Відповідальність за своє життя і здоров'я журналісти Чернівецької області поклали на силовиків Буковини. Персонально

Відповідальність за своє життя і здоров'я журналісти Чернівецької області поклали на силовиків Буковини. Персонально

25.12.2013, 21:06

У Чернівцях за два десятка журналістів, які представляють переважно незалежні ЗМІ області, провели на центральній площі акцію протесту в зв’язку з побиттям журналістки Тетяни Чорновол. Як передає кореспондент УНІАН, журналісти тримали фотографії побитої журналістки. 

Вони прийняли звернення до керівництва УМВС України в Чернівецькій області, начальника СБУ та прокурора Чернівецькій області із заявою щодо побиття колеги. В ньому, зокрема, зазначається, що в побитті Чорновол представники місцевих ЗМІ вбачають ”ланку одного великого ланцюга — цілеспрямованої кампанії влади з остаточного знищення в Україні вільної журналістики”.

Учасники акції протесту вважають, що подібні розправи є результатом не лише бездіяльності влади, а й відбуваються з її відома і сприяння. “Не важко передбачити, що подібні схеми залякування і тиску на журналістів апробовані на журналістах центральних ЗМІ, зовсім скоро знайдуть застосування в регіонах”, - зазначається в заяві.

Журналісти Чернівецької області попереджають, що “відповідальність за будь-які події, пов`язані із загрозою життю і здоров`ю, тиском на них через їхні родини чи в будь-який інший спосіб”, покладають на представників місцевих силових та правоохоронних структур.

Перед присутніми виступив шеф-редактор газети "Час" Петро Кобевко, а також авторитетний в краї політолог Ігор Буркут, який зазначив, що "банда при владі перейшла будь-яку межу" і розпочала тотальну зачистку інформаційного поля перед наступними президентськими виборами 2015 року.

Представники мас-медіа Буковини звернулись до президента України Віктора Януковича та Генерального прокурора України Віктора Пшонки з вимогою покарати винуватців та замовників побиття журналістки Тетяни Чорновол, ретельно розслідувати справу за цим фактом, негайно звільнити з посади міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка і здійснити детальну перевірку законності його діяльності.

Президенту України Віктору Януковичу
від журналістів Чернівецької області

ЗВЕРНЕННЯ
Ціла низка подій, які стались, починаючи з 22 листопада (побиття, напади на активістів, кривавий розгін мирної акції, штурм Євромайдану в Києві), свідчать про некомпетентність, неспроможність виконувати свої професійні обов’язки міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.
Останньою краплею стало жорстоке побиття журналістки Тетяни Чорновол в ніч на 25 грудня в Борисполі. Побиття сталось після того, як вона розповсюдила інформацію про розкішні маєтки, де проживає міністр Захарченко.
Винуватці та замовники цього побиття повинні бути жорстоко покарані. Це не є хуліганством, як наразі кваліфікують цей злочин правоохоронці. Це є замахом на життя. На життя журналіста за професійну діяльність.
Вважаємо недоречним доручати розслідування цієї справи міністру Віталію Захарченку, який може бути пов’язаним з побиттям журналістки.
Зважаючи на суспільний резонанс останніх подій, а також на те, що вся відповідальність за ці події лежить в тому числі на міністрі внутрішніх справ України Віталію Захарченку, вимагаємо НЕГАЙНО звільнити його з посади міністра внутрішніх справ, перевірити (спеціально створеною комісією з залученням представників журналістської спільноти) законність його діяльності.
Наголошуємо, що в демократичній країні журналісти повинні почувати себе захищеними не тільки законом,а й правоохоронними органами. Однак наразі спостерігається небезпека саме зі сторони правоохоронних органів.
Ми не вимагаємо гарантій безпеки нашої праці – безсенсово вимагати гарантій у розбійників. Просто відтепер, після випадку з Чорновол, кожен напад на журналіста розцінюватимемо як тиск влади на свободу слова і будемо говорити про це своїм читачам. І вживати засобів, які дає нам професія.

Журналісти Чернівецької області


Генеральному прокурору України
Віктор Пшонці

Від журналістів Чернівецької області

ЗВЕРНЕННЯ
В ніч на 25 грудня в Борисполі була жорстоко побита журналістка Тетяна Чорновол. Вважаємо, побиття пов’язане з професійною діяльністю. Особливо, якщо зважити, що побиття сталось після публікації щодо маєтків міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.
Вимагаємо ретельно розслідувати цю справу. Знайти не тільки виконавців, але й замовників. Щодня звітувати перед громадськістю про хід розслідування та вжиті заходи щодо виявлення злочинців. Вимагаємо також перекваліфікувати справу, порушену за фактом побиття журналістки з «Хуліганство» на ст.115 ККУ (умисне вбивство) через ст. 15 ККУ (незавершене з причин, що не залежали від злочинців) та ст.171 ККУ (перешкоджання журналістській діяльності).
Наголошуємо, що в демократичній країні журналісти повинні почувати себе захищеними не тільки законом,а й правоохоронними органами. Однак наразі спостерігається небезпека самі зі сторони правоохоронних органів. Ми вимагаємо гарантій безпеки нашої праці!

Журналісти Чернівецької області

1