Василь Козак хоче, щоб столицею об'єднаних бессарабських районів став не Хотин, а Новодністровськ

Василь Козак хоче, щоб столицею об'єднаних бессарабських районів став не Хотин, а Новодністровськ

12.06.2019, 17:21

7 червня на Сокирянщині відбулось засідання районної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територіальних громад Сокирянського району,  в ході якого обговорено пропозиції Міністерства регіонального розвитку України  з удосконалення адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів Чернівецької області, зокрема,  в частині Сокирянського району.

Рекомендації профільного Міністерства щодо формування територіальних громад, укрупнення районів областей представила присутнім головний спеціаліст відділу соціально-економічного розвитку РДА Мальвіна Андронік.

Зокрема,  в новій редакції проект перспективного плану Сокирянщини передбачає створення трьох ОТГ – Сокирянської, Новодністровської та Вашковецької. А також приєднання до Новодністровської громади сіл Василівка, Ожеве, Розкопинці і Білоусівка. В свою чергу,  Вашковецька ОТГ має розширитись за рахунок Грубної, Селища, Братанівки та Лопатового. Всі інші села району мають об’єднатись до громади з центром у м.Сокиряни.

Крім того, як проінформавала Мальвіна Андронік, Сокирянський, Келеменецький, Хотинський райони, частина Новоселицького та місто Новодінстровськ урядовці пропонують об’єднати у один укрупнений район з центром у м.Хотин.

У  свою чергу, голова Сокирянської районної ради Василь Козак зауважив, що під час формування пропозицій посадовці Чернівецької ОДА та Мінрегіонбуду не врахували потреби місцевих жителів та порушили принципи територіальної доступності до центру громад і об’єднаних районів, госпітального округу. Так, майже всі населені пункти Сокирянщини та місто обласного значення Новодністровськ знаходяться за межами доступності. Відтак Василь Козак вніс пропозицію на розгляд робочої групи – рекомендувати створити майбутній центр об’єднаних Кельменецького, Сокирянського районів і міста Новодністровськ саме у Новодністровську.

У ході засідання члени робочої групи проаналізували фінансову спроможність пропонованих моделей, густоту та кількість населення. Відтак не підтримали пропозиції Мінрегіонбуду і направили до області своє бачення майбутнього укрупнення громад та районів.

Джерело: http://nordbess-news.cv.ua/

1