Вже 11-ий день: учасники АТО голодують у Чернівцях, протестуючи проти вироку суду

Вже 11-ий день: учасники АТО голодують у Чернівцях, протестуючи проти вироку суду

16.10.2019, 15:34

У чернівецькому СІЗО троє добровольців батальйону «Донбас-Україна» оголосили голодування, протестуючи проти несправедливих, за їхніми словами, вироків суду.  Три роки тому чоловікам присудили позбавлення волі на 8, 9 і 10 років відповідно, визнавши їх винними в нападі і пограбуванні головного судді господарського суду Чернівецької області Бориса Желіка.

Про це “Вголосу” розповів батько одного із засуджених Ігор.

“Справа тягнеться в чернівецьких судах вже третій рік. У 2017 році трьом добровольцям 46-го окремого батальйону спеціального призначення «Донбас-Україна» інкримінували напад та пограбування головного судді господарського суду м. Чернівці Бориса Желіка, а такого не було. Хлопці досі сидять у СІЗО. Після першої інстанції судів Івано-Франківський апеляційний суд направив цю справу на повторний перегляд через те, що перша інстанція пройшла із дуже грубими порушеннями. Зараз у Чернівецьких судах відбувається те саме, що відбувалось раніше, все йде по колу. Цієї весни вже знову відбулись грубі порушення. Наприклад, за хлопців була призначена сума застави і їх відпустили. Пізніше Борис Желік якось вплинув на суддю, який призначив цю заставу, і той скасував власне рішення, а це порушення Конституції України. Судді постійно тиснуть на адвокатів, «шиють» їм дисциплінарні порушення і таке інше», – розповів Ігор.

За словами батька одного із засуджених, усі звинувачення не мають жодного підґрунтя, а прокурори не мають жодних вагомих доказів злочину.

«Бік обвинувачення не має жодних реальних доказів проти добровольців, а їх судили за статтею «бандитизм» і вирок передбачає позбавлення волі на 8, 9 і 10 років.  Саме тому сьогодні вже 11-й день, відколи засуджені почали голодувати», – додав він.

Батьки засуджених писали звернення до президента, яке було передано до прокуратури області.

«Ми писали звернення до Президента України, його відправили у прокуратуру Чернівецької області, а звідти нам прийшла відповідь, що батьки не є стороною процесу, тому нам ніхто не зобов’язаний нічого пояснювати», – сказав Ігор.

Син пана Ігоря Богдан має хвору печінку, тому голодування для нього може погано закінчитись.

«Крім того мій син Богдан ще цієї весни мав проблеми із печінкою – концентрація білірубіну в крові у 7 разів перевищувала норму, тому голодування для нього може погано закінчитись», – підсумував Ігор.

Джерело: https://vgolos.com.ua/news/vzhe-11-yj-den-uchasnyky-ato-goloduyut-u-chernivtsyah-protestuyuchy-proty-vyroku-sudu_1085583.html

1