В умовах обмеженого фінансування  медичну галузь на Буковині будуть розвивати  скорочуючи ліжка у лікарнях

В умовах обмеженого фінансування медичну галузь на Буковині будуть розвивати скорочуючи ліжка у лікарнях

27.08.2016, 02:38

В області триває робота над виконанням постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тисяч населення» від 25 листопада 2015 року №1024. З метою раціонально підходу до запровадження даних змін Департаментом охорони здоров'я Чернівецької ОДА було створено робочу групу з питань оптимізації ліжкового фонду лікувально-профілактичних закладів області. 25 серпня відбулось чергове засідання.

Під головуванням директора Департаменту охорони здоров'я Чернівецької ОДА, доктора медичних наук, професора Оксани Андрієць та заступників директора Департаменту ОЗ Юрія Лесюка і Марії Поліщук, а також за участю депутата Чернівецької обласної ради, голови постійної комісії з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області Любові Годнюк, в. о. директора Департаменту фінансів Чернівецької ОДА Анжели Дякової, в. о. директора Департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА Юрія Півня, головного лікаря Хотинської ЦРЛ Ростислава Митринюка, голови Хотинської районної ради Олександра Плаксивого, голови Хотинської райдержадміністрації Петра Допіряка та заступника голови райдержадміністрації Тетяни Кравецької було обговорено шляхи оптимізації ліжкового фонду в Хотинській центральній районній лікарні.

Насамперед, Ю. Лесюк поінформував учасників засідання про нормативну базу, відповідно до якої проводиться оптимізація ліжкових фондів в ЛПЗ області, та зосередив увагу на особливостях їх виконання в Хотинській ЦРЛ. Зокрема, заступник директора ДОЗ відзначив, що для досягнення необхідного показника по області в цілому, на вторинному вірні надання медичної допомоги забезпечення стаціонарними ліжками має становити не більше 30 на 10 тисяч населення. У тому числі і в Хотинській ЦРЛ. Оптимізація ліжкового фонду зробить використання коштів медичної субвенції більш раціональним і дозволить скеровувати їх на медикаментозне забезпечення пацієнтів, а не на утримання медичних закладів.

Зі свого боку М. Поліщук детальніше зупинилась на раціоналізації підходу до використання бюджетних коштів у районній лікарні Хотинщини. Крім оптимізації ліжкового фонду медустанови, вона відзначила необхідність вивчення оптимальності використання всіх корпусів і приміщень лікарні та ефективності роботи кадрового потенціалу, зокрема в поліклінічному відділенні. Також М. Поліщук зауважила на потребі покращення диференціації під час госпіталізації пацієнтів району на вторинний рівень надання медичної допомоги.

- 25-30% пацієнтів, котрі лікуються в умовах цілодобових стаціонарів, не потребують цього. Стан їхнього здоров'я дозволяє здійснювати лікування амбулаторно в умовах денних стаціонарів. Як засвідчують неодноразові перевірки, у нічний час таких пацієнтів у цілодобових стаціонарах немає. Тож однозначно питання госпіталізації на вторинний рівень потребує врегулювання, - зазначає М. Поліщук. - Перед нами стоїть завдання розвитку медичної галузі в умовах обмеженого фінансування. Відтак змушені шукати більш раціональні підходи до використання наявних асигнувань. У Чернівецькій області понад 80% медичної субвенції йде на заробітну плату медичних працівників та утримання закладів охорони здоров'я. Тоді як, приміром, у Закарпатській ці видатки забирають тільки трохи більше 60%. Решту там витрачають на харчування та медикаменти для хворих. Нам необхідно скоротити видатки і скерувати бюджетні кошти на потреби пацієнтів.

- На початку поточного року фінансування для нашої галузі було виділено вже з урахуванням виконання постанови Кабміну щодо оптимізації ліжкового фонду. Відтак виник дефіцит коштів. Неодноразові звернення Департаменту ОЗ, Чернівецької ОДА та Чернівецької обласної ради до МОЗ не дали суттєвого результату. Весь час ми отримували відповідь про необхідність здійснення оптимізації. Наразі відомо, що за рахунок розподілу бюджетних коштів, передбачених для Донецької та Луганської областей, Буковина до кінця року додатково отримає 9 мільйонів 800 тисяч гривень. Однак це не покриє недостачі. Тож вихід закладений в раціоналізації використання медичної субвенції, - додає начальник відділу економіки, обліку та звітності управління організаційно-ресурсного забезпечення та юридичного супроводу Департаменту ОЗ Олександр Грегуцак.

В ході дискусії було заслухано пропозиції керівників районної влади Хотинщини – голів райради і райадміністрації та головного лікаря Хотинської ЦРЛ, які зайняли конструктивну позицію щодо вирішення даних питань. Також зі слушними порадами та пропозиціями до обговорення підійшла депутат облради Л. Годнюк. Відповідно, спільними зусиллями учасники робочої групи визначили шляхи оптимізації лікарняних ліжок та врегулювання використання бюджетних коштів.

Водночас, робочою групою було прийнято рішення щодо можливого збільшення кількості ліжок денних стаціонарів на первинній ланці надання медичної допомоги та вивчення можливості створення в одному із сіл району закладу для соціально-незахищених прошарків населення.

Джерело: http://www.bukmed.cv.ua/

1