Відбудеться форум депутатів місцевих рад Буковини

Відбудеться форум депутатів місцевих рад Буковини

19.07.2012, 21:17

У п’ятницю, 20 липня, відбудеться форум депутатів місцевих рад усіх рівнів Чернівецької області. У форумі візьмуть участь патріотично налаштовані представники місцевого самоврядування (депутати усіх рівнів, сільські, селищні, міські голови) з метою обговорення політичної кризи в Україні, спричиненої спробою знищення української мови.

У роботі Форуму депутатів місцевих рад 20 липня (вул. Головна, 22, 16 год.) візьме участь народний депутат України Сергій Шевчук (фракція БЮТ-"Батьківщина").

Початок – о 16 год. у залі для вистав Лялькового театру (вул. Головна, 22). Запрошуються представники ЗМІ.

МОВНИЙ ПРОТЕСТ: ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ВАРІАНТ

Перефразовуючи крилате вольтерівське, "якби закону про мови "Ківалова-Колесніченка" не існувало, його слід було би вигадати", дозволимо собі припущення: в буковинському політикумі ця тема наразі домінуватиме. Щонайменше найближчі тиждень-два точно. А ось щодо результативності самого процесу захисту політиками мови є сумніви...

Ось і нинішній тиждень теж розпочався із мови. За відсутності губернатора  Михайла Папієва, Громадська рада при Чернівецькій ОДА висловила обурення з приводу "языка". Згідно з інформацією з достовірних джерел, якби чиновники на Грушевського не пішли бодай на таке  випускання пари, більше половини членів ради готові були вийти з її складу. Без значних іміджевих втрат для деяких завсідників "будинку з левами" далі тримати паузу було вже просто неприпустимо. Це, схоже, добре вловили у мерії, тимчасовий очільник якої Віталій Михайлішин поспішив поширити заяву, зміст якої виявився чисто чернівецьким. Повідомивши спочатку, що "в єдиній Україні має бути єдина державна мова" в.о. мера крапку на цьому чомусь не поставив. А одразу додав, що про "розвиток та підтримку державою мов інших націй та національностей" теж забувати не варто. Непряму критику законопроекту дозволив собі і начальник головного управління освіти та науки ОДА Михайло Бауер. Воно й не дивно. Для людини, прізвище якої політологи згадують серед можливих кандидатів для балотування у так званому україномовному мажоритарному окрузі Буковини, відсутність позиції з мовного питання рівнозначна падінню на старті.

Відтак двадцять членів Громадської ради при ОДА, загальна спискова чисельність якої становить 25 осіб, проголосували за звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, голови Чернівецької ОДА та взагалі до всіх мешканців Чернівецької області на своєму позачерговому засіданні у понеділок, 16 липня. У зібранні, до слова, взяв участь перший заступник голови ОДА Георгій Галиць. За рекомендацію "голові Чернівецької обласної державної адміністрації Михайлу Папієву звернутися до Президента України з проханням не підписувати цей законопроект" проголосували навіть ті члени ради, від яких цього не сподівалися. Те, що серед вітчизняних чиновників подібна "сміливість" дорого коштує, засвідчила майже анекдотична ситуація, в яку днями потрапив губернатор Хмельниччини. Невідомо з власної ініціативи чи з подачі такої ж Громадської ради, але він до Президента з подібним проханням вже звернувся. Проте чи то прес-служба ОДА там щось наплутала, чи інформагентства самі перекрутили, проте у ЗМІ пішла інформація, що "голова Хмельницької ОДА Василь Ядуха рекомендуватиме Президенту Віктору Януковичу застосувати вето до "мовного" закону". Про зміст розмови підлеглих з губернатором після такого проколу можна тільки здогадуватися, проте чиновницький переляк вповні передає зміст листа, розісланий ними в усі інформагентства, що поширили ту новину. Прохання було простим: "змінити слово рекомендувати Президенту на слово просити, адже воно суттєво змінює зміст цитати губернатора". Така вона ціна слова в нашій державі.

Тож деякі члени Громадської ради, яка формально представляє громадськість, так само мали намір вимагати від влади внести бодай таку напівясність у питання: вона все-таки більше "за", чи таки трохи "проти" нового законопроекту? Отримати відповідь сподівалися від перших осіб області. Конкретно - губернатора Михайла Папієва та голови облради Михайла Гайничеру. "Пустелі на Буковині немає, тому займати позицію страуса й вдавати, що навколо нічого не відбувається, просто неприпустимо", - пожартував один з причетних до справи. Проте домогтися свого їм, схоже, не вдалося. Про приєднання до групи губернаторів Тернопільської, Івано-Франківської та Хмельницької областей, які вже заявили, що проситимуть Президента застосувати вето до "мовного" закону, їхнього чернівецького колеги наразі нічого невідомо.

Так само, до речі, як невідомо інше: скандальний законопроект схвалено у легітимний спосіб чи все-таки з порушенням регламенту. Проте на Буковині, схоже, вже є його перші жертви. Саме через "язык", як випливає з емоційної заяви журналістки Лесі Воронюк, постраждав її батько. У четвер, 12 липня, прес-служба прокуратури Чернівецької області повідомила про порушення кримінальної справи проти двох лікарів, яких "взяли" на хабарі. Як незабаром стало відомо, одним з затриманих виявився чоловік відомої письменниці, редакторки газети "Буковинське віче" Віри Китайгородської. "Провокація з батьком відбулася відразу на другий день після того, коли мама виступила в Українському народному домі з шаленою критикою закону про мови Ківалова-Колесніченка та критикою нині діючої влади та закликала переходити від оборони до наступу", - засвідчила Леся Воронюк у поширеній в ЗМІ заяві "Допоможіть захистити батька!" Прокуратура цю заяву оперативно спростувала: "розслідування проводиться неупереджено і об’єктивно, без будь-якого політичного підтексту". Не заглиблюючись у зміст нестиковок у справі про хабар, про які розповідають родичі затриманого, зауважимо: заклик відомої письменниці переходити від оборони до наступу, хто треба почув. Тими самими днями представники об'єднаної опозиції повідомили, що подають позов у Вищий адміністративний суд проти Президента Віктора Януковича за узурпацію влади. (Від імені об’єднаної опозиції позов проти Президента має подати Арсеній Яценюк). Про можливість кожного буковинця долучитися до цього судового позову повідомив народний депутат України Остап Семерак, який у вівторок, 17 липня, завітав у Чернівці. Заяву про вступ у справу як третя особа  і договір на надання безоплатної правової допомоги можна заповнити в інформаційних наметах, які розташовані в обласному центрі та в усіх районних центрах Буковини.

Тим часом вже в п'ятницю, 20 липня, для обговорення політичної кризи в Україні, спричиненої спробою знищення української мови, опозиція скликає до Лялькового театру на форум депутатів рад усіх рівнів. Щоправда, у них вже була можливість висловити свою позицію під час позачергових сесій Чернівецьких обласної та міської рад у п'ятницю, 6 липня. Для їх скликання ніби навіть було зібрано необхідну кількість підписів депутатів. Проте ні в Чернівцях, ні в області сесії тоді так і не відбулися. Протест проти законопроекту «Ківалова-Колесніченка» висловили лише 29 з 104 депутатів Чернівецької обласної ради та 16 з 60 депутатів Чернівецької міської ради. Решта ці зібрання проігнорували.

Питання про звернення депутатів Чернівецької обласної ради щодо недопустимості наступу на українську мову значиться також у проекті порядку денного чергової, 11-ї сесії обласної ради. Її проведення члени погоджувальної ради, засідання якої проігнорували представники опозиції, запланували на 27 липня. Тож ще є надія, що парламент крайовий це питання все-таки колись розгляне. Нехай і з чималим запізненням, бо ухвалювати його треба було до скандального голосування у Верховній Раді, а не після. Водночас сподіватися, що рішення регіональних депутатів з цього приводу буде однозначним, також не варто. Через вже згадані вище політичні традиції виживання по-чернівецьки.

 Юрій ЧОРНЕЙ, "ДОБА"

1