Вже цього вікенда у чернівецькому театрі різні акторські склади зіграють історію про перевертня

Вже цього вікенда у чернівецькому театрі різні акторські склади зіграють історію про перевертня

13.12.2022, 22:36

"Мина. Історія перевертня": у Чернівецькому драмтеатрі готують прем'єру

17 та 18 грудня у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської відбудуться прем'єрні покази вистави "Мина. Історія перевертня". Постановку готують до 130-річчя від дня народження Миколи Куліша.

Глядачам пропонують до перегляду гостру сатиру на дві дії за п'єсою Миколи Гуровича "Мина Мазайло". Сюжет вистави відображає оригінальний твір письменника. 

Театр в усі часи був дзеркалом суспільства. Під час війни вкрай важливо відповідально обирати матеріал для постановки. Одного разу відомий український театральний критик Олег Вергеліс порадив нашому актору та режисеру Дмитрові Леончику звернути увагу на п’єсу Миколи Куліша «Мина Мазайло». У вересні Олега Вергеліса не стало... А Дмитро Леончик взявся за постановку відомого твору.

У виставі йтиметься про усім відомий родинний конфлікт у квартирі харківського службовця Мини Мазайла. Мина все життя соромиться свого прізвища та мріє змінити його на «більш вишукане», втім його син Мокій не те, що не хоче міняти прізвище, а навпаки – планує до нього додати ще й прапрадідове «Квач». Таке протистояння батька та сина розпочинає загальнонаціональну дискусію щодо самоідентифікації українців, комплексу меншовартості та шовінізму. Підігріває ворожнечу в харківській квартирі манлива сила дзеркала пропаганди...

Микола Куліш написав цю п'єсу майже сторіччя тому. За словами режисера-постановника вистави Дмитра Леончика, вона не втрачає своєї актуальності і зараз, адже ми завжди боролися і боремося за свободу, за право бути собою – бути українцями. "Ця вистава дає можливість "розмінувати" мозок від меншовартісного лайна,утвореного внаслідок дії російської пропаганди.  Це спроба заглушити рупор кремля гучним українським сміхом, зробити крок до критичного мислення боротися з причинами, а не з наслідками", – каже режисер-постановник.

 Ви вже напевно бачили афішу прийдешньої прем’єри і здогадались, що це не буде класична постановка відомої п’єси Миколи Куліша. На що саме зробить акцент режисер - це поки відомо лише йому та усім, хто працює над виставою. Інтригу залишаємо, але традиційно привідкриваємо завісу світлинами з репетицій.

 На зображенні може бути: 6 людей, люди стоять та у приміщенні

На зображенні може бути: 5 людей та люди стоять

На зображенні може бути: 12 людей та у приміщенні

Виставу "Мина Мазайло. Історія перевертня" готували два місяці.17 та 18 грудня о 17:30 зіграють різні акторські склади. Найближчий показ планують повторити 23 грудня у цей же час.Тривалість вистави – 1 год. 45 хв.

Режисер-постановник – Дмитро Леончик, балетмейстерка-постановниця – Анна Марчак-Кіщенко, музичне оформлення – Валентина Головко, художниця-постановниця – Євгенія Нагнибіда.


Довідково.

У 1930-ті роки Миколу Куліша, як і багатьох інших українських творців, звинуватили у «буржуазному націоналізмі», заборонили його п’єси «Мина Мазайло», «Народний Малахій», «Патетична соната». Радянські цензори доводили, що ці твори мають за основу ворожі комуністичному режиму погляди. Однак твори Куліша не згинули в радянських архівах, зараз його п’єси відомі не тільки в Україні, але й далеко за її межами.

1