В Україні розпочалися заходи з вшанування 75-річчя з дня народження класика поетичного кіно Івана Миколайчука

В Україні розпочалися заходи з вшанування 75-річчя з дня народження класика поетичного кіно Івана Миколайчука

06.06.2016, 02:18

У Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» в столиці пройшов пам’ятний вечір – перший з цілої низки заходів, присвячених 75-річчю з дня народження класика українського поетичного кіно – Івана Миколайчука.

Розмову-спогад про актора провела народна артистка України Валентина Ковальська у супроводі народної артистки України, Героя України Ніни Матвієнко.

“Він був актором від Бога і від народу, кінозіркою 60–70-их років, справжнім, як сама Природа, йому всі вірили, називали обличчям і душею українського поетичного кіно, аристократом духу, блискучимсамородком”, – каже Валентина Ковальська.

До діалогу долучились численні представники творчої та кіно-спільноти – актори, режисери, кінокритики. Взяв участь у вечорі і Міністр культури України Євген Нищук. Політик зазначив – постать Івана Миколайчука відіграє особливу роль і в його житті.

“Для мене велика честь сьогодні долучитися до такого камерного, глибокого вечора, присвяченого велету українського кіно. У 90-х роках, коли я вступав на навчання до театрального Університету театру та кіно імені Карпенко-Карого, я й сам хотів бути схожим на Івана Миколайчука. Я перетинався в роботі з велетами його покоління – Костем Степанковим, Броніславом Брондуковим, а також отримав частку історії Миколайчука. Це – безцінно”, - сказав Євген Нищук. 

В особі Івана Миколайчука наша нація має світового героя, сповненого сили та позитиву, який пробуджував дух народу. “Я не знаю більш національного народного генія… До нього це був Довженко”, – казав про Миколайчука Сергій Параджанов. “Він – один з тих мистецьких скарбів, які ми маємо берегти та доносити нащадкам”.

В рамках вечора був також показаний фільм Василя Вітера «Іван Миколайчук. Тризна» та прозвучала музична програма. 14-15 червня також запланований ряд заходів на батьківщині Івана Миколайчука - у Чернівецькій області. Зокрема, у відкритому кінотеатрі у дворику Чернівецької міської ратуші будуть продемонстровані фільми за участю Миколайчука, буде погашена ювілейна марка, у селі ЧорторияКіцманського району пройде зустріч з провідними митцями українського кіно, виставка робіт майстрів народного мистецтва Буковини, та мистецькі фестивалі “На гостини до Івана”, “Іванова Переберія”,“Миколайчук-Фест”. Також 15 червня у Чернівецькому академічному обласному українському музично-драматичному театір ім.Ольги Кобилянської буде показана вистава “Небилиці про Івана, знайдені у мальованій скрині з написами” у постановці Львівського Національного академічного драматичного театру імені М.Заньковецької.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Програма заходів з нагоди 75-ти річчя Івана Миколайчука

ДовідковоІван Васильович Миколайчук народився 15 червня 1941, Чортория, Кіцманський район, Чернівецька область — пішов з життя 3 серпня 1987, Київ, Україна. Український кіноактор, кінорежисер, сценарист. Лауреат Шевченківської премії 1988 (посмертно). Зіграв 34 ролі в кіно, серед яких «Тіні забутих предків» (1964); «Камінний хрест» (1968); «Білий птах з чорною ознакою» (1970); «Пропала грамота» (1972), «Вавілон ХХ» (1979), «Така пізня, така тепла осінь» (1981), «Небилиці про Івана» (1989) та багато інших, став автором 9 сценаріїв та 2 режисерських робіт. В УРСР за патріотичні проукраїнські погляди носив тавро «неблагонадійного».

1