Відверта розмова з  чоловіком, який стратив диктатора Чаушеску

Відверта розмова з чоловіком, який стратив диктатора Чаушеску

23.12.2014, 10:37

Капітан, якому довелося виконати страту подружжя Чаушеску, Іонел Боеру, через 25 років погодився  поговорити про події Різдва, 25 грудня 1989 р. Він разом з іноземними репортерами відправився на могилу колишнього диктатора Румунії.

Капітан Іонел Боеру досі згадує запахи того дня. Перед смертю від Чаушеску сильно пахло лосьйоном після гоління, а от від його дружини, навпаки, йшов неприємний запах.

Колишньому військову тепер вже 56 років і він рідко погоджується поговорити про події 25 грудня 1989 р., адже вони були причиною розриву з дружиною. Боеру і досі не наважився розповісти своїй 9-річній дочці ким він був і, яке відношення має до трагічної історії, яку вона може прочитати із підручників з історії.

Разом з тим, він ніколи не пошкодував. «3 з 29 куль вистріляних мною вбили подружжя Чаушеску, але  я не шкодую», – сказав Іонел Боеру.

Виконувач розстрілу Чаушеску поділився деталями про те як подружжя вели себе під час трибуналу.

Під час очікування вердикту саме подружжя вели себе дуже впевнено: “Чаушеску сказав своїй дружині, що він вірить, що їх виправдають. Вони говорили дуже тихо. Він часто погладжуючи її ногу намагався заспокоїти її».

За словами Боеру, відповідно до першого рішення, він мав їх розстріляти поодинці. Однак подружжя попросили внести зміни і їх послухали.

Іонел Боеру згадує деталі, які досі не може пояснити: «Хоча їх повинні були вбити, один із полковників приніс Чаушеску дозу інсуліну, бо у нього був цукровий діабет. Це дивно, адже його і так мали розстріляти», – прокоментував він.

«Троє солдатів прийшли з мотузкою і прив’язали їх руки за спиною. Я і ще один солдат взяли Чаушеску, а інші двоє повели його дружину. Ми пішли на відкритому повітрі, щоб їх стратити. Ми були на півдорозі, коли Чаушеску зупинився і почав бурмотіти і співати перший куплет Інтернаціоналу. Тоді він закричав: « Хай живе Соціалістична Республіка Румунія. Незалежною і вільною», – деталізував Боеру.

Колишній військовий зізнався, що у першу секунди після того як розстрелив подружжя Чаушеску, на мить, побоявся, що його чекатиме та ж доля, що присутні солдати розстріляють його.  «Я підняв руки у верх і закричав: Це за моїх колег з Бухареста, а також з Тімішоари», – сказав він. «Я це зробив під впливом величезного шоку та страху», – додав Боеру.

І це був не єдиний раз, коли він боявся за своє життя. «Тіла подружжя Чаушеску склали у мішках та кинули в гелікоптер. На бору було так мало місця, що одному з солдатів довелося всю дорогу з Тирговірше до Бухареста сидіти прямо на їх тілах. Мундир весь був у крові диктатора», – згадує Іонел Боеру.  «У Бухаресті ми здали мішки державним органам, а потім повернулися на базу. Країна була в сум’ятті і мені здавалося, що мене вб’ють у будь-яку мить. Те, що трапилося мало бути таємницею, але коли ми повернулися на базу, всі вже про все довідалися. Було Різдво, і нам дозволили пити. Мені дали пляшку румунського коньяку. Я випив майже її всю за один ковток. Потім ми пішли спати. Я спав години дві або три. Прокинувся на вечерю. Мені було зовсім не до Різдва і став пити горілку. А тоді вона була заборонена», – зізнається колишній військовий.

Боеру  залишив армію в 2002 р. і зараз проживає у маленькому містечку у 60 кілометрів від Бухареста. У нього троє дітей. Має двох дочок від першого шлюбу – Ілона (31 рік) та Марія (29 років) і одну від другого. Обидві працюють в Лондоні. Після подій Різдва 1989 р. дружина його покинула.  «Моя дружина ніколи не була задоволеною тим, що я зробив»,– запевняє він, помітно жалкуючи.  «Вона боялася, що хтось захоче помститися. Це було головною причиною, чому наш шлюб розпався», – додав він.

Колишній військовий впевнений, що кулі з його пістолета допомогли покласти край комуністичному правлінню в Східній Європі, а його рішучі дії, які він тоді продемонстрував, допомагали йому в кар’єрі. Іонел Боеру пройшов шлях від капітана до підполковника, і всі заздрили. «В цілому, я пишаюся тим, що зіграв свою роль в революції», – сказав Іонел Боеру.

Nicolae-Ceaucescu Nicolae-Ceaucescu4

Переклад Георгія Боднараша

Більше читайте на англомовному сайті «The Daily Mirror»

Джерело: http://www.chernivtsinews.com/2014/12/23/відверта-розмова-з-катом-диктатора-ча/

Довідково

Ніколае Чаушеску колись керував Румунією залізною правицею, і його час при владі, здавалося, не скінчиться ніколи. Культ особи, маніпуляції з західними кредитами, репресивний стиль правління, чи не найжорстокіший в усьому Варшавському блоці, поступово призвели до того, що румунам урвався терпець.

Більшість населення жила у злиднях, тоді як Чаушеску та його дружина оточили себе небаченою розкішшю у країні, біднішою за яку в Європі була тільки Албанія.

25 років тому, 16 грудня 1989 року мешканці міста Тімішоара виступили з протестом проти арешту священника, який захищав угорську меншину.

З місцевого протесту акція швидко переросла у загальнонаціональну. Тисячі демонстрантів зібралися під ЦК компартії Румунії у Бухаресті. Революцію вже неможливо було спинити.

Чаушеску спочатку називав своїх критиків зрадниками, потім разом з дружиною Єленою втік зі столиці у вертольоті, але його перехопили військові, що на тому етапі припинили йому підпорядковуватися.

У результаті короткого судового процесу над подружжям їх визнали винними у геноциді і саботажі румунської економіки. Покаранням стала страта.

Ніколае та Єлену Чаушеску розстріляли 25 грудня 1989 року.

Пізніше багато хто критикував блискавичні темпи суду над Чаушеску, мовляв, це слід було зробити у демократичніший спосіб. Ніколае і Єлена були останніми двома людьми, яким винесли смертний вирок у Румунії перед тим, як 1990 року найвищу міру покарання скасували.

 
СВОГО ЧАСУ ДОЛЮ ЧАУШЕСКУ ПРОРОКУВАЛИ ЛЕОНІДОВІ КУЧМІ І ВІКТОРУ ЯНУКОВИЧУ.
1


КОМЕНТАРІ (2)

Юра поясни будь ласка ціль цієї публікації, Весь світ тоді засудив цю страту в Бухаресті! Це варварство Юра! Без суду і слідства! Хочеться Вас Юра запитати, а як Ви відноситесь до страти царської сімї? Та сама історія! Вкидати сьогодні в суспільство цю статтю, означає виправдання самосуду, кривавих революцій, порушення законів і Конституції України !

avatar

До Юрія Чорнея

23 грудня 2014 14:29

Навіщо ви звертаєтесь до Юри? Він же просто політичний (видалено адміном) Він працює виключно на (видалено адміном) 

avatar

peta

23 грудня 2014 18:13