В Українському Народному Домі обговорили соціальну роботу в об’єднаних територіальних громадах

В Українському Народному Домі обговорили соціальну роботу в об’єднаних територіальних громадах

31.05.2017, 09:46

30 травня 2017 року Чернівецька обласна громадська організація «Комітет виборців» спільно з Буковинським центром виборчих технологій провели круглий стіл на тему: «Соціальна робота в об’єднаних територіальних громад Чернівецької області: проблеми та перспективи».

В обговоренні взяли участь директори районних територіальних центрів соціального обслуговування населення, соціальні працівники об’єднаних територіальних громад, представники місцевих ЗМІ та громадськості.

Учасники круглого столу поділилися власним досвідом соціальної роботи в територіальних громадах, розповіли про різні практики соціального обслуговування населення в ОТГ.  

 Про це BukNews повідомили у прес-службі ЧОГО «Комітет виборців» 

Заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернівецької облдержадміністрації п. Юрій Півень звернув увагу присутніх на складні процеси реформування соціальної галузі в Україні, що часом призводять до не завжди позитивних змін у формуванні якісних соціальних послуг. На базі новоутворених територіальних громад (ОТГ) утворюються нові відділи (або сектори), які відповідають за соціальну роботу. Паралельно Міністерство соціальної політики України стимулює недержавні організацій (установи) до альтернативних форм соціального обслуговування населення: поряд з державними та комунальними соціальними закладами з’являтимуться приватні (громадські) структури.

Роман Єрема, директор Вижницького територіального центру соціального обслуговування населення, розповів про проблеми, які виникають в роботі терцентру з часу утворення об’єднаних територіальних громад у Вижницькому районі. Зокрема, він наголосив на тому, що новоутворені структури соціального обслуговування в ОТГ не завжди мають достатній досвід та фінансове забезпечення для надання якісних соціальних послуг соціально незахищеним категоріям громадян. Тому в перехідний період доцільніше й надалі користуватися послугами та напрацюваннями вже існуючих територіальних центрів.

Також він зазначив, що в новостворених територіальних громадах відсутня єдина система виділення соціальної допомоги соціально незахищеним верствам населення (деякі ОТГ приймають рішення про виділення соцдопомоги через рішення виконкому, деякі на розсуд голови відповідної громади).

Під час обговорення учасники також звернули увагу, що при формуванні бюджету районного територіального центру соціального обслуговування населення немає чітких рекомендацій щодо формування фінансових розрахунків на надання послуг в межах ОТГ та відшкодування коштів на утримання терцентрів, що викликає пені неузгодженості між терцентрами та ОТГ.

Ігор Баб’юк, директор Буковинського центру виборчих технологій, наголосив, що питання соціальної роботи в ОТГ є найбільш слабким місцем в реформі місцевого самоврядування: ще не прийнято достатньої кількості законодавчих актів, які б врегульовували питання соціальної роботи в ОТГ. В той же час деякі голови об’єднаних територіальних громад не завжди адекватно оцінють можливості ОТГ щодо якісного соціального обслуговування населення.  

   Додаткову інформацією можна отримати у заступника голови обласної організації "Комітет виборців" п. Ярослава Філяка  

1