Вчителі залишають школу і їдуть за кордон

Вчителі залишають школу і їдуть за кордон

30.09.2017, 11:41

В Опришенській ЗОШ І—ІІІ ст. нині навчаються 295 учнів, з якими працюють 29 педагогів. Цього року прийняли і молодого фахівця з української мови у початкові класи, колишню випускницю школи, яка закінчила педагогічний коледж ЧНУ. Також поповнили колектив вчителем англійської мови, якого шукали впродовж усього минулого навчального процесу. Загалом тут діти вивчають французьку, англійську, румунську та українську мови.

— Є у нас проблеми, — зізнається директор загальноосвітнього закладу Микола Боднарюк, — за останні два роки вчителі, які залишили роботу, виїхали за кордон. На даний час маємо потребу у вчителеві математики. У нас 18 годин з цього предмету, які ще не тарифіковані за відсутності спеціаліста. Двоє викладачів цього предмету у декретній відпустці, одна з яких повідомила, що після спливання терміну звільниться. Інша доглядає за двома дітьми. Оскільки на селі немає дитсадка — не може вийти на роботу. З 1 жовтня у нас буде потреба у викладачеві хімії, тому що вчителька виходить у декретну відпустку. 

Зокрема, таку ситуацію зумовлюють постійні освітні реформи. Микола Іванович навів приклад:

— Спочатку ввели ЗНО для тих, хто хоче вступати до вищих навчальних закладів, щоб якось боротись з корупцією. Зараз вже зробили ДПА у формі ЗНО. Але навіщо, якщо не всі діти хочуть поступати? З наших останніх випускників поступила лише одна дівчина до медуніверситету, і те в Румунії. Інші ж вирішили, що здобувати диплом дорого і не перспективно у нашій країні. Тож, поїхали шукати кращої долі на заробітках. Відповідно, такі діти не були зацікавлені набрати високі бали на ЗНО. А педагогам нарікають за низький рівень набраних балів. І як працювати?

Тим не менш, все починається  і базується на освіті. Залишається вірити, що нові реформи будуть лише на краще і допоможуть вирішити чимало проблем.

Лариса ДУЩАК.

Фото автора.

1