В Україні критична ситуація у сфері поводження із твердими побутовими відходами

В Україні критична ситуація у сфері поводження із твердими побутовими відходами

04.10.2017, 19:22

За фінансової підтримки Європейської комісії, відбувся круглий стіл «Як впровадити європейську ієрархію поводження із твердими побутовими відходами в Україні?», який став платформою для вироблення спільного бачення органів державної влади, бізнесу тагромадськості щодо переходу України на європейські стандарти поводження з відходами.

Як зазначив керівник сектору енергетики, довкілля та зеленої економіки Європейської комісії Жан-Франсуа Море: «Нашою метою є створити таке достойне коло громадянського суспільства, коли вимогливі люди отримають більше можливостей для переробки відходів. Основні передумови цього – це створення відповідної законодавчої бази, підвищення екологічної свідомості і забезпечення ресурсів для переходу до циркулярної економіки. Європейський Союз підтримує Україну у всіх цих питаннях».

Виконавчий директор МБО «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко звернула увагу на той факт, що незважаючи на те, що ситуація в Україні у сфері поводження з відходами є критичною, Україна має ту величезну перевагу, що може скористатися європейським досвідом, уникнути помилок, які робили інші країни і здійснити прорив, вийшовши у лідери у цій сфері.

Європейські та українські експерти обговорювали законодавчі ініціативи та технологічні рішеннячерез призму їхньої відповідності вимогам Угоди про асоціацію  та європейській практиці у цій сфері.

Оптимізм вселяє активна проєвропейська політика Міністерства регіонального розвитку України у запровадженні європейської системи поводження з твердими побутовими відходами як профільного центрального органу влади, відповідального за реформування системи відходів в Україні. 

Говорячи про законодавчі процеси у сфері поводження з відходами, депутат Верховної Ради України Остап Єднак наголосив: «Україні потрібно нарешті визначитись з політикою в частині поводження з відходами. Важливим кроком на даному шляху має стати прийняття Національної стратегії поводження з відходами, яка повинна встановити загальні рамки для уряду та депутатів у врегулюванні даного питання. Прийняття Стратегії дозволить нарешті розробити цілісний законопроект відповідно до Рамкової директиви ЄС про відходи, як це було із законопроектами про ОВД і СЕО».

Висновком круглого столу можна вважати твердження, що перехід до циркулярної економіки вимагає системних трансформацій на усіх рівнях і лише спільними зусиллями влади, громадянського суспільства та бізнесу можна досягнути прогресу.

За додатковою інформацією звертайтеся:   Алла Войціховська, еколог ЕПЛ

1