Відкрили меморіальну дошку Іллі Василашу

Відкрили меморіальну дошку Іллі Василашу

12.05.2015, 15:23

Минулого тижня, у день відзначення 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі та 70-ї річниці завершення Другої Світової війни у дворі Горбівецької ЗОШ відбулась подія, присвячена пам’яті загиблого Героя — воїна АТО, колишнього учня цього закладу Іллі Василаша.

На подвір’ї школи вишикувались схвильовані учні й учителі, прийшли односельчани, матір і батько, члени родини загиблого Іллі Євгеновича.

Урочисте відкриття розпочалось із виконання Державного гімну України, хвилини мовчання за загиблим Героєм та вступного слова голови райдержадміністрації Георгія Придія, голови районної ради Григорія Ванзуряка, начальника управління освіти РДА Василя Швеця. Право відкрити меморіальну дошку, встановлену на будівлі Горбівецької ЗОШ, надали кращому другу Іллі Євгеновича — Володимиру Григорчуку.

Освячення провів отець протоієрей Іван Анатійчук. Звертаючись до присутніх, священнослужитель найперше подякував батькам та вчителям за те, що виростили й виховали такого сина й громадянина, який проявив найвищий подвиг жертовної любові до ближніх, до якої закликає Сам Спаситель.

Допоки ми живі — житиме пам’ять про наших героїв. Ілля Василаш з меморіальної дошки щодня зустрічатиме та проводжатиме поглядом учнів, нагадуючи кожному — він поклав життя, аби ми жили у мирній квітучій Україні.

Довідково. Ілля Євгенович Василаш народився 2 серпня 1959 року у селі Горбівці. Навчався у Горбівецькій ЗОШ, після закінчення якої вступив на техніка-механіка у Чернівцях. Згодом заочно закінчив Вінницький інститут енергетики на інженера-енергетика. Служив у Карелії в прикордонних військах.

З-поміж інших ветеранів-афганців, у 2013-му вийшов на київський Майдан, потім добровольцем відправився у зону АТО — батальйон „Айдар”. Мав позивний „Дід”.

Загинув 27 липня 2014 року під час боїв поблизу селища Латугіно Луганської області. До свого 55-ліття не дожив всього лише 5 днів.

Лариса Дущак.

Фото Петра Митранюка.

1