Від фундаментальних досліджень до серійного виробництва – перспективи співпраці Чернівецького інституту термоелектрики з Республікою Індія

Від фундаментальних досліджень до серійного виробництва – перспективи співпраці Чернівецького інституту термоелектрики з Республікою Індія

24.02.2017, 00:20

Інститут термоелектрики Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України, розташований у столиці Буковини, відвідав керівник представницької влади регіону Іван Мунтян разом із Надзвичайним та Повноважним Послом Індії в Україні. Під час зустрічі з директором установи – академіком Національної академії наук України Лук’яном Анатичуком – обговорено перспективні напрями співпраці у сфері практичного застосування винаходів та розробок буковинських вчених-термоелектриків, а також можливість стажування студентів та молодих вчених з республіки Індія на базі кафедри термоелектрики та медичної фізики Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

- Разом із Надзвичайним та Повноважним Послом Індії в Україні відвідав наш інститут термоелектрики, багаторічний директор якого – Лук’ян Іванович Анатичук – розповів про історію створення та діяльність очолюваної ним установи, а також провів пізнавальну екскурсію її музеєм. Забігаючи наперед, скажу, що наш гість був надзвичайно приємно здивований. Адже за освітою пан Манодж Кумар Бхарті – інженер-електронщик, тому йому було дуже цікаво дізнатися про передові розробки та досягнення інституту. Насамкінець у них з Лук’яном Івановичем навіть зав’язалася невеличка наукова дискусія :) - розповів деякі подробиці візиту голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян

- Так от, наш поважний гість з великим ентузіазмом сприйняв інформацію академіка Анатичука про основні характеристики та сфери застосування, розроблених та виготовлених в інституті термоелектричних приладів, використання яких дозволяє суттєво зменшити витрати на електроенергію за рахунок так званих «теплових відходів». Більше того, пан Посол був здивований, коли почув, що Чернівецький інститут термоелектрики співпрацює з індійською стороною з 2005 року і висловив сподівання на те, що ця співпраця тільки поглибиться. Відтак, запросив Лук’яна Івановича у листопаді відвідати Індію у якості почесного гостя для того, щоб науковець міг розповісти представникам індійської бізнес-еліти про перспективи впровадження термоелектричних винаходів у повсякденне життя. Адже економіка Індії розвивається дуже динамічно й разом з цим відповідними темпами зростає потреба в електроенергії, а також виникає необхідність у її дбайливому використанні.

- До прикладу, «охолоджувальна футболка», яку науковці інституту розробили під бронежилет для наших військових, може стати справжнім хітом у країні, де температура влітку може сягати +50с° в тіні. Адже потребує для своєї роботи всього 4 вати електроенергії.

Ще один перспективний напрям співпраці – стажування студентів та молодих науковців з Індії на кафедрі термоелектрики та медичної фізики Інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ.

- Сподіваюся, що в результаті сьогоднішньої зустрічі співробітництво між науковцями наших держав вийде на якісно новий рівень, а розробки й винаходи Чернівецького інституту термоелектрики вже незабаром вийдуть на індійській ринок, який, повірте, є одним із найперспективніших в світі ;)

- Чернівецький інститут термоелектрики знаний далеко за межами України своїми науковцями, які отримали світове визнання, та винаходами, які однаково успішно використовуються як у аерокосмічній та військовій галузях, так і в народному господарстві. Тому щиро сподіваюся, що в результаті сьогоднішньої зустрічі співробітництво між науковцями наших держав вийде на якісно новий рівень, а розробки нашого інституту термоелектрики вже незабаром вийдуть на індійській ринок», – зазначив Іван Мунтян.

Відтак, пан Манодж Кумар Бхарті запросив Лук’яна Анатичука відвідати Республіку Індія у листопаді цього року з метою організації зустрічей з представниками індійських бізнес-структур, зацікавлених у скороченні енерговитрат шляхом використання термоелектричних винаходів буковинських науковців.

  • Джерело: Прес-служба обласної ради
1