Відкликання шести депутатів міськради не буде: з автомобіля голови чернівецької 'Самопомочі' вкрали документи

Відкликання шести депутатів міськради не буде: з автомобіля голови чернівецької "Самопомочі" вкрали документи

26.04.2018, 20:41

У Чернівцях міська територіальна виборча комісія зупинила процедуру відкликання шістьох депутатів міської ради від "Самопомочі" за народною ініціативою.

У міській виборчій комісії заявили, що в установлений законом термін до них не надійшли підписи й протоколи щодо обранців, яких наприкінці березня громада міста вирішила відкликати. 

Нагадаємо, 24 березня у Центральному палаці культури Чернівців выдбулися збори з відкликання шістьох обранців міськради, які зрадили політичній силі "Самопоміч" – Богдана Ковалюка, Віталія Гавриша, Аліни Олевич, Андрія Брязкала, Олександра Ставчанського та Віталія Матвієнка. 

Тоді громада міста, у межах норм виборчого законодавства, ухвалила рішення про дострокове припинення повноважень вказаних обранців. Пізніше у Чернівцях проводився збір підписів на підтримку відставки цих депутатів. 16 квітня міський осередок партії "Самопоміч" заявив про те, що ініціативна група зібрала понад шість тисяч підписів, які згодом разом із іншими документами мали передати до виборчої комісії.

Щоправда, за словами керівника комісії Сергія Бостана, МВК чомусь не отримала ці документи. 

– Згідно з законом, в ініціативної групи було 20 днів на збір підписів та ще до двох днів для того, аби оформити документи і принести їх до комісії, – каже він у коментарі "МБ". – Останній термін, який припадав на ці дати, – 18 квітня. Але жодних документів – ні протоколів, ні підписів – до комісії не надійшло. Ми чекали трохи більше тижня. Думали, може, пошта затримується… Але згодом зв’язалися із ініціативною групою, і з’ясували, що вони подавати матеріали не будуть.

"Подавати було нічого"

Як виявилося, частину документів із підписами і протоколами викрали. Про це у коментарі кореспонденту "МБ" повідомив керівник міського осередку політичної партії "Самопоміч" Олексій Попович.
У Чернівцях припинено процес відкликання шести депутатів міськради: у «Самопомочі» заявили про крадіжку підписних листів

"Я вдячний усім чернівчанам, які брали безпосередню участь у зборах виборців. Дякую всім членам ініціативної групи, які займалися збором підписів. На жаль, сталася дуже прикра ситуація: з мого автомобіля було вкрадено частину документів, про що я відразу повідомив у поліцію. Пізніше якісь шахраї пропонували мені викупити ці документи, про що я теж повідомив правоохоронним органам",– повідомив він.

"Того дня, у понеділок, 16 квітня був останній день подачі цих документів до міської виборчої комісії, – каже О. Попович. – Я планував їх подати в комісію. Оскільки ці документи були втрачені, і слідчі дії тягнулися до пізнього вечора, то, відповідно, я вже не зміг їх подати та обробити. Та й, за великим рахунком, подавати вже було нічого".

Олексій Попович додав, що через кілька днів після інциденту до нього телефонували невідомі особи, пропонуючи за винагороду повернути документи.

"Я повідомив про це правоохоронцям. Але навіть якщо би я хотів піти на цей крок, у мене не було для цього можливості: телефон, з якого мені дзвонили, через деякий час був уже неактивним. Крім того, навіть у випадку повернення тих документів, вони би не відіграли жодної ролі, адже термін подачі документів уже сплинув".

Готують повторні збори

Незважаючи на прикру ситуацію, Олексій Попович заявив, що партія "Самопоміч" доведе процес відкликання до логічного завершення шляхом проведення повторних зборів.

"Ми розуміємо свою відповідальність, – каже він. – І розуміємо, що, не довівши до кінця цей процес, мусимо реалізувати очікування людей, які доклали багато зусиль, витратили час і збирали підписи, щоб відкликати цих недолугих депутатів. І ми не зупинимося на цьому. Навіть такі злочинні дії нас не зупинять. За цей період наша політична сила у Чернівцях поповнилась новими членами – досить потужними, прогресивними й активними. Я думаю, що за допомогою цих людей ми продовжимо цей процес і цього разу проведемо його ще якісніше, зібравши ще більше підписів. А закінчимо його тим, що зможемо відкликати усіх шістьох депутатів, як ми раніше й планували".

"Прізвища ви почуєте невдовзі"

В обласному осередку політичної партії "Самопоміч" також заявили, що процес відкликання депутатів міськради має бути продовжений.

"Ми побачили й відчули силу, бо люди готові до змін. Так, це було і є завданням місцевого осередку. І я як керівник обласного осередку хочу, щоб цей процес мав продовження", – повідомила "МБ" голова обласного осередку партії Наталія РАЙЛЯН. 
У Чернівцях припинено процес відкликання шести депутатів міськради: у «Самопомочі» заявили про крадіжку підписних листів

Щоправда, відповіді на запитання про нових членів партії, які допомагатимуть проведенню повторної процедури відкликання депутатів, вона вирішила уникнути:

"Це ті люди, які давно були нашими однодумцями. І зараз вони вирішили доєднатися та розпочати з нами роботу щодо змін у країні. Ми створили нові районні осередки, також ми в процесі реєстрації нових осередків. І отримуємо багато звернень щодо долучення нових людей в нашу команду. Для мене як керівника це дуже приємно", – повідомила вона.

– А хто конкретно ці люди? Назвіть їхні прізвища? Чи це таємниця?

– Нові люди ще долучаються до партії в Чернівецькій області і в Чернівцях у тому числі. Прізвища ви почуєте невдовзі.

Із власних джерел кореспонденту "МБ" стало відомо, що днями ряди партії "Самопоміч" поповнив відомий чернівецький підприємець, колишній член виконавчого комітету Чернівецької міськради Роман Клічук. 

Ми спробували зв’язатися з ним по телефону, щоправда розмови не вийшло: "Наберіть мене 7 травня, бо я наразі не в Україні", – повідомив він.

Джерело: molbuk.ua

1