Відділ охорони культурної спадщини Чернівців виконав величезний об’єм  роботи, яку буде продовжено і цього року (звіт О.Пушкової)

Відділ охорони культурної спадщини Чернівців виконав величезний об’єм роботи, яку буде продовжено і цього року (звіт О.Пушкової)

19.01.2017, 12:16

18 січня у конференц-залі Чернівецької міської ради відбувся звіт відділу охорони культурної спадщини ЧМР про роботу відділу за 2016 рік. Заслухати звіт відділу завітали численні представники ЗМІ, громадські діячі, депутати, науковці, представники культурних організацій міста й навіть пересічні громадяни Чернівців.

Звітувала перед громадськістю начальник відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради пані Олена Пушкова. Її доповідь була вичерпною і не викликала у присутніх жодних питань чи зауважень. Звіт продемонстрував величезний об’єм виконаної відділом роботи, яку буде продовжено  і в цьому році.

Отже, що для нашого міста зробив у минулому році відділ охорони культурної спадщини ЧМР?

 Рішенням Чернівецької міської ради та наказом Міністерства культури і туризму України затверджена науково-проектна містобудівна документація - «Коригування історико-архітектурного опорного плану і проекту зон охорони пам’яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів м.Чернівців».

Відповідно до нормативно-правових актів, що регулюють питання визначення і використання територій історичних ареалів, цією документацією визначено три історичні ареали в межах міста Чернівців:

  1. Центральний історичний ареал  площею 550,05 га;
  2. Історичний ареал «Гореча» площею 17,39 га;
  3. Історичний ареал «Садгора»  площею 14,66 га.

В межах центрального історичного ареалу визначена комплексна охоронна зона пам’яток архітектури та містобудування площею  292,33 га.

На державному обліку в межах території міста сьогодні знаходиться 755 пам’ятки культурної спадщини. Зокрема 537 пам’яток архітектури, у  тому числі 20 пам’яток архітектури національного значення, 178 пам’яток історії, у т.ч. 3 – національного значення; 9 пам’яток археології, у т.ч.  1 – національного значення,  22 пам’ятки монументального мистецтва, 9 пам’яток садово-паркового мистецтва і 1 комплекс історико-культурного заповідника “Кладовища по вул.Зеленій”.

Відповідно до Конвенції про охорону всесвітньої спадщини навколо об’єкта ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації у Чернівцях визначено охоронну буферну зону загальною площею 244,85 га, яка затверджена рішенням 35 сесії Комітету всесвітньої спадщини (19 - 29 червня 2011 року, м.Париж).

На виконання Настанов, що регулюють виконання Конвенції про охорону всесвітньої спадщини, на замовлення Чернівецької міської ради Київським науково-дослідним інститутом пам'яткоохоронних досліджень  Міністерства культури України виконано І етап – розробка програми впорядкування території та історичної забудови, що включає бібліографічні та картографічні дослідження, натурне обстеження найближчого оточення об’єкта ЮНЕСКО в Чернівцях, проведення історико-територіального зонування буферної зони, складено план опрацювання західного сектора. Зазначені матеріали розглянуті та схвалені на засіданні науково-експертної ради при Міністерстві культури України. 

Рішенням Чернівецької міської ради УІ скликання передбачені кошти на оплату робіт з розроблення ІІ етапу програми впорядкування території та історичної забудови в межах буферної зони об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – Резиденції митрополитів Буковини і Далмації у м.Чернівці в сумі 249,00 тис. грн.

У Чернівцях 23.11.2016 успішно проведено Міжнародний Науково- практичний семінар «Досвід та перспективи управління об’єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та їх буферними (охоронними) зонами». Співорганізаторами виступили Чернівецька та Одеська міські ради, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича та Український національний комітет Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць (ІКОМОС).

Експерти  з питань ЮНЕСКО міст Києва, Львова, Одеси, Чернівців, Камянець-Подільського представили змістовні доповіді, обговорено першочергові виклики перед охоронцями історичного середовища та управлінцями пам’яток Світового значення. Відзначено високу активність органів місцевого самоврядування історичних міст в напрямку збереження культурної спадщини, відсутність чіткого законодавчого регулювання галузі та належний рівень збереженості історико-містобудівного середовища Чернівців як один з кращих досвідів в Україні. Заключна резолюція семінару направлена центральним органам виконавчої влади.

Чернівецька міська рада за сприяння Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ активно співпрацює з фахівцями міст Києва, Львова, Луцька, Івано-Франківська, Вінниці, Кривого Рогу, Полтави, Чернігова та інших населених пунктів, занесених до Списку історичних населених місць України, в галузі містобудування та охорони культурної спадщини.

         Рішенням Чернівецької міської ради Концепцію інтегрованого розвитку  середмістя Чернівців до 2030 року затверджено до реалізації.    

В рамках зазначеної концепції відділом охорони культурної спадщини міської ради запропоновано проекти щодо:

-       проведення ремонтно-реставраційних робіт вхідних дерев'яних брам, стилістичного огородження балконів, втраченого ліпного декору;

-       створення муніципальної реставраційної майстерні;

-       відновлення двориків в межах центральної історичної частини міста;

-       реставрація альфрейних та масляних розписів під'їздів та арок в житлових будинках м.Чернівців;

-       збереження та реставрація автентичних електричних опор та ін.

Відділ охорони культурної спадщини міської ради також є активним членом робочої групи щодо розробки інтегрованої концепції розвитку м.Чернівців. 

Підготовлено угоди та забезпечено науковий супровід під час виконання робіт по інвентаризації об’єктів культурної спадщини міста Чернівців, виготовлення облікової документації (паспорт, облікова картка та акт технічного стану) на 11 пам’яток архітектури національного та місцевого значення, а також 6 пам’яток археології.

Відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України  «Про затвердження переліку документів, необхідних для прийняття рішення про оголошення комплексу (ансамблю) пам'яток історико-культурним заповідником або території історико-культурною заповідною територією»  вживаються організаційні заходи щодо оголошення кладовищ по вул.Зеленій в м.Чернівцях історико-культурним заповідником державного значення.

Направлено кілька листів народним депутатам України та  Міністерству культури України з проханням підтримати та винести на затвердження Кабінетом Міністрів України утворення історико-культурного заповідника державного значення «Чернівецькі некрополі по вул.Зеленій в м.Чернівцях».

Беручи до уваги унікальну історичну, духовну та культурну цінність колишньої резиденції садгірського цадика Ісраеля Фрідмана на вул.М.Тореза, 192 – Г м.Чернівцівта некрополю коло неї на вул. Яна Нелепки, надано максимальне сприяння та науковий супровід релігійній організації «Громада релігії Ружин Садгора» з метою фахового завершення ремонтно-реставраційних робіт пам’ятки архітектури.

 На контролі відділу знаходиться виконання ремонтно-реставраційних робіт пам’ятки архітектури - костелу Найсвятішого серця Ісуса, підготовлено бюджетний запит на виготовлення необхідної проектної документації. Завершується впорядкування та музеєфікація історичних поховань польських легіонерів у підвальних приміщеннях храму.

Відділом охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради в минулому році спільно з міжнародними експертами GIZ здійснено повторне обстеження проблематики оновлення житлового фонду та технічної інфраструктури м.Чернівців, проводиться діалог з місцевими майстрами реставраційної галузі, вивчається їх зацікавленість участю у подібній програмі. В рамках проекту «Майстерня міста» пройшли навчання 10 зацікавлених осіб і підприємств, яким видані відповідні сертифікати.

За сприяння німецької фірми Remmers проведено навчально-практичний семінар з вивчення передових технологій використання сучасних матеріалів при здійсненні ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах культурної спадщини та будівельних робіт в межах історичних ареалів міста.

На виконання попередніх рішень Інтегрованої концепції розвитку середмістя Чернівців підготовлено та затверджено 5 сесією Чернівецької міської ради УІІ скликання рішення «Про залучення власників та користувачів будинків в межах Центрального історичного ареалу м.Чернівців до збереження та утримання цих будинків».

Структурними підрозділами міської ради виконуються ремонтні роботи на фасадах історичних будівель, а також ремонтно-реставраційні роботи брам і вхідних дверей. Дольова участь мешканців складає 30%, Чернівецької міської ради – 70%.

Продовжується організаційна робота по проведенню ремонтно-реставраційних робіт брам, воріт, фасадів будівель тощо в межах Центрального історичного ареалу м.Чернівців за співфінансування мешканців, підготовлені бюджетні запити розпорядникам коштів.

Сформовано попередні переліки об’єктів, на яких необхідно провести першочергові ремонтно-реставраційні роботи (45  - дерев’яні двері та ковані брами, 76 – фасади), проводиться роз’яснювальна робота серед мешканців міста.

Згідно рекомендацій відділу охорони культурної спадщини департаментом житлово-комунального господарства міської ради виконано ремонт фасадів:

- на вул.М.Вовчка, 5, вул.Головній, 26, вул.Й.Главки, 6, вул.Челюскінційв, 4 (торець), вул.І.Дудича, 9, вул.П.Сагайдачного, 24 (торець), вул.Ш.Алейхема, 26 (частково); вул.Головна, 4 (торець), вул.Сімовича, 8; вул.Синагоги, 3.

Департаментом містобудівного комплексу та земельних відносин  виконуються ремонті роботи вхідних дверей за дольової участі мешканців по вул. Б. Хмельницького, 40, вул.Сіді Таль, 5, вул. Богомольця, 7, вул. Штейнбарга, 19, вул. Й. Главки, 6, вул. 29 Березня, 38, вул. Головній, 133.

Виконуються ремонтні роботи парадних дверей будівель закладів комунальної власності міста на звернення: управління освіти, управління культури, управління охорони здоров’я та ін.

Одним із пунктів Комплексної  програми збереження історичної забудови міста Чернівців на 2009-2015 роки та продовженої на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням міської ради VІІ скликання передбачено утворення власної ремонтно-реставраційної майстерні.

Розпорядженням Чернівецького міського голови утворено відповідну робочу групу, вивчається питання утворення фонду накопичення автентичних матеріалів, пошук необхідних приміщень та персоналу, забезпечення  матеріально-технічної бази реставраційних майстерень та відповідного фінансування, правових форм організації виробництва.

Продовжується моніторинг розміщення фасадних інформаційних рекламних конструкцій в межах Центрального історичного ареалу м.Чернівців, вживаються заходи щодо недопущення їх самовільного встановлення. Спільно з МКП «Реклама» та Інспекцією з благоустрою при виконкомі міської ради продовжується робота по демонтажу інформаційних фасадних вивісок, які не відповідають діючому Положенню про порядок розміщення зовнішньої реклами в м.Чернівцях, затвердженому рішенням 28 сесії УІ скликання Чернівецької міської ради.

З метою популяризації унікальної історико-архітектурної спадщини Чернівців підготовлено, обговорено в соцмережах та видруковано буклет «Порядок розміщення вивісок на території міста Чернівців». Зазначені матеріали розповсюджуються серед підприємців та виготовлювачів реклами для упередження незаконного розміщення рекламних конструкцій.

Відповідно до п.2 статті 6 Закону України «Про охорону культурної спадщини» за кошти Чернівецької міської ради виготовлено та встановлено 30 охоронних дошок на пам’ятках культурної спадщини міста.

Сучасні засади охорони культурної спадщини мають передбачати активну участь суспільства, у тому числі міської громади, у збереженні спадщини, інтеграцію спадщини в соціальне та економічне життя міста, надання об’єктам спадщини нових функцій, корисних для міської громади.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону культурної спадщини» та рішення 51 сесії УІ скликання Чернівецької міської ради  відновлено роботу громадських інспекторів з охорони об’єктів культурної спадщини міста Чернівців.

Підтримуючи розвиток громадянського суспільства в Україні, усвідомлюючи вагомість партнерства, проведення науково-дослідної, науково-методичної, інформаційної та культурно-освітньої роботи з метою популяризації культурної спадщини, духовного збагачення громадян, підготовлено та підписано меморандум про співпрацю зі Студентським науковим товариством при факультеті історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ ім.Ю.Федьковича. Посвідчення громадських інспекторів отримали 13 осіб.

У відповідності до статті 31, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 7,8 Закону України «Про охорону культурної спадщини», наказу Міністерства культури і мистецтв України «Про затвердження Типового положення про консультативну раду з питань охорони культурної спадщини», з метою фахового вирішення питань у сфері охорони культурної спадщини затверджено новий склад та Положення про Науково-консультативну раду з питань охорони культурної спадщини. Проведено у звітному році 7 засідань, розглянуто 27 питань.

Відповідно до статті 6-1 Закону України “Про охорону культурної спадщини”, статті 10 Закону України “Про адміністративні послуги” відділом охорони культурної спадщини спільно з Центром надання адміністративних послуг уточнено інформаційні і технологічні картки адміністративних послуг, які будуть надаватися через ЦНАП міської ради, а саме:

- надання висновків щодо відповідних програм та проектів містобудівних, архітектурних і ландшафтних перетворень, будівельних, меліоративних, шляхових, земляних робіт на пам’ятках місцевого значення, та в зонах їх охорони, в тому числі програм та проектів, реалізація яких може позначитися на стані об’єктів культурної спадщини;

- погодження паспортів інформаційних фасадних вивісок (табличок)  в межах історичних ареалів м.Чернівців;

- надання висновків щодо відчуження або передачі пам’яток місцевого значення їхніми власниками чи уповноваженим ними органами іншим особам у володіння, користування або управління;

- надання висновків щодо відведення земельних ділянок, у тому числі тих, що призначаються для сільськогосподарських потреб, погодження зміни землевласника, землекористувача;

- виготовлення та погодження  паспортів оздоблення фасадів будівель та споруд в межах  історичних ареалів та охоронних зон м. Чернівців;

- надання висновків щодо встановлення (експлуатації) приладів опалення на будівлях та спорудах в межах історичних ареалів та охоронних зон м.Чернівців.

За 2016 рік відділом охорони культурної спадщини:

- розглянуто 1561 звернення громадян та підприємців, 711 - службової документації;

- розглянуто 18 доручень керівництва міської ради;

- підготовлено 212 ініціативних листів;

- надано 125 висновків на проведення містобудівних перетворень в межах історичних ареалів та охоронних зон міста;

- надано 6 погоджень відчуження пам’яток культурної спадщини або їх частин;

- надано 193 дозволи на влаштування технічних елементів та проведення ремонтних робіт на будинках в межах історичного середовища міста;

- розглянуто 217 паспортів на встановлення інформаційних вивісок (табличок) в межах Центрального історичного ареалу та 52 об’єкти малогабаритної зовнішньої реклами;

 - проведено фотофіксацію 428 об’єктів культурної спадщини;

- обстежено технічний стан  61 пам’яток;

- підготовлено 59 паспортів оздоблення фасадів;

- видано 995 висновки про режими використання земельних ділянок в межах історичних ареалів та охоронних зон міста.

- видано 5 приписів про усунення виявлених порушень у сфері охорони культурної спадщини.

Продовжується робота щодо укладання охоронних договорів між відділом охорони культурної спадщини міської ради та власниками (користувачами) пам’яток. Так, за 2014 рік – 73, за 2015 рік – 64, за 2016 рік – 45.

Відповідно до ст.92 Кодексу України “Про адміністративні правопорушення” складено 26 протоколів про адміністративні правопорушення у сфері охорони культурної спадщини на фізичних осіб та підприємців, які направлені на розгляд адміністративних комісій, накладено відповідних штрафних санкцій за виявлені правопорушення на суму 30 260 грн  (сплачено – 23460, виконання станом на 20.11.16р. – 77,5%).

Виявлені порушення стосуються самовільного будівництва, будівництва об’єктів без вивчення та упередження негативного впливу на оточуючу забудову, без збереження історичних територій та міських ландшафтів від спотворення і візуальної агресії, розміщення дисгармонійних рекламних вивісок, переобладнання приміщень за відсутності або з відхиленнями від погодженої проектної документації, технічних пристроїв на фасадах будівель, що не відповідають вимогам збереження традиційного характеру історичного середовища міста.

Відділом проведена певна робота щодо налагодження міжнародної співпраці в галузі охорони культурної спадщини та її популяризації:

- завдяки сприянню Генерального консула Румунії в Чернівцях Е.Молдован розпочато надзвичайно потрібний і цікавий напрямок транскордонного співробітництва між Сучавою та Чернівцями щодо обміну досвідом у галузі охорони культурної спадщини, утримання та управління об’єктами ЮНЕСКО. Вивчено досвід роботи реставраційних майстерень м.Сучави.

- проведено аналіз сучасного законодавства з охорони культурної спадщини та підготовлено доповідь в рамках урочистостей до Міжнародного Дня пам’яток і визначних місць; 

- підготовлено доповідь про діяльність регіонального осередку в Чернівцях Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць (ICOMOS) з нагоди Главківських читань В ЧНУ ім..Ю.Федьковича.

- вивчено та обговорено стан українських об’єктів, внесених до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО міст Києва, Львова та Чернівців на засіданні круглого столу у м.Львові;

- взято участь у звітно-виборних щорічних загальних зборах Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам’яток та визначних місць (ICOMOS), внесено пропозиції для вдосконалення законодавчої бази в сфері охорони культурної спадщини;

- 12 жовтня 2016 року взято участь в Міжнародній науково-практичній конференції “Хотинщина в період польсько-турецьких війн XVII ст.” (до 395 річниці Хотинської війни 1621 р.), яка відбулася у місті Хотин Чернівецької області із доповіддю на тему: “Миколаївська церква в Чернівцях – пам’ятка архітектури та містобудування”.

Протягом 2016 року відділом охорони культурної спадщини підготовлено на розгляд виконавчого комітету міської ради рішення «Про  впорядкування питань обліку, збереження та утримання пам’ятників і монументів м.Чернівців», «Про встановлення меморіальної дошки Ігорю Дмитріву»,   «Про  впорядкування території та історичної забудови в межах буферної (охоронної) зони пам’ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО – резиденції митрополитів Буковини і Далмації в м.Чернівцях», «Про хід виконання рішення виконавчого комітету міської ради від 11.03.2015р. № 103/5 “Про роботу відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради за 2014 рік».

На розгляд сесії Чернівецької міської ради винесено питання: «Про залучення власників та користувачів будинків в межах Центрального історичного ареалу м.Чернівців до збереження та утримання цих будинків».

Беручи до уваги досвід сусідніх областей, а також необхідність посилення контролю за станом історичного ландшафту міста в межах буферної зони об’єкта культурної спадщини ЮНЕСКО та якістю виконання ремонтно-реставраційних робіт на об’єктах культурної спадщини, є необхідність доукомплектування відділу відповідними фахівцями та створення управління охорони культурної спадщини міста Чернівців.     

1