Вже вкотре «гальмує» справа Щербаня

Вже вкотре «гальмує» справа Щербаня

06.07.2013, 22:05

Два місяці тому Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) оголосив рішення, що позбавлення волі Юлії Тимошенко – незаконне та політично вмотивоване. Тоді провідні політики світу звернулися до президента України з вимогою звільнити лідерку опозиції. Втім, кишенькові крючкотвори поспіхом перекрутили чіткі та зрозумілі висновки ЄСПЛ і намагаються зробити вигляд, ніби його рішення виконати неможливо: мовляв, помінялося законодавство.

Передчуваючи гучне фіаско у «газовій справі», противники Юлії Тимошенко реанімували «справу Щербаня» – донецького бізнесмена, вбитого у 1996 році. Вони намагаються довести, ніби лідер опозиції причетна до цього злочину і, таким чином, домогтися її довічного ув’язнення. Здається, якби в Україні ще була смертна кара – розстріляли б, аби завадити перемозі Тимошенко на президентських виборах у 2015 або 2020 роках.

Що ж «шиють» прокурори Юлії Тимошенко?

Бізнесмен та народний депутат Верховної Ради другого скликання Євген Щербань був одним із найбагатших людей України на початку 90-х років минулого століття. 3 листопада 1996 року його вбили в Донецькому аеропорту. Вбивця – Вадим Болотських з 2003 року відбуває за скоєння цього злочину довічне ув’язнення. Втім, слідству досі не вдалося визначити замовників вбивства Євгена Щербаня. Отож, замість того, щоб йти логічним шляхом визначення можливих замовників, опираючись на факти, намагаються за будь-яку ціну усунути лідера української опозиції Юлію Тимошенко від політичного життя країни. Але, напевне, щоб зробити вигляд неупередженості «правосуддя», прокурори вирішили допитати ділових партнерів Євгена Щербаня та його політичних соратників.

Перший провал слідства

Досліджуючи бізнесові контакти Щербаня, слідчі пов’язали його вбивство з можливим конфліктом між Індустріальним союзом Донбасу (ІСД), яким володів убитий, та корпорацією Єдині енергетичні системи України (ЄЕСУ), президентом якої з листопада 1995 по січень 1997 була Юлія Тимошенко. У квітні у суді допитали найближчих партнерів покійного Щербаня – Сергія Таруту та Віталія Гайдука. Свідчення по справі дала й політична соратниця Євгена Щербаня тих часів Олександра Кужель.

Сергій Тарута: «На той час конфлікт (між ІСД та ЄЕСУ – прим. авт.) був закритий»

Віталій Гайдук: «У нас протиріччя розв’язувалися за столом переговорів. Сказати, що всі були задоволені, навряд чи можна, але ми знаходили компроміси».

Олександра Кужель: «З компанією ЄЕСУ не було проблем. Я можу припустити, що у Євгена Щербаня був конфлікт з "Ітерою". Й обставини розстрілу Щербаня говорять про те, що без допомоги спецслужб жоден кілер не зміг би здійснити це вбивство».

Після того, як такі ключові свідки як Кужель, Тарута та Гайдук в ході допиту спростували причетність Юлії Тимошенко до вбивства Щербаня, а сама справа почала розвалюватися, обвинувачення змінило тактику.

Кримінальні свідки

Брак доказової бази змусив Генпрокуратуру вдатися до використання свідчень людей з відвертим кримінальним минулим: Ігоря Маріїнкова, якого затримали під час перевезення ним гранатометів з Києва до Луганська, та Сергія Зайцева, стосовно якого прокуратура порушила п’ять кримінальних справ.

Залежні та упереджені

Упередженість свідка Петра Кириченка не викликає жодних сумнівів, до віртуальної зали суду (Кириченко давав свідчення через Інтернет – прим. авт.), його привели інші обставини. Аби заслухати Петра Кириченка, прокурори використали його хвору дружину – Ізабеллу Кириченко. Зробили це досить просто – заманивши у 2011 році громадянку США до України за допомогою обману. Їй повідомили, що арешт, який було раніше накладено на майно родини Кириченків, знято. Але під варту її взяли за обвинуваченням у спробі реалізувати нерухомість, заарештовану ГПУ. Вона стверджує, що стала заручницею у спробі слідчих добратися до її чоловіка.

Втім, уся ця схема «змушення до свідчень» П.Кириченка виявилась лише марно витраченим часом. Про це слідство попереджав захисник Тимошенко ще на початку року. «Аналіз повідомлення про підозру Тимошенко привів нас до того, що єдиним живим свідком у цій справі є пан Кириченко... Я хочу нагадати, що Петро Кириченко, не один раз перебуваючи в США, був допитаний (в 2001-2002 рр., – ред.) правоохоронними органами в рамках справи Лазаренка. У тому числі йому ставили питання щодо вбивства Щербаня. Єдина відповідь, яку він дав, будучи допитаним, було те, що йому начебто від третіх осіб було відомо, що готується вбивство Юлії Тимошенко. Більше тоді пан Кириченко нічого не сказав», – сказав Власенко кореспонденту ЛІГА у січні цього року. Ґрунтовність попередження захисника Юлії Тимошенко підтвердилась у травні, адже у відповідь на запитання захисту Петро Кириченко повідомив, що жодних аудіо-, відеозаписів або будь-яких інших фізичних доказів того, що замовником вбивства Щербаня є саме Тимошенко, в нього немає.

Чому «справа Щербаня» смердить гірше «газової справи»:

По-перше: Звинувачення використовує свідчення людей з відвертим кримінальним минулим.

По-друге: Під час допитів у США в 2001-2002 роках по справі Лазаренка, Петру Кириченку ставили запитання щодо вбивства Щербаня. Єдина відповідь, яку він дав, що йому начебто від третіх осіб відомо, що готується вбивство Юлії Тимошенко. Після того, як його дружина побувала у СІЗО, Кириченку знайшлося, що додати.

По-третє: Свідчення свідків обвинувачення на 100% складаються з того, що вони начебто почули від третіх осіб, того, що вони відчували, та того, що їм здається.
По-четверте: Жоден зі свідків не навів жодних доказів того, що Юлія Тимошенко має відношення до замовників вбивства Щербаня.

Мар’ян МАРТИНЮК.

Джерело: http://gazeta-bukovyna.cv.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=3062:--lr---&catid=50:2011-12-24-10-50-12&Itemid=66

1