Вбивства безпритульних собак: чому вони не приносять результату?

Вбивства безпритульних собак: чому вони не приносять результату?

29.11.2015, 19:26

                Наше повсякденне життя насичене безліччю тем, торкаючись яких можна легко розділити суспільство на декілька конфронтуючих сторін. Однією із найгостріших, на жаль, залишається проблема безпритульних собак. Однак в той час, як у всьому цивілізованому світі її розв’язання згуртовує людей навколо цінностей милосердя, пошуку ефективних та гуманних шляхів вирішення, в Україні щороку мільйони гривень із державного бюджету витрачаються на масові безконтрольні вбивства собак. До цього також долучається частина населення, яка намагається самостійно прибрати чотирилапих, підкидаючи їм отруйну їжу чи розправляючись із ними іншими, не менш жорстокішими методами.

                Проте вони не замислюються (або не хочуть усвідомлювати), що вбивства безпритульних собак не лише негуманні, а й неефективні, адже це тільки спосіб (й не найкращий) боротьби із результатом, однак не вирішення проблеми. Якщо не шукати та не усувати джерела появи «двіртер’єрів», з часом їх кількість знову відновиться до попереднього рівня. А таких можна назвати дуже багато: безвідповідальність власників, котрі викинули непотрібну «іграшку» на вулицю, недотримання правил вигулу собак (хвостаті втікають від неуважних господарів), швидке природне розмноження тварин, круглорічний надлишок доступного корму (незакриті сміттєві баки) та наявність схованок, небажання  власників чотирилапих проводити операції по стерилізації своїх домашніх улюбленців, з боку держави – відсутність дієвого законодавства, необхідного рівня просвіти населення, притулків та систем ідентифікації братів наших менших. Погодьтесь, більшість із переліченого напряму залежить від дій чи бездіяльності людей, тобто велика частка провини за виникнення такого явища як безпритульність тварин лежить саме на нас.

                Економічно розвинені країни вже давно відмовились від простого відлову та умертвіння безпритульних чотирилапих, переконавшись у неефективності даного методу. Натомість вони обрали складніший, але більш раціональний шлях: превентивна робота по освіті населення й законодавче регулювання поводження з братами нашими меншими, починаючи від їх народження, умов утримання й до самої смерті.

                При цьому одним із найдієвіших гуманних методів регулювання кількості «двіртер’єрів» ними визнано стерилізацію. Стерилізація – це позбавлення чотирилапих розмножувальних функцій хірургічним шляхом. Сама по собі операція є нескладною та нешкідливою, однак після неї у тваринки зникає інстинкт до розмноження, вона поводиться менш агресивно, не мітить територію, не втікає в пошуках партнера. Адже за статистикою, найбільше нападів собак на людей припадає на період їх так званого «собачого весілля». Окрім того, у стерилізованих самок не розвиваються захворювання та патології статевих органів.

                Тож якщо Вам небайдужа доля дворової собаки, Ви бажаєте покращити її життя й убезпечити від жорстокої розправи, скористайтеся безкоштовною стерилізацією безпритульних чотирилапих у Чернівцях. Для цього необхідно лише зателефонувати за номером: +38(050)7858195 та проконсультуватись із оператором. Не зволікайте, адже тривалість даної акції – до 31 грудня 2015 року.

                Здійснення такої доброї справи було б неможливим без фінансової допомоги Європейського Союзу, який надав грант у 624214,72 євро (еквівалентно 7392598,64 гривням) на реалізацію міжнародного проекту код MIS-ETC:1537 «Захист кордонів від небезпек, що поширюються безпритульними тваринами», одним із напрямків роботи якого якраз і є безкоштовна стерилізація безпритульних собак у нашому місті.

1