Вже через 5 хвилин після закриття дільниць у Чернівцях оприлюднять результати екзит-полу

Вже через 5 хвилин після закриття дільниць у Чернівцях оприлюднять результати екзит-полу

28.10.2012, 20:08

28 жовтня 2012 о 20.05 Чернівецька обласна організація товариства «Знання» України представить на розсуд громадськості та журналістів результати екзит-полу: «Парламентські вибори 2012. Чернівецький вимір. ВО № 201».

Запрошені:

Віталій Докаш – доктор філософських наук,професор, завідувач кафедри соціології ЧНУ;
Тетяна Медіна – доцент кафедри соціології ЧНУ;
Сергій Яремчук – доцент кафедри соціології ЧНУ;
Олександр Якимчук – асистент кафедри соціології ЧНУ.

Адреса: вул.Штейнбарга, 23, приміщення ТОВ “Знання”, тел. 52-53-69

Наразі це не єдиний екзит пол, який проводиться сьогодні у Чернівцях. На виході з дільниць у Чернівцях екзит пол також проводить структура, яка в соцопитуваннях напередодні виборів віддавала перемогу Віталію Михайлішину. Опитують лише по кандидатах мажоритарниках та й то мляво.  Спостереження на кількох чернівецьких дільницях за цим екзит полом засвідчує, що якоїсь чіткої схеми чи вибірки при опитуванні виборців його організатори не дотримуються. Щобільше, голоси буковинців збираються у спеціальні скриньки. Люди, які проводять цей екзит пол, на запитання кого представляють,  відповідають:  інститут Горшеніна. Яким чином організатори такого екзит полу встигнуть підрахувати отримані дані одночасно з закриттям дільниць залишається лише здогадуватимуться. Відкриватимуть свої скриньки і рахуватимуть на коліні? Як відбудеться зведення даних з усіх дільниць теж наразі невідомо. Можливо, результат, який потрібно оголосити організатори цього опитування на виході  знають вже наперед?

Те, як працюють учасники цього екзит полу описав журналіст Григорій Мазурашу на свої сторінці у Фейсбук:

Екзит-пол "по-чернівецькі":) Стоять на виході дівчата біля столика з кіпою папірців з переліком кандидатів у нардепи, всі бажаючі можуть взяти участь в опитуванні - на очах у присутніх (!) поставити позначку навпроти "свого" кандидата і залишити там же той папірець:) На знак протеста проти нетаємності процесу я "зіпсував" їм опитування тим, що відмітив там іншого кандидата, а не того, за кого проголосував в кабінці;) (це на дільниці у ПП "Регіон-Центр" біля філармонії).

Загалом у Чернівцях та області проводять чотири екзит-поли. Таку інформацію надали в Чернівецькому представництві Громадянської Мережі «Опора». Один з цих екзит-полів проводить опитування на усіх дільницях у Чернівцях. Зазначимо, екзит-поли, згідно з законодавством, не можна оприлюднювати раніше 20:00. Станом на 13:00 у Чернівецькій області вже проголосували 25-27% виборців.

1


КОМЕНТАРІ (1)

Знання немає жодного представлення як потрібно проводити екзит-пол. Є ряд відеозаписів з людьми, які його проводять від цього товариства - це просто ганьба. А виходячи із статті зрозуміло, що її автору так само це невідомо. Я хоч і не проводив його ніколи, але як політолог багато читов технологію його проведення, а Інститут Горшеніна про який автор згадує як невідомо про що, є одним з наймотужніших політологічних і соціологічних інституцій, тому переконаний, що його представники знають про екзит пол в сто разів більше за автора статті... І переконаний що ніхто на колінах рахувати не буде, тому що це не повинні робити інтервюери, але це так до слова... )

avatar

Політолог

28 жовтня 2012 19:48