Відбулося чергове засідання президії Науково-консультативної ради з питань охорони кульурної спадщини міста Чернівців

Відбулося чергове засідання президії Науково-консультативної ради з питань охорони кульурної спадщини міста Чернівців

17.06.2017, 16:16

У порядку денному засідання президії, яке відбулося минулого тижня,  було два основних питання: затвердження висновків і рекомендацій за результатами натурного обстеження стану матеріалів фасаду Кафедрального собору в Чернівцях і висновки щодо розгляду історико-містобудівного дослідження і технічного заключення з містобудівним розрахунком на можливість реконструкції з переплануванням та надбудовою другого поверху частини житлового будинку по вул. Руській, 51-А в м. Чернівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Первісний колір "рожевого" Кафедрального собору у Чернівцях встановлять київські експерти

Щодо першого питання, то ми вже висвітлювали раніше хід робіт і досліджень фасаду Кафедрального собору в Чернівцях. Наразі ж президія Науково-консультативної ради з питань охорони кульурної спадщини міста Чернівців затвердила Висновки за результатами натурного обстеження стану матеріалів фасаду Кафедрального собору Зішестя Святого Духу, пам’ятки архітектури місцевого значення (1844-1864 рр.), охоронний номер 11/56-Чв, а також Рекомендації з технології виконання ремонтно-реставраційних робіт від інженера-технолога-будівельника, академіка АБ України Ю. М. Стріленко.

«Служби, які курують це питання від Патріархату, уважно вислухали мою доповідь і прийняли до уваги всі зауваження з цього питання, - каже академік  АБ України Ю. М. Стріленко. – Будемо сподіватися, що всі сторони, які приймають участь у вирішенні проблем, що склалися, узгодять спільні дії, і виконання ремонтно-реставраційних робіт пройде відповідно до вказаних рекомендацій».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пушкової дослідили, як рятувати Кафедральний собор Зішестя Святого Духу та повернути йому природний колір

Проект на реконструкцію з переплануванням та надбудовою другого поверху частини житлового будинку по вул. Руській, 51-А в м. Чернівці розробляв інженер-проектувальник Н. М. Сенаторов (ПП «Археотектос», м. Львів, ТзОВ «ГрандПроект»). Висновок щодо розгляду цього питання розробив відділ охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради і, відповідно до «Коригування історико-архітектурного плану і проекту зон охорони пам’яток та визначення меж і режимів використання історичних ареалів м. Чернівців», затвердженого рішенням Чернівецької міської ради та наказом Міністерства культури і туризму України, було зазначено, що будинок за вказаною адресою знаходиться в межах комплексної охоронної зони Центрального історичного ареалу м. Чернівців, а також у межах буферної зони пам’ятки культурної спадщини, занесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Оскільки пріоритетним напрямком діяльності в межах історичних ареалів є збереження традиційного характеру середовища та збереження містоформуючої ролі архітектурної спадщини, то всі зауваження президії Науково-консультативної ради з питань охорони культурної спадщини міста Чернівців було враховано розробником проекту. То ж НКР підтвердила дозвіл, який було видано замовнику і розробнику раніше.

 ЗОЛТАН КІРАЙ

1