Відтепер 'буковинські гешефти' депутатів обласної ради і чиновників ОДА у відкритому доступі

Відтепер "буковинські гешефти" депутатів обласної ради і чиновників ОДА у відкритому доступі

13.12.2016, 22:13

Після оприлюднення перших резонансних декларацій депутатів Верховної Ради України активісти InfoKey та "Лабораторії демократичних трансформацій" вирішили проаналізувати статки місцевих державних службовців. Під приціл потрапили керівники та заступники відділів, секторів, департаментів, управлінь Чернівецької обласної державної адміністрації. Дані про їхні прибутки потрапили до онлайн-ресурсу "Буковинські гешефти".

«Закон про запобігання корупції відводить громадськості ключову роль у здійсненні антикорупційних заходів. Зокрема, наш портал, розроблений за підтримки Програми розвитку ООН, – є результатом дослідження відкритої інформації про публічних службовців, з метою виявити їх бізнесові інтереси, які можуть завадити чесній роботі у владних органах. Кожен мешканець Буковини тепер може самостійно дослідити інтереси осіб, які розпоряджаються його податками. А в разі знаходження ризиків конфлікту інтересів – повідомити про це компетентний орган для виправлення ситуації», – підкреслює директор Лабораторії демократичних трансформацій Вадим Міський.

«Буковинські ґешефти» допомагають повідомити про конфлікт інтересів чи корупційне порушення до Національного агенства з питань запобігання корупції (НАЗК). Якщо користувач володіє інформацією про бізнес родичів чи склад родини чиновника, про це можна повідомити адміністратора ресурсу. Після перевірки повідомлення, його буде відображено на сайті», – підкреслює співавтор новоствореного ресурсу Павло Тодорович.

 Зараз, на сайті можна знайти профілі 60 державних службовців обласного рівня та 64 депутатів обласної ради. Ресурс має стати в нагоді для журналістів-розслідувачів, активістів та тих, хто прагне боротись з корупцією на місцевому рівні.

Як повідомили активісти, основою для аналітики «Буковинських ґешефтів» стали декларації про майно та доходи депутатів і державних службовців, а також дані з відкритих ресурсів – єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, e-data.gov.ua та public.nazk.gov.ua.

- Ми намагалися допомогти активістам та журналістам, які хочуть боротися з корупцією, виявляти якісь факти, можливо, вони володіють якимись фактами, створити платформу, де ці люди можуть зібратись, де вони можуть знайти інформацію про представників громади, - зазначив Максим Волошин, активіст Чернівецького громадського ТБ InfoKey. 

За більш ніж два місяці роботи активісти майже повністю заповнили вкладки, де, клікнувши, можна знайти інформацію про чиновників обласної адміністрації. 

- У цих вкладках ми можемо знайти інформацію про цих людей, інформацію про їхніх родичів, яка є у вільному доступі, та інформацію про підприємства, якими володіють, які входять у керівний склад чи є кінцевими бенефіціарами підприємств, - пояснив Максим Волошин, активіст Чернівецького громадського ТБ InfoKey. 

«З деклараціями про майно та доходи було найбільше проблем. Депутати не хотіли ділитись цим публічним документом. Ми звертались з інформаційними запитами до обласної ради, зустрічались з головами фракцій, закликали публічно за допомогою  місцевих медіа. Результат: тільки 29 депутатів з 64 надали свої декларації за минулий рік», – додає активістка Лабораторії демократичних трансформацій Ольга Обершт. Вже у 2016 році вивчати декларації стане легше, адже всі чиновники заповнюватимуть їх у єдиній системі електронних декларацій.

 Відтак, зібравши дані, активісти з’ясували, одним із найбагатших чиновників області є Олександр Пуршага. Родина начальника управління капітального будівництва володіє двома будинками, одним нежитловим приміщенням, вісьмома земельними ділянками та однією квартирою. Проте не усі обласні чиновники заможні, кажуть активісти. І навіть спробували з’ясувати, який же він - середньостатистичний буковинський держслужбовець. 

- Це орієнтовно людина, яка отримує в місяць 5400 гривень. У якої є квартира на 60 квадратних метрів. Але це основні базові характеристики. Але, звісно, є винятки, - підкреслив Максим Волошин, активіст Чернівецького громадського ТБ InfoKey. 

Натомість родина депутата-рекордсмена Олександра Пуршаги є беззаперечним лідером серед власників найдорожчих автівок - Mercedes-Benz ML 350 2010 року, Toyota Auris 2014 року та Mersedes 230 1986 року. І якщо держслужбовці не приховують і не соромляться своїх доходів, то з обласними депутатами ситуація геть інша. Із 64 обранців показали інформацію про прибутки за минулий рік лише 29. 

- Дуже складно було їх знайти, отримати. Таке враження складається, що голови фракцій не спілкуються зі своїми депутатами. Знайти контакти депутатів теж надзвичайно складно, - зауважив Максим Волошин, активіст Чернівецького громадського ТБ InfoKey.

Нам же знайти номери телефонів декларантів-боржників було дещо легше. І ось що кажуть нам депутати на запитання, де ж можна проглянути їхні фінансові звіти за минулий рік. Найшвидше додзвонитись вдалось до Михайла Березовського. 

- Де можна глянути декларацію вашу? 

- Там, де скрізь. 

- Де саме? 

- Ну, вже всі надрукували її в інтернеті. Вона десь там була, кажуть. Бо я з інтернетом не дуже дружу. Там вона є, - сказав Михайло Березовський, депутат обласної ради.

А от колишній голова обласної ради Михайло Гайничеру у телефонній розмові зізнався: декларації не писав. Проте й вказувати в ній, каже, йому геть нічого. 

- Я вам пояснюю чисто по-людськи. Коли був час писати декларації, писали всі декларації, я тоді був зі зламаною рукою. І не вважав, що можна зробити це.

А потім я не писав, а, відповідно до чинного законодавства, якщо до жовтня не писав, то вже й не треба писати, - зазначив Михайло Гайничеру, депутат обласної ради. 

- Він нам повідомив, що він пенсіонер, що у нього є якісь причини. Тривала розмова хвилин десять і він ніяк не хотів погодитись висвітлити інформацію про свою декларацію, - запевнив Максим Волошин, активіст Чернівецького громадського ТБ InfoKey. 

А от Лілія Бортич, із фракції Аграрної партії, дивується. Мовляв, декларація у неї є і чому її не знайшли активісти, не розуміє.

- Згідно з законодавством, я не є держслужбовцем і моя декларація зберігається за місцем роботи, - повідомила Лілія Бортич, депутатка облради. 

- Є наявні конфлікти інтересів, ми будемо їх оскаржувати, - заявила Ольга Обершт, активіст ГО "Лабораторія демократичних трансформацій".

 І таких конфліктів, зізнаються активісти, зафіксували чимало. Про депутатські конфузи обіцяють розповісти вже на наступній прес-конференції. 

Активісти анонсують, що в кінці грудня розкажуть про випадки конфлікту інтересів та ситуації, які можуть містити корупційну складову у діяльності депутатів та державних службовців.

 Джерело: ТВА та http://info-key.com/

1


КОМЕНТАРІ (1)

Хоч одна позитивна новина, молодці!

avatar

Чернівчанин

13 грудня 2016 20:56