В усіх районах Буковини скоротять третину ліжко-місць у лікарнях

В усіх районах Буковини скоротять третину ліжко-місць у лікарнях

23.04.2016, 00:52

Найближчим часом має відбутися значне скорочення ліжко-місць у лікарнях Буковини. При цьому рішення мають ухвалювати на місцях - виконавцями відповідної постанови Кабміну будуть обласна, міська та районні ради. 

Усі районні лікарні Чернівецької області мають зменшити кількість ліжок у стаціонарах, що у їхньому підпорядкуванні, і довести цей показник до 30 ліжок на 10 тисяч населення. Так на Хотинщині нині нараховується 41,9 місця на 10 тисяч жителів. Із 265-ти ліжко-місць району потрібно скоротити 75, повідомляють “Хотинські вісті”. Оптимізація пройде і в інших районах. Наприклад у  Кельменецькому із 170 наявних необхідно скоротити 45, у Сокирянському – із 250 до 131-го (74 місця).

Скорочення ліжкового фонду має відбутися по всій країні. Постановою Кабінету Міністрів України встановлено норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку не більше 60 ліжок на 10 тисяч населення, з урахуванням надання спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги, з можливістю коригувати його у бік зменшення, залежно від захворюваності та регіональних особливостей. На виконання цієї постанови Міністерство охорони здоров’я затвердило відповідну методику забезпечення лікарняними ліжками.

Забезпеченість стаціонарними ліжками в Україні різна: від 110 у Чернігівській області до 66-ти у Закарпатській. У нашій області цей показник становить 75,8 ліжок на 10 тисяч населення. 

ДОКЛАДНІШЕ: 

Скорочення ліжко-місць у Хотинській райлікарні: чому, скільки і коли? Люди мають бути поінформовані

 

Скорочення ліжко-місць у Хотинській райлікарні: чому, скільки і коли? Люди мають бути поінформовані

Хоч на акціях протесту в Хотині у лютому можновладці запевняли людей: "Ніякого скорочення ліжко-місць у Хотинській ЦРЛ не буде" (зокрема так казав перший заступник голови ОДА Володимир Куліш). Але вже в березні на рівні області почали активно обговорювати їх оптимізацію (читай - зменшення кількості)!

Звідки ж "ростуть ноги" у такої оптимізації і кому за неї подякувати?

Виявляється, постановою Кабінету Міністрів України встановлено норматив забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку не більше 60 ліжок на 10 тисяч населення, з урахуванням надання спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги, з можливістю коригувати його у бік зменшення, залежно від захворюваності та регіональних особливостей. На виконання цієї постанови Мінстерство охорони здоров’я затвердило відповідну методику забезпечення лікарняними ліжками.

Згідно з цими нормативними документами, в усіх областях має відбутися оптимізація ліжкового фонду лікувально-профілактичних закладів у розрахунку не більше 60 ліжок на 10 тисяч населення. В області створена і діє спеціальна робоча група, яка вже розпочала розробку плану оптимізації ліжкового фонду лікувально-профілактичних закладів Буковини. Про це повідомляється на сайті Департаменту охорони здоров’я Чернівецької ОДА.

– Забезпеченість стаціонарними ліжками в Україні різна: від 110 у Чернігівській області до 66-ти у Закарпатській... У нашій області цей показник торік дещо зріс і становить 75,8 ліжок на 10 тисяч населення, – поінформував заступник начальника управління Департаменту охорони здоров’я ОДА Юрій Лесюк. – Порядок оптимізації та її обсяги, які напрацює робоча група, будуть згодом затверджені розпорядженням голови облдержадміністрації із врахуванням Закону "Про місцеве самоврядування". Адже насправді Департамент охорони здоров’я виконуватиме, радше, консультативну і рекомендаційну функцію щодо доведення ліжок до нормативного рівня, а вже виконавцями відповідної постанови Кабміну будуть обласна, міська та районні ради. Маємо розробити таке рішення, яке буде вважатися справедливим і з точки зору медиків, і з точки зору населення, яке є споживачем медичних послуг, хоча й усвідомлюємо, що зробити це буде непросто.

Оскільки регіональні плани з оптимізації ліжкового фонду мають бути розроблені протягом місяця, щоб не затягувати справу, члени робочої групи звернулися до всіх лікувально-профілактичних закладів області протягом тижня подати свої письмові пропозиції.

Що може втратити Хотинщина?

Такі пропозиції подано адміністрацією Хотинської ЦРЛ  і в них наголошується на необхідності поетапного скорочення ліжко-місць, повідомив депутатам і сільським головам сьогодні перед засіданням сесії районної ради в.о. головного лікаря району Ростислав Митринюк.

– Наголошую, що скорочення ліжкового фонду має відбутися по всій країні, – зазначив він, аби припинити поширення чуток про передачу цих ліжко-місць у Кельменецьку райлікарню. –  Згідно із баченням Департаменту охорони здоров’я ОДА, усі районні лікарні Чернівецької області мають зменшити кількість ліжок у стаціонарах, що у їхньому підпорядкуванні, і довести цей показник до 30 ліжок на 10 тисяч населення. При тому, що на Хотинщині нині нараховується 41,9 місця на 10 тисяч жителів. Із 265-ти ліжко-місць нам потрібно скоротити 75. Оптимізація пройде і в інших районах. Наприклад у  Кельменецькому із 170 наявних необхідно скоротити 45, у Сокирянському – із 250 до 131-го (74 місця).

"Розуміємо, що у майбутньому це може призвести до проблем з госпіталізацією, а також скорочення медперсоналу. Тому звернулися з пропозицією у  Департамент охорони здоров’я, щоб ця оптимізація відбувалася поступово, хоча б до кінця року, спочатку лише на 25-30 ліжок...", – зазначив Р. Митринюк.  

Те, що оптимізація ліжок у стаціонарах медичних закладів області планується повсюдно на виконання постанови Кабміну (колишнього складу), підтвердила і депутат обласної ради Любов Годнюк. "Ця реформа, як і всі реформи, мають відбуватися за широкого обговорення з громадськістю. Ми будемо відстоювати кожне ліжко-місце, кожного працівника. Можливо, нове керівництво Міністерства охорони здоров'я (яке поки що без очільника) матиме інше бачення реформ і оптимізації. Поряд із тим, проблем у Хотинській ЦРЛ є чимало, про них знають і влада, і медики, і пацієнти.  У першу чергу тут потрібний новий фаховий керівник", –  зокрема зазначила Л. Годнюк.

Отже проблему скорочення ліжко-місць у райлікарні нарешті визнали офіційно. І хоч називають її оптимізацією у рамках реформування, але люди сприймають це як звичайне скорочення, і від такого реформування нічого хорошого не чекають. Залишається сподіватися, що цей процес затягнеться і новий очільник Мінохорониздоров’я матиме кардинально іншу точку зору щодо того, як далі "розвивати" галузь. І хворим не доведеться лежати з крапельницями у коридорах.

Детальніше тут: http://www.hotvisti.com.ua/products/skorochennya-lizhko-mists-u-khotinskij-rajlikarni-chomu-skilki-i-koli-lyudi-mayut-buti-poinformovani/

1