'Defiance': у канадському Калгарі відкрилася виставка чернівецького художника

"Defiance": у канадському Калгарі відкрилася виставка чернівецького художника

28.06.2023, 13:28

Виставка робіт чернівецького художника Тараса Полатайка під загальною назвою "Defiance".

- Будь ласка, приходьте на відкриття моєї виставки в галереї Founders, якщо ви в Калгарі 28 червня, - запрошує Тарас Полатайко гостей

 Вся виставка - це ретроспектива що складається з проєктів різних років. Їх поєднує те, що всі ці проєкти дотичні до України. Наприклад, проєкт  "Війна. 11 портретів"  відомого українсько-канадського художника досліджує російсько-український конфлікт. У цьому проєкті обличчя, очі і голоси людей, чиї душі обпечені війною, покликані на межову відвертість діалогу із глядачами, які ангажуються до розмови про усвідомлення цінності життя, жертовності захисників України та до чину благодійності.

 «У госпіталі я зустрівся із чоловіками, які потрапили туди із фронту з тяжкими пораненнями. Спілкування із ними було не легким. Це люди різного віку й з усіх куточків України – добровольці, мобілізовані, контрактники. У кожного свій досвід мирного життя, але тепер спільний – війни. У найтяжчі хвилини їм допомагало триматися переконання, що вони захищають рідну землю», – каже автор проекту Тарас Полатайко.

Проект Тараса Полатайка «Війна. 11 портретів» постав після спілкування митця із пацієнтами хірургічного відділення Головного військового клінічного госпіталю в Києві, стартувавши в Національному художньому музеї України в рамках проекту «Леви своїх не лишають». Відтак ці фотопортрети в супроводі аудіозаписів мандрують виставковими залами світу за програмою доброчинного збирання коштів для лікування поранених. Виставку вже демонстрували в Торонто, Нью-Йорку, Оттаві,  Одесі, Києві, Чернівцях та Івано-Франківську.

 Проєктом "Defiance" галерея UCalgary відкриває літні виставки з громадським прийомом 28 червня. Хоча Полатайко не може особисто взяти участь у відкритті, бо після почакту повномасштабного вторгнення росії в Україну повернувся до Черніців, подія включатиме попередньо записане відеозвернення художника та зауваження запрошеного куратора Уейна Бервальдта.

Довідка

Тарас Полатайко – український художник, народився в Україні, від 1989 живе і працює в Канаді та Нью-Йорку. У 1990-х автопортрет художника з серії «You» купив Білл Гейтс для власного кабінету. 2002 р. представляв Україну на Бієнале у Сан Пауло (Бразилія). Серед інших міжнародних форумів, на яких Полатайко представляв Україну та Канаду – Корейська Бієнале (Південна Корея, 2009), Тель-Авівська Бієнале (2011) та Alberta Biеnnіal в Едмонтоні (Канада, 2013). Останнім часом виставляв твори зокрема на Bazel Art Fair (Швейцарія), Priska Juschka Fine Art (Нью-Йорк), у Музеї сучасного мистецтва Монреаля, Фонді Антоні Тапієса (Барселона), The Power Plant (Торонто), Центрі сучасного мистецтва Замок Уяздовський (Варшава), Центрі сучасного мистецтва Дж. Сороса (Київ), Мистецькому арсеналі (Київ), Міжнародному фістивалі кіно і відео «Images» (Торонто), Artspeak (Ванкувер) і Barbara Edwards Contemporary (Торонто). Художника представляють Priska Juschka Fine Art (Нью-Йорк), Barbara Edwards Contemporary (Tоронто) і Douglas Udell Gallery (Eдмонтон). Перформенсну експозицію Тараса Полатайка «Спляча красуня» в київському Національному художньому музеї України дивилося он-лайн близько 3,5 мільйона людей з різних куточків світу.

1