Про небезпеку масштабного підтоплення населених пунктів Чернівецької області відомо давно і стихія вирує на Буковині не вперше. Шкода, що влада не робить висновків та не бере до уваги слушні рішення фахівців та державників попередніх років. Про це зауважила партія "Європейська солідарність".

"Наша область і місто потерпають від негоди, вже сьогодні загрожує підтоплення місцевим ринкам та приватним садибам. Представники нашої партії неодноразово піднімали питання і вимагали першочергового відновлення протипаводкових систем на наступних об'єктах: місто Чернівці, Глибоцького, Сторожинецького, Кіцманського, Вижницького районів, зокрема с. Банилів – Слобода-Банилів, м. Вижниця, м. Берегомет та Путильського і Новоселицького районів", – сказано в заяві.   

"ЄС" наголосили, що після травневих паводків 2019 р. й завдавання збитків на більш як 80 млн грн (5,2 км протипаводкових споруд) постала необхідність у найкоротші терміни відремонтувати дамбу, через критичний стан якої існувала загроза підтоплення 3 населених пунктів – Банилів, Слобода-Банилів, Серафинець та сільськогосподарських угідь. Тоді дамбу 15А зусиллями місцевої влади вдалося укріпити, було профінансовано робіт на більш як 1,5 млн грн.

"Центральна влада, на жаль, нічим не допомогла. До слова, миттєвою була реакція на негоду у Сторожинецькій ОТГ у серпні 2019 р., коли з обласного резервного фонду для сторожинчан на подолання наслідків негоди за рішенням членів нашої команди було виділено 2,5 млн грн", – зазначається в заяві.

Надзвичайно актуальним і гострим стоїть питання добудови дамби та протипаводкових інженерних об'єктів по річці Прут у межах міста Чернівці. Підтоплення окремих районів міста, Калинівського ринку знову, на жаль, мають місце, а роботи щодо запобігання цьому досі не проводяться, йдеться у зверненні. 

"Таким чином, питання ліквідації наслідків стихійного лиха у західних областях та нашій Чернівецькій області сьогодні ж необхідно терміново порушувати під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням особисто прем'єр-міністра України", – пояснюють в "Європейській солідарності".

Водночас там переконують, що необхідно також невідкладно:

– виділити й профінансувати з Резервного фонду обласного бюджету поточні витрати для служб та підрозділів в умовах паводку й надзвичайної ситуації та відновлення критичної інфраструктури впродовж найближчих днів;

– на найближчій сесії обласної ради забезпечити дофінансування Комплексної програми розвитку водного господарства та протипаводкового захисту в Чернівецькій області на період до 2021 року;

– відповідно до генерального плану розвитку міста Чернівці розробити Програму добудови дамби на р. Прут та звернутися до народних депутатів, які представляють Буковину для забезпечення фінансування даної Програми.   

– посилити контроль за паводковою ситуацією в регіоні, забезпечити координацію дій на місцях із ліквідації наслідків паводка;

– провести комплекс відновлюваних робіт та надання допомоги населенню.

Команда "Європейської солідарності" вимагає від влади брати на себе відповідальність і приймати невідкладні рішучі кроки. Не можна стояти осторонь і просто слідкувати за тим, що відбувається. Потрібно допомогти людям, які потерпають від негоди, і зробити все необхідне, щоб стримати стихію, не допустивши підтоплення нових населених пунктів.