Верховна Рада вночі ухвалила Держбюджет на 2017 рік: Федорук, Бурбак і Рибак розповіли про бюджетні подарунки Буковині

Верховна Рада вночі ухвалила Держбюджет на 2017 рік: Федорук, Бурбак і Рибак розповіли про бюджетні подарунки Буковині

21.12.2016, 12:46

Верховна рада прийняла в другому читанні і в цілому закон №5000 "Про державний бюджет на 2017 рік".

За відповідне рішення проголосували 274 народних депутата.

Представляючи законопроект, міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що Кабмін підготував реалістичний проект бюджету.

За його словами, під час доопрацювання проекту держбюджету на 2017 рік до другого читання Кабмін зберіг пріоритети, закладені до першого читання.

Серед пріоритетів Данилюк назвав підвищення обороноздатності і соціальних стандартів, розвиток освіти, охорону здоров'я, цільову підтримку сільського господарства, розвиток дорожньої інфраструктури тощо.

Він також зазначив, що проект бюджету передбачає необхідний ресурс для підвищення мінімальної зарплати до 3,2 тисяч гривень.

Документ передбачає доходи бюджету на 2017 рік у сумі 721,398 млрд гривень, у тому числі доходи загального фонду - 669,409 млрд гривень та доходи спеціального фонду - 51,989 млрд гривень.

Видатки бюджету на наступний рік передбачено у сумі 790,393 млрд гривень, у тому числі видатки загального фонду - 735,378 млрд гривень та видатки спеціального фонду - 55,015 млрд гривень.

Граничний обсяг дефіциту бюджету визначено у сумі 77,547 млрд гривень, у тому числі граничний обсяг дефіциту загального фонду - 62,338 млрд гривень та граничний обсяг дефіциту спеціального фонду - 15,208 млрд гривень.

У 2017 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць пропонується встановити у розмірі з 1 січня 2017 року - 1,544 тисяч гривень, з 1 травня - 1,624 тисяч гривень, з 1 грудня - 1,7 тисяч гривень.

Мінімальну заробітну плату пропонується встановити у 2017 році у місячному розмірі з 1 січня – 3,2 тисяч гривень, а у погодинному розмірі з 1 січня - 19,34 гривні.

"При доопрацюванні проекту бюджету до другого читання враховано рішення уряду щодо встановлення мінімальної зарплати в розмірі 3,2 тисяч гривень на місяць та встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у розмірі 1,6 тисяч гривень", - йдеться у пояснювальній записці.

Як наголошується, на цю мету в законопроекті передбачені додаткові видатки в обсязі близько 28,3 млрд гривень, що дозволить забезпечити виплату підвищеної зарплати працівникам бюджетної сфери.

Нагадаємо, у вівторок Верховна рада підтримала зміни до Податкового кодексу, які передбачають підвищення акцизів на алкоголь та сигарети та зменшення ренти на видобуток нафти.

Також депутати скасували 2% пенсійного збору з валютообмінних операцій.

Як відомо, проект державного бюджету на 2017 рік в першому читанні був ухвалений 20 жовтня.

"Економічна правда"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Максим Бурбак: Бюджет на 2017 рік має надійний фундамент - реформи уряду Яценюка (відео)

ДОВІДКОВО:

Народні депутати України Максим Бурбак і Микола Федорук (фракція «Народного фронту») повідомили деякі подробиці бюджетного процесу.

Про це вони розповіли спілкуючись із чернівецькими журналістами, пише www.buknews.com.ua.

-           Мене запитують, чи буде фракція «Народного фронту» голосувати за Державний бюджет, якщо немає позитивного голосування за спецконфіскацію коштів Януковича, на чому наполягає фракція «Народного фронту».  Звісно, ми будемо голосувати за бюджет, бо бюджет потрібен країні. Але у нас є запитання до уряду, як збалансувати цей бюджет, в який вже закладено понад 10 млрд грн  від спецконфіскації коштів, украдених Януковичем. Які статті видатків будуть  урізані?  Ми вже навіть запропонували, що саме можна урізати. У першу чергу, це витрати на утримання  держапарату. Собі хорошим! – пояснив свою позицію Максим Бурбак.

-           Водночас для Буковини є гарні новини. Прем’єр-міністр України Володмир Гройсман, вдячні йому за це,  знайшов час відвідати Чернівецьку область, де на місці ще раз з’ясував першочергові проблеми.

-           У Державному бюджеті заплановано 45 мільйонів гривень на продовження реконструкції перинатального центру.  Це перший транш. Під час спілкування з прем’єром, який зрозумів нашу позицію, я наголосив, що перинатальний центр може чудово  функціонувати і в міській комунальній власності. Тобто з обласної комунальної власності його варто повернути  попередньому власнику. І все буде гаразд.

-           Ми домовилися, і прем’єр-міністр погодився на цю пропозицію за умови співфінансування, придбати для потреб буковинців апарат для операцій на серці, зокрема стентування коронарних артерій. Прикро, що досі в державних медичних установах такого приладу не було, а тільки в приватних.  Переконаний, що з коштів перевиконання бюджету Чернівці також можуть долучитися і виділити якусь частину суми для цього.

-           Буде продовжено експеримент на митниці з фінансування будівництва доріг, саме  фінансування будівництва доріг теж буде продовжено, так само як і фінансування ремонту злітно-посадкової смуги Чернівецького аеропорту. Запланована також добудова митного терміналу на Порубному.

-           Ще один приємний сюрприз, побачимо за результатами голосування, можуть отримати Чернівці. Про це ми трохи згодом повідомимо окремо.

-           Щодо закидів нібито знову більшість кошти з бюджету підуть не на мій округ, а на великі інфраструктурні проекти, то це моя принципова позиція. Хіба усе перелічене вище не стосується потреб всіх без винятку мешканців Чернівецької області? В перинатальному центрі будуть рятувати всіх маленьких буковинців. Повітряні ворота, через які в область зайдуть інвестори,  також потрібні всім мешканцям краю. Єдиний об’єкт на Хотинщині, на добудову якого я допоміг спрямувати 6 мільйонів гривень, це дошкільний навчальний заклад в селі Колінківці. Це та громада, де за мене найменше проголосували. Але дітям потрібен дитячий садок і ми повинні його зробити.  

Ще один народний депутат України Іван Рибак, який представляє Чернівецьку область, написав у своєму Фейсбук, що він вважає досягненням один з найбільших показників виділених базової, освітньої та медичної дотацій Чернівецькій області з Державного бюджету за всі часи незалежності України.

"Окрім того незважаючи на скептицизм опонентів нам вдалось добитись чітких бюджетних показників по новостворених громадах Вижниці, Сторожинця, Вашківців, Красноільська, Чудея та Тереблече. Порівняйте самі." - цитує слова Івана Рибака сайт http://acc.cv.ua/.

1


КОМЕНТАРІ (2)

Скасувати межу, до якої можна від імені держави влізати в борги? Будь ласка!

В півтора рази знизити ренту з нафтовидобутку? Без проблем.

Відмінити оподаткування обороту лотерей? Тримайте!

О третій ночі я у розпачі сказав спікеру Андрій Парубій, що мені соромно за те, що я підтримав його обрання. За допомоги спікера клептократична більшість з Блоку Петра Порошенка, "Народного фронту", Радикальної партії та "Опозиційного блоку" збуджено і наполегливо голосуванням за голосуванням сімнадцяту годину поспіль роздає подарунки олігархам та один одному.

Ми з Вами можемо це змінити. Ми маємо це змінити. Зокрема, обов'язково навчитися всім суспільством контролювати рішення та майнові декларації кожного посадовця, включно зі спікером Парламенту. Не слова про Майдан і Європу, а саме рішення і декларації.

Ось хто голосував за податкові подарунки власникам нафтових свердловин та лотерей. 
https://goo.gl/IC5dRL

avatar

Єгор Соболєв: Нічна гулянка клептократів за гроші платників податків.

21 грудня 2016 11:02

Всі грабіжники і злодії в світі працюють переважно вночі....

avatar

БУКОВИНЦІ

21 грудня 2016 23:29