Василь Максимюк знає, як безболісно для чернівчан пришвидшити встановлення  приладів обліку тепла у багатоквартирних будинках

Василь Максимюк знає, як безболісно для чернівчан пришвидшити встановлення приладів обліку тепла у багатоквартирних будинках

24.11.2016, 20:39

Депутат Чернівецької міської ради Василь Максимюк розповів про шляхи вирішення проблеми із встановленням приладів обліку тепла у багатоквартирних житлових будинках.

Окрім виступу на сесії міської ради, допис відповідного змісту депутат оприлюднив на своїй особистій сторінці у ФБ. 

- «Якщо через півтора місяці у 100% будинках не будуть встановлені лічильники, Уряд відреагує належним чином», - цю тезу озвучив днями віце-премєр-міністр України Павло Розенко в ефірі одного із українських телеканалів. 

Вважаю за потрібне зацитувати ще одну важливу тезу, висловлену представником Уряду. 

«…плани, які були надані місцевим органам влади та підприємствам теплокомуненерго з установки лічильників у кожному будинку, провалені». Тепловими лічильниками в Україні обладнано трохи більше половини багатоквартирних житлових будинків, а саме 60%. 

«Якщо хтось думає, що Уряд буде спокійно спостерігати як це підприємствами теплокомуненерго саботується, той помиляється».

У мене особисто виникло запитання, а яка сьогодні у нас, у Чернівцях, ситуація із встановленням приладів обліку тепла у багатоквартирних житлових будинках. Які результати цієї роботи? 

І що необхідно зробити , аби цю роботу пришвидшити. 

Однозначно, більшу частину вартості обладнання та витрати, пов’язані з його встановлення, мають сплачувати не мешканці будинку, які й без того шоковані нарахованими сумами у платіжках, а бюджет.

Якщо є можливість співфінансування, дольова участь мешканців – зрозуміло, що такі заявки мають розглядаються у першу чергу. 

А якщо це будинок, де мешканці квартир - соціально незахищені верстви населення, пенсіонери, багатодітні родини, інваліди. Що тоді? 

Тому ми просто зобов’язані відшукати додаткові джерела фінансування встановлення приладів обліку. 

Безперечно, вселяє певний оптимізм, підписаний нещодавно (16 листопада) договір гарантій за проектом модернізації інфраструктури теплопостачання м. Чернівці , яким у перспективі передбачено модернізувати систему теплопостачання міста – замінити мережі, оснастити сучасним обладнанням котельні міста, автоматизувати їх, встановити індивідуальні теплові пункти, які , як твердять фахівці, дозволять споживачам отримувати послуги значно вищої якості, але за значно менші кошти.

Це все ніби то буде. Але робота у цьому напрямі мала би розпочатися аж навесні. 

А ми ж лише входимо у зиму. 

І її треба пережити.

І за комунальні послуги споживачі мають неодмінно сплачувати, бо заборгованість , яка може з’явитися, негативно позначатиметься на роботі комунальних підприємств. 

Тому ми просто зобов’язані знайти якнайефективнішу фінансову формулу, бо від цього певною мірою залежить соціальний спокій у місті та вчасність оплати городянами за отримані послуги.

Таким був мій виступ на сьогоднішній сесії.

Депутати ухвалили рішення про створення відповідної комісії, яка має вивчити стан справ із встановленням приладів обліку тепла у чернівецьких багатоповерхівках.

Думаю, вона й випрацює раціональні рішення, як продовжити подальшу роботу.

1