль, нам довелось захищати державу зі зброєю в руках і всі розмови про те, що хтось використовує ситуацію – ні до чого. Нам спершу потрібно припинити кровопролиття, забезпечити перемогу і вже потім розбиратись по іншим питанням. Дійсно, з Російської Федерації йде потужна пропагандистська війна – вони знають все на два кроки на перед. У них керівництво знає, що будуть робити військові і перед цим йде нагнітання та пропагандистський вплив. Вони накладають свої ідеї на певні негативні речі, які є у нас, підігрівають людей, які зацікавлені в їх перемозі – не таємниця, що у нас є такі люди, які вербували для сепаратистських військових підрозділів і ці люди продовжують далі працювати, в тому числі і на території нашої області. Нам треба об’єднатись довкола нашої держави і навколо захисту її територіальної цілісності.

 ВЕДУЧА: інформаційно ми все ж таки програємо?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: дуже сильно програємо

 ВЕДУЧА: що з цим робити?

 ВІТАЛІЙ ЧУРАЙ: так, потрібна загальнодержавна програма. Потрібно підібрати спеціальну команду, бо фахівці у нас є, але вони розсіяні по різним місцям і їх треба зібрати для того, щоб організувати цілеспрямованість і конкретність в роботі. Ми, на жаль, даємо більше інформації, а не пропагандистського напрямку, тобто ми повинні державні думки вкладати у голови і видавлювати сепаратистські думки. І є ще один момент – наш негатив часом частіше висвітлюється ЗМІ, аніж наші здобутки. І роблять це навіть патріотично налаштовані ЗМІ, я не кажу про цензуру чи заборону чогось, треба підказувати і направляти. Навіть у нас в області взаємодія з військовими, які воюють чи воювали більш спонтанна, аніж цілеспрямована. Тобто нам ще є над чим працювати. Але все буде добре.

 Інформаційний партнер програми «Суть речей» на радіо Станція 103.2 ФМ www.buknews.com.ua

 

 

1


КОМЕНТАРІ (1)

Буковинці мирні люди, і нехочуть воювати. Дякуємо пана військового комісара, що пообіцяв грошові виплати родинам зниклих безваісти, та родинам загиблих наших героїв. Шановний пан комісар не сказав нічого про те, хто буде виплачувати банківській кредит в разі загибелі героя? Банки кажуть, що це будуть робить родичі. Слава Україні!

avatar

БУКОВИНЦІ

31 січня 2015 14:36