Від Михайлішина вимагають зробити те, що його радник Руснак клав на карб Федоруку

Від Михайлішина вимагають зробити те, що його радник Руснак клав на карб Федоруку

07.06.2013, 15:42

На редакційну пошту BukNEWS надійшов лист наступного змісту: "Пане Юрію! Щиро прошу розмістити на сторінках Вашого поважного сайту наше відкрите звернення до секретаря Чернівецької міської ради п.Михайлишина та в разі його відповіді нам повідомити про її зміст нас і чернівчан шляхом розміщення відповіді пана секретаря на Вашому сайті. Дякую за співпрацю. З надією і повагою - Ю.Івашин, голова ГО "Спільними зусиллями захистимо Чернівці!"

 

 

 

 

 

Секретарю Чернівецької міської ради, т.в.о. Чернівецького міського голови  Михайлишину В.М.

 Відкрите звернення.

                                          

 Шановний Віталію Михайловичу!

       Нещодавно минуло 2 роки і 2 місяці, як ви з допомогою зтушкованих депутатів Чернівецької міської ради почали «владарювати» в місті. Це сталося в результаті скерованого владою «зговору» депутатів з використанням ст.50, п.3.1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та згідно рішення сесії Чернівецької міської ради № 71 від 31 березня 2011 року. Саме з цього дня, смію вам нагадати, ви, як секретар міської ради, почали тимчасово виконувати обов’язки Чернівецького міського голови.

      Після цього дня територіальна громада міста Чернівці по суті втратила повноцінне місцеве самоврядування і сьогодні практично позбавлена свого впливу на вирішення найважливіших справ в місті.

      Одним із яскравих проявів ігнорування вами, як тимчасово виконуючим обов’язки міського голови, думкою міської громади, з-поміж безлічі прикладів, є той «яскравий» факт, що ви, як посадова особа місцевого самоврядування вже щонайменше двічі грубо, безпідставно, антизаконно, не провели відкритих зустрічей з громадою міста, де б ви прозвітували про свою роботу, про діяльність міських виконавчих органів, комунальних підприємств, служб, владних підрозділів. Саме тут ви могли б почути чимало критичних зауважень щодо своєї роботи, цінних, і що дуже важливо, законних пропозиції громади.

      Натомість все більше городян, депутатів міської, районних в місті рад відзначають, що ви,  пане Михайлишин, підлеглі вам керівники міських органів влади все більше вдаєтеся до вирішення тих чи інших міських питань «в кабінетах», кулуарно, в «групах за інтересами». В результаті – кричущі недоліки в міському житлово-комунальному господарстві; практично повне бездоріжжя на ряді вулиць, як в центрі так і на околицях; масово «роздаються за заслуги», а фактично «кому треба», земельні наділи; «підпільно» і незаконно «виділяються» чиновникам і «заслуженим» депутатам квартири; за кількістю і об’ємом хабарів Чернівці вже «далеко попереду всієї України», тощо.

       В зв’язку з вищевикладеним, з метою відродження самоврядування в Чернівцях та на підставі ст.42, п.6 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від імені ГО «Спільними зусиллями захистимо Чернівці!», тих чернівчан, яким дороге наше рідне місто пропоную, пане секретар, в найкоротший час визначитись з датою і місцем проведення вашого відкритого звіту про свою роботу та про діяльність міських владних інституцій перед громадянами. Пропоную повідомлення про цю, визначену Законом України, звітну зустріч з громадянами міста опублікувати в ЗМІ, на інформаційних плакатах, білбордах, сітілайтах, розтяжках, хоч би таким чином, як ви це робили під час вашої передвиборчої агітації в вересні-жовтні 2012 року.

       Віталію Михайловичу, відповідь щодо питань піднятих в цьому відкритому Зверненні до вас прошу надати нам теж відкрито, гласно, через інформаційний портал «Букінфо» та сайт «Букньюс» у встановлений законодавством період.

 

       З повагою, але з наполяганням, голова організації  Ю.Івашин

Коментар BukNEWS:

 Під час прямого ефіру програми „Суть речей” на радіо Станція 103.2 ФМ, який відбувся 21 березня 2013 року, заслуженого юриста України, радника секретаря Чернівецької міської ради  Бориса Руснака, поміж іншим запитали:

Ведуча: саме тому я у вас і перепитала, чи можете ви тут зараз у студії, як юрист, назвати ці порушення (йдеться про порушення, через які з посади усунули законного мера Чернівців. - BukNews)?

Борис Руснак: не буду я називати порушення, бо з мого боку це не коректно та не етично – я не є депутатом, я не давав оцінки Федоруку ні тоді, ні зараз давати не хочу. Це справа депутатів. От тих запросіть в студію, хто приймав рішення – нехай вони перелічують порушення, за які вони припинили повноваження. Я ж не депутат міської ради.

Щоправда під тиском ведучої, яка перефразувала своє запитання чи були ці порушення взагалі, чи ні, Борис Руснак спромігся таки згадати одне. А саме, що міський голова не рідше одного разу на рік повинен звітувати про свою роботу, про роботу міської ради, виконавчих органів на відкритій зустрічі з громадянами.

Борис Руснак: з моєї точки зору, так. Я міг зі свого боку назвати порушення міським головою норми закону, яку він не виконував протягом багатьох років. Я вже це порушення приводив і мене за це критикували, щоправда, публічно. У Законі про місцеве самоврядування написано, що міський голова не рідше одного разу на рік повинен звітувати про свою роботу, про роботу міської ради, виконавчих органів на відкритій зустрічі з громадянами. Я, як мешканець міста Чернівців, за 16 років керування Миколою Трохимовичем містом не був на жодній відкритій зустрічі не тому, що я не знав і не хотів іти, а тому що їх просто не було. А це пряма норма закону, бо міський голова, як найвища посадова особа у системі місцевого самоврядування підзвітний, підконтрольний, відповідальний перед територіальною громадою. А він не звітував жодного разу – це формально порушення закону. Інші я не хочу називати, для назви інших є інші структури, депутати, є правоохоронні структури, нехай вони дають оцінку. Я на себе таку функцію брати не хочу.

Громадські активісти, судячи зі змісту листа, хочуть від в.о.мера саме такого звіту, про який казав пан радник і якого речники опозиційних сил на Буковині не раз публічно називали "експертом з придушення місцевого самоврядування" в краї.

 

1