Верховна рада України збільшила «зелений тариф» для скандальної малої гідроенергетики

Верховна рада України збільшила «зелений тариф» для скандальної малої гідроенергетики

08.06.2015, 20:48

4 червня Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон України про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел.

 Даний закон істотно знизив розмір «зеленого тарифу» для сонячної енергетики, а також змінив «правила гри» для інших видів альтернативної енергетики. 

 Прийняття даного закону, всупереч запевненням авторів, призведе до збільшення «зеленого тарифу» для малої гідроенергетики за рахунок двох складових: прямого збільшення коефіцієнтів для малої гідроенергетики на період з 2020 року по 2030 рік та так званої «вітчизняної» надбавки, що діятиме з липня 2015 року.

 На жаль, в рамках розгляду закону депутати не взяли до уваги думку екологів, які пропонували запровадити додаткові екологічні критерії, котрі повинні стати обов’язковими для надання «зеленого тарифу» малій гідроенергетиці. Критерії включають розташування об’єктів малої гідроенергетики за межами природоохоронних територій, а також за межами оселищ «червонокнижних» видів тварин і рослин, що можуть постраждати від впливу ГЕС.

 Звертає на себе увагу той факт, що Закон, наслідки прийняття якого можуть істотно впливати на стан довкілля в Україні, взагалі не розглядався Комітетом з питань екологічної політики, природокористування та подолання наслідків Чорнобильської катастрофи.

 «Всесвітній фонд природи WWF в Україні сподівається, що у майбутньому депутати все ж враховуватимуть екологічні аспекти таких законів, а також затвердять пропоновані екологічні критерії для малої гідроенергетики на законодавчому рівні. Це дозволить зберегти наші природні річки і змінити широко розповсюджене в Україні ставлення до «зеленого тарифу» як способу збагачення власників гідроелектростанцій за рахунок руйнування довкілля», -  вважає Анатолій Павелко, спеціаліст з питань збереження річок і гідроенергетики Дунайсько-Карпатської програми WWF.

 Більше інформації:

Анатолій Павелко

Спеціаліст з питань збереження річок і гідроенергетики,

Дунайсько-Карпатської програми

Всесвітнього фонду природи WWF в Україні

e-mail: [email protected]

wwf.panda.org/ukraine   

1