Василь Філіпчук внесе десять законів, які змінять Україну (+відео)

Василь Філіпчук внесе десять законів, які змінять Україну (+відео)

15.10.2014, 16:24

Про це кандидат в депутати Василь Філіпчук заявив під час прес-конференції У Чернівцях. Відповідне зобов'язання кандидат підписав в присутності журналістів. 

10 законів, які змінять Україну

В Україні вибори давно уособлюють не конкуренцію ідей, а ярмарку марнославства та битву політтехнологій. Революція гідності спричинила тектонічні зміни у свідомості громадян, але не в політиків. Методи ведення передвиборчої кампанії абсолютно не змінилися порівняно з останніми парламентськими виборами. Йдеться не лише про технології маніпулювання виборцями чи їх підкуп. Людей обдурюють обіцянками, які ніхто не збирається виконувати. Кандидати готові пообіцяти «золоті гори, молочні ріки та кисельні береги», аби тільки отримати омріяний мандат. Однак ці обіцянки забуваються відразу після виборів.

Я не можу зробити всіх мешканців округу щасливими, поміняти вікна у всіх школах і дати кожному виборцю пакет з гречкою та 200 гривен. Але я гарантую, що протягом першого року своєї роботи у Верховній Раді подам на розгляд Верховної Ради десять законопроектів, які в разі ухвалення дозволять кардинально змінити Україну і розпочати життєво необхідні реформи.

 1.      Закон про політичну відповідальність.

Зараз передвиборча агітація набула гротескних форм, коли кандидати вдаються до прямого та непрямого підкупу виборців, обіцяють їм нездійсненне і не несуть жодної відповідальності за невиконання обіцянок. Це викликає зневіру громадян у дієвості демократії, підриває основи парламентаризму. Для вирішення цієї проблеми запропоную парламенту законопроект про політичну відповідальність.

Політична відповідальність полягатиме в тому, що при реєстрації кандидата у народні депутати – як зрештою і кандидата на пост Президента, чи на будь-яку іншу виборчу посаду – кандидат зобов’язаний буде подати, окрім інших документів, юридично зобов’язуючий список обіцянок перед виборцями. Для кандидата у депутати - список законопроектів, які він обіцяє зареєструвати протягом першого року своєї роботи у Раді, список проблем, які він обіцяє вирішити. Якщо депутат чи інша особа, яка була обрана на ту чи іншу посаду, не виконає ці зобов’язання перед своїм виборцем, він змушений буде здати свій мандат, повернути зарплатню за відповідний період і сплатити штраф у місцевий бюджет в розмірі ста мінімальних зарплат.

2.      Закон про децентралізацію.

Хоча програми всіх політичних партій містять обіцянки щодо децентралізації, за останні вісім місяців практично нічого в цьому напрямку зроблено не було. Сьогодні громадяни можуть напряму обирати лише сільського голову та Президента, тоді як реальна влада на місцях належить головам районних і обласних адміністрацій, яких призначає Президент. Політикам потрібно перестати боятися власних громадян і дати їм можливість самостійно обирати людей, які вирішуватимуть місцеві проблеми: ремонт доріг, відкриття шкіл, облаштування місць для торгівлі.

Потрібно чітко розмежувати повноваження між органами місцевого самоврядування та представником центру (представник Президента, префект). Останній має слідкувати за дотриманням Конституції, захистом прав і свобод громадян і виконанням загальнонаціональних програм. Усі інші питання - бюджет, оподаткування, органи правопорядку, розвиток економіки, інфраструктури тощо – мають підпорядковуватися місцевим органам влади, які напряму обираються громадянами і звітують перед ними.

3.Закон про державну службу, розподіл політичних та адміністративних посад, департизацію державної служби.

Необхідно законодавчо розділити політичні й адміністративні посади в державі. Міністр чи керівник регіону – це політична посада, яка заповнюється провладною партією. Він приходить на посаду з одним чи двома заступниками від іншої провладної партії; заступником з питань боротьби з корцупцією має бути представник опозиційної партії. Усі інші посади – на рівні міністерств - це Державний секретар і його заступники, на рівні регіональних органів влади – керівник апарату, керівники управлінь і департаментів, відділів мають бути кар’єрними чиновниками, не пов’язаними з партіями. Тим більше – керівники закладів освіти чи охорони здоров’я. Зміна уряду не вестиме до зміни всієї чиновницької вертикалі, на що не лише витрачається кілька місяців дорогоцінного часу. Після декількох таких партійних змін руйнується вся вертикаль державної влади! Не можна директора школи чи завідуючого лікарнею міняти по партійному принципу!!!

Чиновники мають проходити навчання стосовно функцій, які вони повинні виконувати на своїй посаді. Не може бути перестрибування з водія до директора департаменту. Призначення і звільнення старших посадових осіб адміністративної вертикалі має відбуватися згідно з рішенням незалежної колегії за чітко визначеними критеріями. Державні чиновники мають виконувати політичну волю вибоців і служити громадянам, а не начальству.

4.      Закон про реформу правоохоронних органів.

В Україні зараз в чотири рази більше міліціонерів на душу населення, і в сім разів прокурорів, ніж в європейських країнах. Їхню кількість потрібно скоротити, залишивши лише професійні кадри, не пов’язані з випадками корупції та службовими зловживаннями. Ще більш важливо  перепідпорядкувати органи правопорядку громадам, зробити їх та суддів підзвітними виборцю. Громада має право обирати, чи щонайменше погоджувати призначення керівника місцевої міліції, прокуратури та суду. На загальнонаціональному рівні правоохоронним органам потрібно залишити функцію боротьби з корупцією, економічними злочинами, торгівлею наркотиками, тероризмом, тоді як на місцевому рівні правоохоронні органи, підзвітні громаді, повинні займатися питаннями громадського порядку, побутових злочинів, крадіжок і вбивств.

5.Біла книга євроінтеграції.

За прикладом країн – нових членів ЄС - буде запропоновано пакет законів та підзаконних актів щодо впровадження Угоди про асоціацію та вступу до ЄС, які покроково розписуватимуть процес імплементації Угоди про асоціацію. Європейські закони та стандарти мають використовуватися як зразок після їхньої незначної адаптації до українських реалій.

6.      Закон про дерегуляцію економічної діяльності.

Наразі в державі існує безліч органів і інспекцій, які тиснуть на бізнес і не дозволяють йому чесно та прозоро розвиватися. Санепідемстанція і державна служба з надзвичайних ситуацій залякують підприємців своїми перевірками, що збільшує рівень корупції в державі. У той же час одного-двох представників санепідемстанції на область було б цілком достатньо. Скасування системи дозволів і постійних перевірок контролюючими органами дозволить створити потужний середній клас в Україні.

7.      Закон про реформу Збройних сил України.

Під керівництвом колишнього міністра оборони та лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка готовий зробити свій внесок у законодавче забезпечення ідеї створення трирівневої системи оборони: професійна контрактна армія, військовий резерв постійної готовності та комплексна система територіальної оборони. Зрозуміло, що строкова служба у тому вигляді, у якому вона існує зараз, буде скасована.

8.      Пакет законів про реформу енергетики

В енергетиці Україні слід без будь-яких дискусій впровадити Третій енергопакет ЄС, що дозволить повністю і негайно лібералізувати енергетичний ринок. Наприклад, якщо французька компанія «ГДФ-Суец» може домовитися про купівлю російського газу по 200 доларів за тисячу кубометрів і продаватиме його Україні по 250 доларів за тисячу кубометрів, це вже дасть нам величезну економію порівняно з тим, що пропонує Росія Україні зараз (365 доларів і більше). «Нафтогаз України» має бути розділенно на три незалежних компанії: по видобутку, транспортуванню та продажу вуглеводнів. Він має стати звичайним гравцем на українському ринку, який не вимагатиме постійних вливань з державного бюджету. Потрібно повністю відкрити газовий ринок для усіх зацікавлених компаній – і тоді пропаде корупція, монополія та високі тарифи. Подібна лібералізація дозволить Україні стати енергетично незалежною.

9.      Закон про реформу системи охорони здоров’я

Запропоную скопіювати і впровадити в Україні систему охорони здоров’я  за бельгійським зразком. Така система страхової медицини змінить сам принцип відносин між державою, страховими компаніями, лікарями та пацієнтами, зробивши їх прозорими, ринково та соціально ефпктивними, фінансово збалансованими.

10. Закон про податкову реформу.

Відповідний законопроект передбачатиме скорочення кількості податків, спрощення процедури їхнього адміністрування, відміну авансових платежів і автономію громад у наповненні місцевих бюджетів. Зменшення кількості фізичних контактів між податківцями та підприємцями (введення систем електронного адміністрування податків) дозволить також зменшити рівень корупції у державі.

 Один у полі не воїн. Навіть цілої фракції чи 50 громадських активістів, які мають шанс потрапити у парламент, не достатньо для прийняття цих законів. Але я готовий використати всі свої дипломатичні здібності, знайти всі можливі аргументи та провести переговори зі всіма демократичними фракціями, щоб підтримати ці законопроекти і все-таки запустити процес докорінних змін у нашій державі.

Усі ці законопроекти вже пропрацьовані та підготовлені моїми колегами – експертами Міжнародного центру перспективих досліджень, іншими громадськими діячами чи експертами. Мені не потрібен час для розкачки, знайомства з кабінетами перламенту чи уряду. Я готовий з першого дня подати ці законопроекти. Якщо протягом першого року моєї роботи у Верховній Раді України я не розроблю і не подам їх на розгляд парламенту, то, відповідно до запропонованого законопроекту про політичну відповідальність я гарантую скласти депутатський мандат та повернути до бюджету виборчого округу депутатську зарплату.

Кожен моє нести відповідальність за свої слова і вчинки. Я обіцяю зробити лише те, що можу, і зроблю перераховане вище, оскільки маю для цього необхідні знання, досвід, політичний вплив, колектив експертів, які щодня пишуть законопроекти. Якщо парламент не прийматиме такі закони, я організовуватиму громадський тиск на цей парламент аж до вимог його розпуску. Часу для роздумів не залишилось, потрібні дії, а не слова, потрібні закони, які розпочнуть реформи.

І я впевнений, що такими законами нам вдасться нарешті змінити Україну!

 Василь Філіпчук

1


КОМЕНТАРІ (1)

Ну вже більше оболванювати народ чим це робить Василь, звичайно не сам а під "чутким руководством" не виходить ні в кого.  Вцьому плані тебе явно не дооцінили "дипло мата".  Впевнені, що якщо би ти був в парламенті то навіть до трибуни не дійшов би. Займайся громадською діяльністю, це твоє.

avatar

ну ти даешь, Вася

15 жовтня 2014 14:04