Війна — то не навчальний полігон

Війна — то не навчальний полігон

14.10.2016, 13:18

14 жовтня — День захисника Вітчизни

Із військкомату йому принесли повістку 10 серпня 2014 року. Він розумів, що може чекати попереду, адже на сході України вже точились бої із проросійськими найманцями. Втім, часу на роздуми і вагання не було. І невдовзі Павло Гнатчук зі Старого Вовчинця — молодший лейтенант запасу, бо закінчив військову кафедру Чернівецької філії Київського національного торгово-економічного університету, тож одразу прибув на пункт збору у Глибоці.

Перед виїздом на Донбас Павло пройшов ще тритижневу підготовку у військовій частині та полігоні на Закарпатті, що поповнило практичні навики молодого командира протитанкового взводу. Але одна справа полігон, а зовсім інша — реальна бойова обстановка, коли над твоєю і головами підлеглих бійців свистять кулі, а поряд вибухають снаряди і міни…

— Гарячі точки випали на долю служби, — розповів Павло Ілліч, — і в Попасній, і під Дебальцево Донецької області, а відтак і на Луганщині. Чи було страшно? Звісно, особливо попервах, бо там іде справжня війна, де підступний ворог очікує тебе на кожному кроці… А ще тому, що по тобі гатять із різної стрілецької зброї, гармат і танків, а ти далеко не завжди мав право стріляти у відповідь.

Більше року Павло Гнатчук служив у зоні АТО на Донбасі. Дякує Богові за те, що живим і неушкодженим, без ран та контузій повернувся додому. Однак, пережите, передусім втрати бойових побратимів, тіла яких доводилось витягувати прямо з поля бою, наклали важкий відбиток. Певною мірою допомогла відтак психологічна реабілітація в одній із клінік Чернівців. І все ж, перші півроку після приїзду у рідне село у снах повертався туди, де гриміли бої…

Із березня цього року Павло Гнатчук працює в апараті Глибоцької райдержадміністрації головним спеціалістом відділу взаємодії з правоохоронними органами, оборонної і мобілізаційної роботи та з питань надзвичайних ситуацій. За цей короткий термін зумів адаптуватись на новому робочому місці, доволі досконало освоїти функціональні обов’язки. Словом, як зазначив начальник відділу Михайло Трошин, стає кваліфікованим фахівцем.

Миру і добра тобі, Павле Іллічу, і зі святом!

Василь Гейніш.

Фото Георгія Семенюка. 

1