Валуєвський циркуляр, як ганебний акт, спрямований на знищення української мови, спробують засудити на державному рівні

Валуєвський циркуляр, як ганебний акт, спрямований на знищення української мови, спробують засудити на державному рівні

14.06.2013, 17:11

У Парламенті зареєстровано Проект постанови № 2296а «Про 150-річчя Валуєвського циркуляру як ганебного акту, спрямованого на знищення української мови». Ініціаторами проекту є народні депутати України Олександр Бригинець (фракція «Батьківщина») та Олесь Доній (позафракційний).

Метою запропонованого проекту Постанови Верховної Ради України є засудження Валуєвського циркуляру та офіційне визнання трагічних наслідків цього циркуляру для української нації.

«Ми повинні згадувати не лише приємні сторінки історії нашої країни, але й неприємні та злочинні дії, які відбувалися щодо українців. Валуєвський циркуляр – один з найбільших юридичних злочинів, вчинених Російською імперією щодо нашої нації. Ми повинні пам’ятати, про цей указ для того, щоб зрозуміти деякі проблеми нашої нації щодо сфери вживання української мови, які є наслідками того указу», - вважає О.Бригинець.

Нардепа обурює той факт, що Російська імперія хотіла перетворити велику цивілізовану розвинуту давню мову – українську мову - в розмовний діалект, в суржик.

«Давайте бути щирими: і сьогодні багато чиновників, як мені здається, послуговуються не Конституцією України, яка дає повні права українській мові як державній, і навіть не паразитуючими законами про мову, а Валуєвським циркуляром. Ми повинні зробити все, щоб не лише той указ, а й його дух був знищений в головах тих, хто пише нові закони, і хто формує Україну як державу», - переконаний О.Бригинець.

Проектом Постанови передбачено рекомендувати Кабміну Міністрів утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо150-річчя Валуєвського циркуляру як ганебного акту, спрямованого на знищення української мови. А також, висвітлити згадану тему в ЗМІ та провести у вищих навчальних закладах України тематичні лекції, науково-практичні конференції та круглі столи.  Про це повідомляє прес-служба народного депутата України Олександра Бригинця.

Циркуляр міністра внутрішніх справ П. А. Валуєва: http://www.ukrhistory.narod.ru/texts/miller-pr1.htm

1