Верховна Рада України захистила інвестиційні кошти 'Чернівціводоканалу' та 'Чернівцітеплокомуненерго', - Іван Рибак

Верховна Рада України захистила інвестиційні кошти "Чернівціводоканалу" та "Чернівцітеплокомуненерго", - Іван Рибак

15.05.2018, 17:51

Верховна Рада підтримала в цілому Законопроект №6578, оновлена редакція якого забезпечує захист коштів на рахунках суб’єктів господарювання в сферах тепло- водопостачання, якщо вони надійшли в якості міжнародної фінансової допомоги для реалізації інвестиційних проектів в нашій державі.

Про це повідомив народний депутат України Іван Рибак. 

Оновлення та модернізація галузі тепло- та водопостачання наразі є запорукою посилення енергетичної безпеки України. Це розуміють і наші західні союзники, тому вони готові інвестувати в цю галузь для її розвитку. Однак, українські компанії повинні виконувати зобов’язання по міжнародним договорам та втілювати інвестиційні проекти в життя. На жаль, інколи на заваді стають виконавчі служби, які намагаються заморозити чи забрати надану грошову міжнародну допомогу для погашення боргів підприємств.

Подібні дії несуть загрозу не лише розвитку енергетичної безпеки нашої держави, але й серйозно б’ють по міжнародному іміджу України як партнера. Тому дійсно виникла гостра необхідність на законодавчому рівні врегулювати дане питання і захистити кошти, що надані в якості МФО чи інвестиційних проектів. Зокрема, посилений захист і додаткова законодавча гарантія реалізації проектів зацікавить більшу кількість іноземних інвесторів для роботи в Україні.

Також парламент прийняв Закон, який спрямований на створення сприятливих умов надходження іноземних інвестицій в Україну.

Зокрема, це відбудеться шляхом спрощення процедури іноземного інвестування в нашій державі, забезпечення захисту іноземних інвестицій, введення прозорого і чіткого правового режиму обліку права власності на цінні папери клієнтів глобальних зберігачів або інших фінансових посередників за міжнародними стандартами.

Розвиток економіки потребує реалізації інвестиційного потенціалу держави. Наразі експерти оприлюднили дослідження, згідно з яким на початок вересня загальний обсяг неінвестованих коштів у світі становить понад 963 млрд доларів. Це величезний фінансовий ресурс, залучення навіть частини якого може підштовхнути вітчизняну економіку і промисловість до стрімкого зростання.

Варто наголосити, що Україна з точки зору умов інвестування залишається досить привабливою країною – наприклад облігації внутрішньої державної позики, що випускає Мінфін, має гарантовану прибутковість у 14-15%, що є дуже вигідною пропозицією в порівнянні з іншими державами. Перепоною на шляху інвестицій до України стає недосконалість вітчизняного законодавства – не прозорі правила гри на ринку і повна правова беззахисність іноземних компаній.

1