В Україні подорожчають квитки в кіно

В Україні подорожчають квитки в кіно

13.01.2016, 01:34

З 1 січня 2016 року відновлено ПДВ на показ національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених або субтитрованих українською мовою на території України.

Мінфін погрожує з травня ввести 20% збору від вартості квитка в кінотеатр, а організаторів гастролей платити 1-5% від аншлагової вартості концерту. Як розповіли «Вістям» у мережі кінотеатрів, якщо це станеться, квитки стануть дорожчими (зараз в середньому - 60 грн), що може призвести до закриття деяких залів. У концертному агентстві відреагували так: «Щоб не платити податок з аншлагового шоу, прокатники будуть занижувати кількість глядачів». Але глядачі кажуть: «Це бізнесу треба думати, як із цим бути. Зараз все можна завантажити в мережі, а при підвищенні цін на квитки, в кіно і на концерт ніхто не піде».

Верховна Рада України ухвалила продовжити дію пункту 12 підрозділу 2 "Перехідних положень" Податкового кодексу України, яким було встановлено низку пільг для кінематографу, на один рік – до 1 січня 2017 року.

Пункт 12 підрозділу 2 "Перехідних положень" чинного кодексу передбачає, що тимчасово звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання національних фільмів, визначених Законом України "Про кінематографію", виробниками, демонстраторами та розповсюджувачами національних фільмів, а також постачання робіт та послуг з виробництва, у тому числі тиражування, національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених, субтитрованих державною мовою на території України, а також постачання робіт та послуг з дублювання, озвучення та/або субтитрування державною мовою іноземних фільмів на території України, йдеться на сайті Національної спілки кінематографістів України.

Разом із тим, це не єдина норма Податкового кодексу, яка визначала пільговий режим діяльності галузі кінематографії. Зокрема, пункт 13 підрозділу 2 "Перехідних положень" кодексу встановлював, що тимчасово звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та/або публічного сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених та/або субтитрованих державною мовою на території України, демонстраторами, розповсюджувачами та/або організаціями мовлення (публічними сповіщувачами).

Дія пільги завершилася 1 січня 2016 року. Це означає, що відтепер кінотеатри мають збільшити ціну на квитки на розмір ПДВ (на 20%).

Представники кіногалузі звернули увагу на негативні наслідки, до яких неминуче призведе цей законопроект.

Крім того протягом останніх 5-6 років увесь тягар фінансових витрат на дублювання, озвучення та субтитрування іноземних фільмів українською мовою несли учасники вітчизняного ринку кінопрокату, без жодної допомоги з боку держави. Сьогодні, не пропонуючи жодних форм державного стимулювання у цій соціально значущій галузі, натомість, скасована єдина діюча пільга – звільнення від ПДВ операцій з розповсюдження та демонстрування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених або субтитрованих українською мовою на території України.

Джерело: fakty.ictv.ua та zaxid.net

 

1