Вчитель української мови та літератури Тереблеченської ЗОШ №1  знає, чому школярі перестали вчити державну мову

Вчитель української мови та літератури Тереблеченської ЗОШ №1 знає, чому школярі перестали вчити державну мову

29.09.2017, 14:59

200 балів на ЗНО з української мови — це рідкість

За попередніми даними, минулого навчального року кількість учасників ЗНО з української мови по Україні склала 229 тисяч 958 осіб, з яких лише п’ятеро набрали 200 балів. Це видається справжньою бідою. Адже йдеться не про фізику чи хімію, до яких не кожен має хист.

Чому школярі перестали вчити державну мову? Не хочуть чи не можуть? Хто винен у цьому і як розв’язати проблему? Свої думки з цього приводу висловив вчитель української мови та літератури Тереблеченської ЗОШ №1 І—ІІІ ст., у якого 26 років стажу за плечима, Володимир Миколайович Шлемко.

— По-перше, учням слід старанно вчитись з п’ятого класу, адже на зовнішньому незалежному оцінюванні є матеріал всього курсу вивчення мови і літератури. По-друге, не завжди адекватними є завдання ЗНО. Цьогоріч деякі піддавались критиці. Ну і звісно, підбирати завдання потрібно відповідно до існуючих чинних програм. А от скажіть як бути якщо минулого року, скажімо, учнів восьмого класу слід було навчати української літератури за однією програмою, а цьогоріч з тієї програми залишили чотири письменника?  Як підготувати дитину до ЗНО, якщо одного року вивчаємо Григорія Квітки-Основ’яненка сентиментально-реалістичну повість „Маруся”, іншого вже пропонують сатирично-фантастичну повість „Конотопська відьма”, а ще наступного змінюють на оповідання „Салдацький патрет”? У результаті — щороку маємо іншу програму і невідомо за якою готувати учнів до ЗНО, адже вона постійно змінюється.

Ще однією проблемою, за словами Володимира Шлемка, є замала кількість годин на вивчення матеріалу. Якщо раніше на одному уроці подавали нову тему, а на наступних двох її закріплювали, то сьогодні кожен урок — це нова тема. Чи вирішить цю проблему запропоноване 12-річне навчання? Важко передбачити.

Лариса ДУЩАК.

Фото автора.

 

1